Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi dokazi: Homo sapiens živio je u Europi prije 45.000 godina

Pažljivim datiranjem i izračunima zaključeno je da su ostaci stari više od 41.000 godina, a talijanski "dječji zubi" možda čak i 45.000 godina
03. studenoga 2011. u 08:56 22 komentara 100 prikaza
pračovjek, lubanja (1)
Foto: VL

Istrošeni drevni zubi i dijelovi čeljusti iskopani u Velikoj Britaniji i Italiji otkrit će, smatraju znanstvenici, kako je moderni čovjek osvojio svijet. Potvrđeno je da su fragmenti pronađeni u Kents Covernu u Devonu i u Grotte del Cavallo u Apuliji najstariji ostaci homo sapiensa u Europi.

Pažljivim datiranjem i izračunima zaključeno je da su stari više od 41.000 godina, a talijanski "dječji zubi" možda čak i 45.000 godina. Ovo otkriće, prenosi BBC, podudara se s pronalaskom kamenog oruđa čiji pronalazak je potvrdio kako je moderni čovjek živio na europskom kontinentu prije više od 40.000 godina. Također potvrđuje da su ljudi u Europi dulje vrijeme živjeli kad i neandertalci, a povlači se i pitanje koju ulogu je homo sapiens imao u nestanku svojih "rođaka".

Zubi i dijelovi čeljusti pronađeni su prije nekoliko desetljeća, ali bile su potrebne godine kako bi se otkrilo koliko su pronađeni ostaci stari. Mnogi znanstvenici bili su uvjereni da su to zapravo ostatci neandertalaca. Ponovnom analizom fosila nađenih ispod i iznad ljudskih ostataka znanstvenici su uspjeli utvrditi da su pronađeni ostaci stari između 41.500 i 44.200 godina.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
  • marcellus:

    a kad je izumro?

  • deus ex machina:

    TO SU NAŠI PAJDAŠI! Tko je pročitao rezulte i analizu genetskih istraživanja g. D. Primorca, zna da smo i mi \"Hrvati\" satarosjedioci Europe odnosno da 75% \"Hrvata\", \"Bosanaca\" i \"Crnogoraca\" su genetski gledano \"jedan narod\" koji na Balkanu \"čući\" već ... prikaži još!već najmanje 24000 godina (od posljednjeg ledenog doba). Dakle, očito da nismo bili sami i da smo imali društvo tako da je učito da smo mi osnivači one \"prve\" i \"prave\" EU. U tom smislu predlažem da se mi Hrvati proglasimo jednim od osnivača EU, a ne da nas sad ucjenjuju i zafrkavaju neki \"dođoši\". Također predlažem da svi Hrvati naprave genetsko testiranje da napokon vidimo tko je to \"pravi Hrvat\", a tko su nedaj Bože neki \"dođoši\" da ne kažem....Srbi!

  • utatica:

    a Hrvati na ovim prostorima žive već 25 tisuća godina, to je sad dokazala znanost, mi spadamo u Haplotip 1, kak zagorci vele: mi smo navek tu bili!