Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Obitelj Abdić: Neka psiholog odluči može li Babo na slobodu

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav kaže da su svakodnevno u radu izloženi pritiscima rodbine.
20. listopada 2011. u 13:00 10 komentara 15 prikaza
fikret abdic
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

“Našem ocu uskraćena su temeljna ljudska prava i više mu je nego potrebna pravna pomoć da bi ga zaštitila od sustava koji očito ima problema u funkcioniranju... To što sustav ne funkcionira ne može otac plaćati svojom slobodom, to više što je izdržao dvije trećine i četiri mjeseca kazne pod najstrožim uvjetima”, navodi se u predstavci koju je obitelj Fikreta Abdića poslala pučkom pravobranitelju, Vladi, Ministarstvu pravosuđa, Upravi za zatvorski sustav, Helsinškom odboru u RH i BiH, Europskoj komisiji za zaštitu ljudskih prava i Haaškom sudu. Učinili su to nezadovoljni što je Povjerenstvo za uvjetni otpust odlučilo da o Abdićevoj molbi za prijevremenu slobodu neće raspravljati u rujnu, već u prosincu jer Abdić sve ovo vrijeme nije koristio izvanzatvorske pogodnosti.

Sam u ćeliji

Obitelj u predstavci navodi da nisu oni ti koji utječu na pogodnosti zatvorenika i da je Abdić deset zatvorskih godina proveo sam u ćeliji te da je u njegovu slučaju kontinuitet ono što se drugima propisuje kao stegovna mjera. Prigovaraju i što nakon polovine izdržane kazne nije, iz njima nepoznatih razloga, razmatrana mogućnost da ga se premjesti u blaže zatvorske uvjete. Kažu da su molbu za uvjetni otpust predali tri i pol mjeseca prije sjednice pa je bilo dovoljno vremena da psiholog procijeni je li Abdić spreman za život na slobodi.

– Povjerenstvo o svakom zahtjevu razgovara pojedinačno, nema diskriminacije i svi su zatvorenici isti. Za svakog pojedinog zatvorenika od prvog dana izvršavanja kazne stručnjaci prate tijek i pojedinačni program. Oni na kraju i daju mišljenje o zatvoreniku. Za povjerenstvo je najvažnije da su odluke utvrđene na zakonu. Preporučujem svima koji imaju drukčije mišljenje da prvo trebaju izmijeniti zakonsku regulativu – rekao je ravnatelj Uprave za zatvorski sustav mr. sc. Branko Peran. Kaže i da se svakodnevno suočavaju s pritiscima rodbine, odvjetnika i drugih koji žele utjecati na pojedine odluke.

Odluka povjerenstva

Objašnjava da o premještajima zatvorenika odlučuje peteročlano povjerenstvo u Središnjem uredu, a na prijedlog upravitelja. – Premještaji su uvjetovani sigurnosnim, organizacijskim ili tretmanskim razlozima – kaže Peran.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • bilicboysi:

  Covjek je odradio svoje, red bi bio da izadje van i digne privredu na noge cazina i hrvatske...

 • campa:

  Sloboda za Babu!! Čovjek koji je prije rata puno napravio za svoj kraj i pokrenuo život u tada nerazvijeni dio oko Velike Kladuše.Jedini je od privrednika u bivšoj državi koji je nešto napravio za svoj kraj i zato sloboda Babi!!

 • Avatar patkovic
  patkovic:

  on bi mogo biti nešto kao suvremeni tito za balkan jer je fin ali i sposoban biznismen koji nije otvoreno nikad bio šovinista