Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srbija uvela rigoroznu kontrolu svih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske

U Sarajevu je za danas najavljen sastanak ministara trgovine svih zemalja pogođenih novim hrvatskim pravilnikom o hrani
07. kolovoza 2017. u 09:10 97 komentara 8913 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Na pravilnik kojim je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede sredinom srpnja uvelo strože kontrole voća i povrća iz zemalja izvan EU, Srbija je odgovorila rigoroznom protumjerom – osim fitosanitarne i veterinarske kontrole, sve prehrambene proizvode iz Hrvatske carinska uprava od petka podvrgava i laboratorijskoj analizi. Tu je informaciju objavio srpski dnevni list Blic navodeći da je za takvu vrstu kontrole potrebno 30 dana te da bi mogla nanijeti enormne štete hrvatskim izvoznicima.

Tomislav Tolušić Ministar u Osijeku Tomislav Tolušić: Učinit ću sve da hrvatsku poljoprivredu vratimo u život

Čekaju Europsku komisiju

Srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za isti je list kazao kako s Hrvatskom neće biti razgovora dok ne promijeni odluku o uvećanim nametima na uvoz voća i povrća iz Srbije te istaknuo kako Srbija svoje mjere provodi u cilju zaštite države. Blic je prenio i neslužbene izvore iz srpske carinske uprave po kojima će se spomenuta mjera provoditi sve dok se ne oglasi Europska komisija, od koje očekuju da će suspendirati hrvatsku mjeru jer je, tvrde, protivna srpskom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Na prozivke iz Srbije odgovorio je hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji smatra da nije bilo nikakva razloga za uvođenje protumjera na pravilnik njegova ministarstva. – Žao mi je ako se to ispolitiziralo, nije tako trebalo biti. Po meni ne postoje razlozi za protumjere koje je uvela Srbija – kazao je Tolušić. Očekuje kako će uskoro, za tjedan ili dva, sjesti za stol s ministrima svih država koje se smatraju pogođenima novim pravilima i “vidjeti u čemu je točno problem”. Tolušić ističe i kako je prigovor na pravilnik zasad došao samo iz Srbije, no da bi se slični problemi mogli pojaviti i iz drugih zemalja govori činjenica da je za danas u Sarajevu najavljen sastanak ministara trgovine svih zemalja pogođenih novim hrvatskim pravilnikom o fitosanitarnom nadzoru nad uvezenim voćem i povrćem.

Zaštita potrošača

Prigovore na skuplji inspekcijski nadzor, koji po novom hrvatskom pravilniku umjesto 90 košta 2000 kuna Tolušić ne smatra opravdanima. Ističe da je riječ o iznosima koji ne bi smjeli stvoriti prevelike probleme s obzirom na to da je u kamionu koji dolazi u Hrvatsku u prosjeku 250 do 300 tisuća kuna vrijedna roba, a prošlog tjedna nadzor je, kaže, prošlo pet kamiona iz Srbije, tri iz BiH i četiri iz Albanije.

I iz njegova ministarstva poručuju da je pravilnik donesen isključivo radi zaštite potrošača i isključuju diskriminaciju robe i trgovaca iz susjednih zemalja. Ističu kako po općim standardima svaka pošiljka voća i povrća mora biti neoštećena, bez štetnika, stranog mirisa ili vlage te ispravno označena. To je, kažu, najmanje što država može učiniti za sigurnost, zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane

Ističu i kako je pravilnik u usklađen s pravilima WTO-a te navode da je u dva tjedna njegove primjene pregledano više od 1,3 milijuna kilograma voća i povrća, a da su samo tri pošiljke bile neusklađene s tržišnim standardima – 68.580 kilograma lubenica iz Crne Gore, 20.000 kilograma lubenica iz Albanije i 7845 kilograma paprike iz Srbije, koja je vraćena na zahtjev stranke.

Tomislav Tolušić 'Opleo' po svima 'Jezikova juha' ministra Tolušića: 'Ili ćemo uvesti reda ili završiti priču o mljekarstvu' poljoprivreda traže strategiju Zelena lista i Nezavisni hrvatski seljaci poručili Tolušiću: Alarmantno je visok uvoz hrane! Kolinda Grabar Kitarović Intervju Kolinda Grabar-Kitarović: U Vučiću sam napokon dobila sugovornika u Srbiji

Marin Pucar: Mjera nikako ne ide u prilog našim izvoznicima

Među hrvatskim izvoznicima prehrambenih proizvoda jučer nismo mogli dobiti informaciju jesu li se već susreli s rigoroznim kontrolama srpske carine. Redom odgovaraju i kako im je u ovom času teško procijeniti kolike bi štete to moglo nanijeti njihovim kompanijama. Veliki izvoznici prehrambenih proizvoda za sada ne strahuju ni od scenarija po kojem bi police u Srbiji čak na mjesec dana mogle ostati bez njihovih proizvoda jer, kažu, tamo imaju zalihe za mjesec ili dva. Ipak, suglasni su kako “carinski rat” sa susjedima ne može donijeti ništa dobroga hrvatskom izvozu.

– Sve skupa nikako nije dobro i ova tema definitivno ne ide u prilog našim izvoznicima – kazao nam je predsjednik uprave Podravke Marin Pucar.     

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Deleted user:

  podrška ministru

 • misho32:

  hrvatska država je morala nešto poduzeti protiv ovog enormnog uvoza hrane , za dosljednu primjene te mjere mora se osposobiti inspekcija , a što se tiče izvoza hrane u SRbiju i druge balkanske zemlje , on je beznačajan.

 • Avatar heyhay
  heyhay:

  Kad odete na more vidite samo voće i povrće iz okolnih država ,a iz slavonije nema ništa i turisti kupuju to i jačaju stranu ekonomiju.