Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popuštanje mjera

Capak otkrio kako će se isprobavati odjeća u trgovinama i piti kava

Krunoslav Capak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
23.04.2020.
u 19:05

Ako vam na određenu udaljenost od 1 metar ili više od 1 metar dođe ugostitelj i s vama ne komunicira duže od par sekundi dok vam ne preda to što ste naručili to se ne smatra bliskim kontaktom, i tako se koronavirus ne prenosi, kaže Krunoslav Capak

Epidemiolog i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je kako će se piti kava u kafićima ili isprobavati odjeća u trgovinama.

– Sasvim sigurno vam ne bi bilo ugodno da probate neki odjevni predmet nakon što je probao netko za koga ne znate je li inficiran s koronavirusom, i to je epidemiološki neprihvatljivo. Mi moramo smisliti funkcioniranje na način da prodaju robu, ali da se rizik svede na nulu. To će biti moguće jedino na način da se prodaje isključivo zapakirana roba, imate mogućnost da ju kod kuće probate i vratite, ako vam odgovara ili na neki drugi način zamijenite – rekao je Capak u RTL Direktu.

Kaže kako konobar u kafiću koji stoji metar udaljen od vas, nije rizik.

– Ako vam na određenu udaljenost od 1 metar ili više od 1 metar dođe ugostitelj i s vama ne komunicira duže od par sekundi dok vam ne preda to što ste naručili to se ne smatra bliskim kontaktom, i tako se koronavirus ne prenosi. Ne treba razmišljati na način da će biti tone pleksiglasa po ugostiteljskim objektima nego treba razmišljati da treba funkcionirati naučiti, živjeti, raditi s tim da se održava socijalna distanca – rekao je.

VIDEO Savjete kojih bi se građani trebali držati i nakon opuštanja mjera predlaže poznati znanstvenik prof. dr. sc. Nenad Ban

 

Ključne riječi

Komentara 17

LA
LaniaLee
20:03 23.04.2020.

I što da sad ja radim molim lijepo s tom vraćenom robom? Da ju vješam ispred dućana da se provjetri? Također niti prodavačice nemaju pojma da li je osoba koja je isprobavala robu i vratila ju zaražena ili nije.... Dobro imamo rukavice i maske ali ipak.... Također neki od nas rade sami u smjeni rade i s robom i s novcem znači poslužuju ljude i rade s novcem što nije preporučljivo i onda kako to riješiti? Znam da moramo početi s koliko toliko normalnim životom i podržavam to ali neke stvari su mi malo smiješne.....

Avatar Grunf
Grunf
21:53 23.04.2020.

a tko je njemu dao legitimnost?

Avatar babinjak1984
babinjak1984
20:05 23.04.2020.

Puno priča,a ništa ne kaže.To je Capak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije