Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CARINSKI RAT

Srbija uvela rigoroznu kontrolu svih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske

07.08.2017.
u 09:10

U Sarajevu je za danas najavljen sastanak ministara trgovine svih zemalja pogođenih novim hrvatskim pravilnikom o hrani

Na pravilnik kojim je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede sredinom srpnja uvelo strože kontrole voća i povrća iz zemalja izvan EU, Srbija je odgovorila rigoroznom protumjerom – osim fitosanitarne i veterinarske kontrole, sve prehrambene proizvode iz Hrvatske carinska uprava od petka podvrgava i laboratorijskoj analizi. Tu je informaciju objavio srpski dnevni list Blic navodeći da je za takvu vrstu kontrole potrebno 30 dana te da bi mogla nanijeti enormne štete hrvatskim izvoznicima.

Čekaju Europsku komisiju

Srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za isti je list kazao kako s Hrvatskom neće biti razgovora dok ne promijeni odluku o uvećanim nametima na uvoz voća i povrća iz Srbije te istaknuo kako Srbija svoje mjere provodi u cilju zaštite države. Blic je prenio i neslužbene izvore iz srpske carinske uprave po kojima će se spomenuta mjera provoditi sve dok se ne oglasi Europska komisija, od koje očekuju da će suspendirati hrvatsku mjeru jer je, tvrde, protivna srpskom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Na prozivke iz Srbije odgovorio je hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji smatra da nije bilo nikakva razloga za uvođenje protumjera na pravilnik njegova ministarstva. – Žao mi je ako se to ispolitiziralo, nije tako trebalo biti. Po meni ne postoje razlozi za protumjere koje je uvela Srbija – kazao je Tolušić. Očekuje kako će uskoro, za tjedan ili dva, sjesti za stol s ministrima svih država koje se smatraju pogođenima novim pravilima i “vidjeti u čemu je točno problem”. Tolušić ističe i kako je prigovor na pravilnik zasad došao samo iz Srbije, no da bi se slični problemi mogli pojaviti i iz drugih zemalja govori činjenica da je za danas u Sarajevu najavljen sastanak ministara trgovine svih zemalja pogođenih novim hrvatskim pravilnikom o fitosanitarnom nadzoru nad uvezenim voćem i povrćem.

Zaštita potrošača

Prigovore na skuplji inspekcijski nadzor, koji po novom hrvatskom pravilniku umjesto 90 košta 2000 kuna Tolušić ne smatra opravdanima. Ističe da je riječ o iznosima koji ne bi smjeli stvoriti prevelike probleme s obzirom na to da je u kamionu koji dolazi u Hrvatsku u prosjeku 250 do 300 tisuća kuna vrijedna roba, a prošlog tjedna nadzor je, kaže, prošlo pet kamiona iz Srbije, tri iz BiH i četiri iz Albanije.

I iz njegova ministarstva poručuju da je pravilnik donesen isključivo radi zaštite potrošača i isključuju diskriminaciju robe i trgovaca iz susjednih zemalja. Ističu kako po općim standardima svaka pošiljka voća i povrća mora biti neoštećena, bez štetnika, stranog mirisa ili vlage te ispravno označena. To je, kažu, najmanje što država može učiniti za sigurnost, zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane

Ističu i kako je pravilnik u usklađen s pravilima WTO-a te navode da je u dva tjedna njegove primjene pregledano više od 1,3 milijuna kilograma voća i povrća, a da su samo tri pošiljke bile neusklađene s tržišnim standardima – 68.580 kilograma lubenica iz Crne Gore, 20.000 kilograma lubenica iz Albanije i 7845 kilograma paprike iz Srbije, koja je vraćena na zahtjev stranke.

Komentara 97

DU
Deleted user
09:16 07.08.2017.

podrška ministru

MI
misho32
09:40 07.08.2017.

hrvatska država je morala nešto poduzeti protiv ovog enormnog uvoza hrane , za dosljednu primjene te mjere mora se osposobiti inspekcija , a što se tiče izvoza hrane u SRbiju i druge balkanske zemlje , on je beznačajan.

Avatar heyhay
heyhay
10:05 07.08.2017.

Kad odete na more vidite samo voće i povrće iz okolnih država ,a iz slavonije nema ništa i turisti kupuju to i jačaju stranu ekonomiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije