Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE POTPUNU NIŠTETNOST CHF KREDITA

Inicijativa Lex Franak ide u prosvjed: problem CHF-a nije riješen!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
VL
Autor
Valentina Wiesner
14.02.2019.
u 11:53

Korisnici CHF kredita upozoravaju da ni nakon lipanjske odluke Visokog trgovačkog suda o ništetnosti promjenjive kamatne stope i valutne klauzule u CHF ne znaju imaju li pravo na obeštećenje

Građanska inicijativa Lex Franak, nezadovoljna dosadašnjim načinima i sporošću rješavanje problema vezanog uz CHF kredite, najavila je prosvjed "Glas upozorenja" koji će se održati u Zagrebu, u subotu 23. veljače u 11.55 sati pred zgradom Vrhovnog suda na Zrinjevcu, odakle će krenuti u prosvjednu šetnju do Vlade RH na Markovu trgu.

Korisnici CHF kredita upozoravaju da ni nakon lipanjske odluke Visokog trgovačkog suda o ništetnosti promjenjive kamatne stope i valutne klauzule u CHF ne znaju imaju li pravo na obeštećenje, ponajprije zbog različitih sudskih odluka i stvaranja neujednačene sudske prakse. S neizvjesnošću iščekuju odluku Vrhovnog suda koji odlučuje o dvije revizije o pravu na obeštećenje kod konvertiranih kredita jer im u lipnju 2019. nastupa zastara za takva potraživanja.

- U slučaju negativne odluke Vrhovnog suda sva dosadašnja borba građana zapravo bi značila Pirovu pobjedu za najzaduženije korisnike CHF kredita jer, naglašavamo, konverzijom nije uspostavljena restitucija preplaćenih iznosa. Ističemo da nije proveden povrat kredita u stanje prije jednostranog povišenja kamatne stope i enormnog rasta tečaja te građani okupljeni u inicijativi drže da se hrvatska sudska praksa treba voditi pravom EU i presudama Suda EU - poručuju organizatori inicijative, osnovane 9. veljače.

Napominju da bi, odluči li Vrhovni sud negativno, pravo na obeštećenje bilo zauvijek izgubljeno za više od 55.000 konvertiranih kredita koji predstavljaju 80 posto mase ukupnih kredita, mahom stambenih. Ističu i problem dokazivanja ništetnosti svih CHF kredita, s obzirom da su najvažnije odredbe ugovora već proglašene ništetnima.

- Inicijativa smatra kako su svi ugovori u švicarcima apsolutno ništetni i da ne mogu i ne smiju opstati jer su najvažnije ugovorne odredbe ništetne. Također se u odnosu banaka i klijenata u slučaju Franak nekoliko puta interveniralo privremenim zakonskim rješenjima od strane zakonodavca, koja nisu pomogla jednako svim korisnicima kredita - kažu u Lex Franku. Traže da se u suradnji s Vladom donese zakonsko rješenje kojim bi se u potpunosti riješio problem svih CHF kredita, a koje bi išlo u smjeru da se svi ugovori u švicarcima snagom zakona proglase ništetnima.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Alan Ford
Alan Ford
12:11 14.02.2019.

@mikrogrizzly, Donesene su pravomoćne presude koje kažu da su ništetne promjene kamatne stope (i za CHF i za EUR i za kn kredite!!!) i valutna klauzula. To je relevantno, a tvoje bankarske rekla-kazala priče okači mačku o rep.

ZA
zagorecvz
12:26 14.02.2019.

Alane zadnju će imati ne naš sud nego europski i to posebno u vezi valutne klauzule. A što se tiče kamata sva muljnja treba naplatiti od banaka.

DU
Deleted user
12:00 14.02.2019.

Kako je doista bilo, utipkajte u tražilicu; ‘Švicarci’ su sve do 2010. bili u plusu, ‘rugali se’ eurima, a onda se otvorio pakao... Tamo imate i usporedan prikaz rata u paritetu euro vs paritet CHF i da se za razliku mogla kupiti soba više ili auto, uz stan. I to je bila "majka" svih nevolja, gramzivost i pametovanje po kafićima kasnije - nitko nije računao da tečaj CHF neće biti "zabetoniran" u idućim desetljećima nego se uživalo u momentu, od podstanara si post o gazda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije