Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Josipović:

'Očekujem da će Srbi prihvatiti značaj Oluje za slobodu Hrvatske'

Ivo Josipović (1)
Žarko Bašić/PIXSELL
02.08.2013.
u 09:19

– Činjenica o stradanju većeg broja Srba u toj akciji daje srpskoj strani pravo na drukčiji pogled.

Rat je završio i pred Hrvatskom i Srbijom je europska budućnost i zaista bih volio da pregovori s vašom zemljom počnu što prije. Razlike u pogledima na prošlost postoje, ali očekujem da će se one smanjivati, iako vjerojatno neće nestati, izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za "Novosti".

Na pitanje može li planove za dalje razvijanje odnosa sa Srbijom pokvariti dolazeća godišnjica Oluje, koju Beograd i Zagreb gledaju različitim dioptrijama, Josipović je odgovorio da se nada kako neće jer je za Hrvatsku Oluja bila nužna oslobodilačka akcija kojom je završen rat i bez te vojno-policijske akcije Hrvatska ne bi bila slobodna i nezavisna.

– Činjenica o stradanju većeg broja Srba u toj akciji daje srpskoj strani pravo na drukčiji pogled. Iako ćemo se, vjerojatno, morati pomiriti s tim da na neke povijesne događaje gledamo različito, očekujem i da Srbi s razumijevanjem prihvate značaj Oluje za slobodu hrvatske države... S druge strane, Hrvatska se treba s dužnim pijetetom odnositi prema svim žrtvama, kazniti zločine i svima koji žele omogućiti da se vrate, poručio je Josipović.

Istaknuo je i da u Hrvatskoj nije bilo rezervi prema Nikoliću.

– On je legalno i legitimno izabrani predsjednik, predstavlja Srbiju i tako ga u Hrvatskoj tretiramo. Istina je, bilo je dosta nezadovoljstva nekim izjavama, pa je i to davalo dojam kao da su odnosi, kako je netko rekao, prešli u ledeno doba.

Hrvatski predsjednik ocijenio je da odnose Zagreba i Beograda u ovom trenutku najviše opterećuje prošlost, ali i da od svog prvog službenog sastanka s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji se očekuje na jesen, očekuje da pruži ''novi poticaj'' razvoju bilateralnih odnosa.

>>Novi broj magazina Oluje posvećen je junacima operacije Oluja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije