Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Negodovanje

Odluka izazvala buru u javnosti: 'Loš tajming za guranje zabrane rada nedjeljom'

Otvorena je ribarnica na Dolcu, red se proteže do Trga bana Jelačića
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/7
25.04.2020.
u 19:50

Udruženje trgovaca: Tek od petka dobivamo upute kako organizirati smjene, ljude, prijevoz...

Zabrana rada trgovina nedjeljom ne može se braniti epidemiološkim argumentima. Zašto bi se ograničavao rad nedjeljom i time stvarao veći pritisak na subotu, a nedjeljom bi se dopuštale neke druge aktivnosti, čak i grupama koje također povećavaju mobilnost i s epidemiološkog su stajališta kontraproduktivne - komentira Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezete Balkans, najnoviju odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite o neradnoj nedjelji trgovina do daljega.

Nedjelja za odmor od korone

Odluka Nacionalnog stožera kako nedjeljom neće biti dopušten rad trgovinama, osim kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama, izazvala je buru u javnosti i tumačenja kako to nije ništa drugo nego uvođenje HDZ-ova plana o neradnoj nedjelji "na mala vrata".

Video: Divjak: Ako 11. svibnja ne budemo imali uvjete, prva ću tražiti da odgodimo nastavu u školama

Podsjetimo, ni među HUP-ovim ni među HGK-ovim se članovima na tu temu svojedobno nije mogao postići konsenzus, pri čemu su, logično, najveći protivnici neradne nedjelje bili šoping-centri i trgovine neprehrambenom robom - pa tako i Emmezeta - kojima je nedjelja udarni dan u tjednu.

No iz Stožera su to demantirali. Tvrde kako su produljili radno vrijeme svih trgovina drugim danima do 21 sat, a kako bi ipak smanjili mobilnost ljudi dok traje pandemija, zabranili su rad svim trgovinama nedjeljom i blagdanima.

- Dinamika kretanja i mobilnosti jedan je od najvećih parametara koji pogoduju širenju. Nismo mogli sve aktivnosti odmah pokrenuti, postupno ih uvodimo - kazao je za RTL Danas ministar zdravstva Vili Beroš dok je ministar Davor Božinović danas istaknuo da je odluka o zabrani rada trgovina nedjeljom donesena na temelju preporuka epidemiološke struke. Školniku su to nelogičnosti u koje ne vjeruje.

- Ako se mislio "na mala vrata" uvesti trajnu zabranu rada trgovine nedjeljom, onda je to sasvim pogrešan potez i tajming. Pogotovo zato što svjedočimo u posljednjih mjesec dana velikoj solidarizaciji građana i novoprobuđenom zajedništvu - kaže Školnik ističući kako je rad trgovina nedjeljom tema koja uvijek polarizira društvo i šteta je da se aktualizira u vrijeme zajedničke borbe protiv zdravstvene ugroze. Sanja Smoljak Katić, direktorica Udruge trgovine HUP-a, kaže kako su oni od Stožera tražili samo produljenje radnog vremena trgovina zbog relaksacija mjera gospodarskih aktivnosti u cilju smanjenja koncentracije kupaca ispred i u trgovinama.

- Nismo radili razliku u danima tijekom tjedna tako da nismo imali saznanja o posebnoj regulaciji rada nedjeljom i neradnim danima i ne znamo koji su kriteriji korišteni da neke vrste prodavaonica uđu u iznimke - rekla je Smoljak Katić, nezadovoljna što u ovim izvanrednim okolnostima poslovanja članovi HUP-a tek od petka poslijepodne dobivaju upute kako organizirati smjene, ljude, prijevoz i sve drugo kako bi od sutra počeli raditi. Tomislava Ravlić, direktorica Udruženja trgovine HGK, vjeruje da su neradne nedjelje i blagdani za trgovce privremena odluka Stožera. I dalje nema jedinstvenog stava trgovaca HGK o (ne)radnoj nedjelji, osim što su suglasni da je potrebna veća briga za radnike i da se rad nedjeljom mora adekvatno platiti. Neradnoj nedjelji protivi se i oporba.

- Jasno je da se to radi s ciljem podizanja rejtinga HDZ-a i dodvoravanju radikalno desnom i konzervativnom biračkom tijelu - kazao je jučer SDP-ov Peđa Grbin.

Mjerenje temperature

Kako bi se spriječile infekcije u trgovinama, preporuka HZJZ-a je da se broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini ograniči na 15 na 100 kvadratnih metara. Posebna pravila vrijede za trgovine tekstilom u kojima se preporučuje prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata. HZJZ također preporučuje smjenski rad zaposlenika trgovina koje rade više od 10 sati i to tako da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju. Zahtijevaju i da se osoblju mjeri temperatura prije posla.

VIDEO Kako će izgledati život nakon koronavirusa? "Nema više rukovanja, ni sastanaka.."

Ključne riječi

Komentara 96

BA
balizg
00:30 26.04.2020.

Zadnji puta kada se nedjelja ukinula hrpa dućana je zatvorena zbog manjka profita - i te iste majke koje "štitie" su završile na burzi !!!!!!!

Avatar marlony
marlony
00:27 26.04.2020.

Prvo pogledajte gužve i subotu i nedjelju. Onda gužvu od ta dva dana pretočite u subotu ako se nedjelja ukine ! Veća gužva = veća opasnost od širenja virusa !

TI
Tigar60
07:05 26.04.2020.

U jugi se nije radilo subotu popodne i nedeljom, samo mesnice i pekare neke. Nitko nije zucnuo protiv toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije