Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE SNIMKE

Migrante tuku palicama i tjeraju ih iz Hrvatske: 'Ugledali smo četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude'

Foto: RTL
1/3
06.10.2021.
u 21:22

Takvih tzv. 'pushbackova' je nakon te snimke bilo još 11 koje su novinarske mreže snimile, a sve su bile u blizini Korane

Za vrijeme opsežnog novinarskog istraživanja RTL-ova Potraga u lipnju je ove godine snimila brutalnost nad migrantima koji pokušavaju prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine. 

Novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić svjedočili su ovom incidentu kod mjesta Šturlić u BiH, kada su, dok su prolazili kroz žbunje, začuli automobil kako se vozi s hrvatske strane granice. 

-  Vozilo se zaustavilo, otvorili su kombi, pretpostavljam, jer ga nismo mogli vidjeti, ali smo mogli čuti udarce i krikove ljudi, bilo je očito da je u tijeku premlaćivanje. Zatim, oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu, ispričao je van Dijken. 

Nakon opsežne analize, novinari su utvrdili kako odore koje su muškarci nosili nalikuju na hrvatske policijske odore: nosili su specifične jake, prošivene s dugim rukavima koje jako liče na podjakne hrvatske Interventne policije. Osim toga, imali su i iste pištolje, a sa sobom su nosili i tzv. tonfa-palice koje izdaju jedino u Interventnoj policiji u Hrvatskoj. 

- Tako im je naređeno. Obaveza im je izvršavati naredbe. Rade sve što policija radi u takvim slučajevima i po naredbi svojih nadređenih. Sve dolazi iz MUP-a. A možeš vidjeti i sama prema brojnim pogreškama koje se ne procesuiraju, čini se da se radi o zataškavanju, potvrdio je anonimni izvor. 

Takvih tzv. 'pushbackova' je nakon te snimke bilo još 11 koje su novinarske mreže snimile, a sve su bile u blizini Korane. Neki migranti s kojima su razgovarali su ispričali kako su ih policajci dovezli kombijem, uzeli im stvari i tukli ih, bez obzira na to što su maloljetnici. 

- Hrvatska policija nas jako loše tretira. Jednom su nam uzeli 2700 eura. Stave maske tako da ih uopće ne vidite, imaju crno drvo, razumijete. Imaju palice i govore, idite, idite", kazao je za RTL-ovu Potragu tražitelj azila Raybod Kathi u šestom mjesecu ove godine.

Cijeli prilog možete pogledati OVDJE.

>> VIDEO Muškarac u Puli pokušao namamiti dječaka u auto: Ponudio mu bombone i da pogleda psiće

Komentara 63

L3
luka_37
21:41 06.10.2021.

Poštovani novinari.. možemo dobiti nekakvu reportažu o onom jadnom migrantu kojem je Hrvatska policija kriva jer su ga rastavili od djeteta.. možda znate gdje se sada nalazi.. nekako ste zašutili o tom slučaju laži koju ste širili

KR
Krotila
21:40 06.10.2021.

Podrška brači policajcima i dragovoljcima.

Avatar razbojnik404
razbojnik404
21:42 06.10.2021.

Puna podrška policiji! Oni su tu da sprijeće ilegalno prelaženje naših (Hrvatskih) granica. Oni koji protuzakonito i nasilno upadaju na teritorij Republike Hrvatske ne trebaju se čuditi da ih se neće dočekati s pljeskom. Trebamo zakon koji će takve tretirati kao teroriste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije