Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Odlaze maturanti nakon dvije godine hrvanja s nastavom

Dolaze u srednje škole đaci koji su u dvije godine doživjeli toliko promjena loveći gradivo i još više ocjene
08. svibnja 2021. u 08:13 1 komentara 863 prikaza
Online nastava za učenike nižih rezreda Osnovne škole
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ove godine iz srednjih škola ispraćamo generaciju maturanata koja se već dvije nastavne godine hrva s modelima obrazovanja. Iz srednjih škola, sadržajem ne bitno promijenjenih, odlazi generacija koja je slušala o izbornosti, ali je nije doživjela, koja je slušala o reformi, ali ju je iskusila samo površno, odlazi generacija koja nije sigurna tko mijenja Ustav, tko je premijer, generacija u kojoj dvije trećine učenika ne zna da je NDH bila fašistička tvorevina...

Zagreb: Osnovna škola Josipa Račića u naselju Srednjaci DOŠLO 4-5 AUTOMOBILA Pomutnja u zagrebačkoj školi: Domar donio pušku u školu, roditelji mu pozvali policiju

I ne odlazi ta generacija u ništa bolji akademski svijet, samo gori, u kojem pak vlada rektor, barem na Sveučilištu u Zagrebu, veći i moćniji od svih zakona i prava. Car u vlastitoj carevini u kojoj mu se i akademski obrazovani profesori boje usprotiviti.

Odlazi ta generacija maturanata prepuštena uglavnom vlastitom tumačenju gradiva, s već utvrđenom niskom čitalačkom i matematičkom pismenošću, praćena i bahatošću sindikalnih predstavnika koji se bune zbog mogućnosti izlaska na maturu onih koji su u samoizolaciji bez simptoma u viši obrazovni rang.

online program Kreću prijave za besplatnu školu programiranja na koju se prošle godine prijavilo više od 1.000 polaznika!

Mijenja ih nova generacija osmaša koja po fizičkoj nastavi u posljednje dvije nastavne godine drži lošiji postotak nego maturanti. Dolaze u srednje škole učenici koji su u dvije godine doživjeli toliko promjena loveći gradivo, a prvenstveno loveći ocjene, uz trud i izniman napor samih roditelja od kojih su nerijetki i sami ispunjavali zadaće, i nad čijim ćemo se znanjem vrlo vjerojatno još godinama zgražavati.

Osim ako ne odlučimo tu nadolazeću generaciju srednjoškolaca spasiti aktivnijim reformskim potezima u kojima će doista i bez iznimke profesori imati ključnu riječ. Prije svega reformskim potezima u strukovnim školama. Jer rijetke su škole koje su otkako se priča o reformi odlučile raditi prije svega na nastavnicima - samo ih se dvadesetak u cijeloj Hrvatskoj može pohvaliti da je ove godine na praksu u poduzeća poslalo 40-ak nastavnika strukovnih predmeta da "ulove" nove poslovne trendove koje će implementirati u praktičnu nastavu učenika.

Zagreb: Druženje učenika ispred škole prije početka nastave dobra procijepljenost Svi učenici u Zagrebu u ponedjeljak se vraćaju u školu?

Do tada promjena nema - kao što nema promjena ni u ponuđenim obrazovnim programima budućih srednjoškolaca. Sve je i dalje svedeno na isti izbor - gimnazije, ekonomske i ostale strukovne škole koje se uz sve probleme moraju nositi i s degradacijom svoje važnosti, iako su u svim drugim zemljama i gospodarstvima itekako važne. Kod nas nisu - štoviše, sustav je dopustio da se mnoge strukovne škole degradiraju osiguravajući mnogim učenicima, a zapravo ispunjavajući roditeljske želje, da se upišu u škole za koje jednostavno nisu.

No o tome se ne govori. 

Nitko ne govori o tome da su u mnoge strukovne škole upisana djeca koja jednostavno ne mogu i ne znaju pratiti zadane zahtjeve škole. Kao što se ne govori i da u istim tim školama mnogi profesori strukovnih predmeta tu struku na terenu nikada nisu okusili. Svi šute, ali se svi gromoglasno zgražavaju nad neznanjem.

Nevjerojatno Napredni 12-godišnjak: U samo tjedan dana završio je srednju školu, ali i fakultet

A nitko da uvede u osnovne škole obveznu stručnu procjenu i pomoć pri izboru budućeg zanimanja kao jedan korak naprijed za Hrvatsku, a u drugim zemljama već odavno usvojenu praksu koja prije svega pomaže učenicima, ali i školama, da se doista zainteresiraju za određeni smjer.

Muškarac plače
RAZOTKRIVENA OBITELJSKA TAJNA
Uzeo mobitel svoje djevojke i užasnuo se otkrićem: 'Moj sin je ustvari moj ujak'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
  • Avatar speak_loud
    speak_loud:

    Bitno da ti znaš što je bila NDH, a dali znaš čija je tvorevina bila Jugoslavija?