Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.07.2018. u 13:14

Ako je ovo prvenstvo zakoračilo u novu budućnost nogometa, neka ga pokuša definirati sintagmom totalno dobrog nogometa; ne samo igračko-trenerskom kvalitetom i pristupom, nego i karakterom igre..

Bez obzira na sve, bio je u pravu Zvone Boban kada je inzistirao na uvođenju VAR-a. Premda je ova ideja dočekana s mnogo skepse, pokazalo se da tehnologija može biti upotrebljiva i upotrijebljena za korisne stvari.

I nije se dogodilo da je razdrobila dinamiku nogometne igre, nego je, upravo suprotno, otklonila nepotrebne sumnje i dokinula instituciju slobodnog sudačkog uvjerenja, malog eufemizma za suđenje s predumišljajem. Važan je to korak prema čišćem nogometu, ali, naravno, to ni u kom slučaju ne znači potpuni povratak nogometne nevinosti. Do toga idealnog željenog cilja dug je put na kojem bi trebalo uspostaviti kontrolu iznosa transfera i odmaknuti menadžerski utjecaj, da se cijela igra prestane identificirati s imenima nakupaca koji od igrača čine dobro plaćene taoce, a od nogometa nesimpatičan poligon za iskazivanja moći novca.

VAR je otkrivao nevjerojatne prizore i detalje, simboliku i notornost igre i što ona nosi, izazove da se igrač odupre mogućnosti da golom silom blokira vještinu i da se na putu do rezultata sredstva pod krinkom brzine akcija mogu pokušati sakriti, ali da pravda zato ne mora više biti spora. Prije 40 i nešto godina uveden je pojam totalni nogomet, što se odnosilo na promjenu filozofije igre, pristup u kojem je otvoren put da se ide do kraja u smislu taktičko-tjelesnog angažmana igrača. Ako je ovo prvenstvo zakoračilo u novu budućnost nogometa, neka ga pokuša definirati sintagmom totalno dobrog nogometa; ne samo igračko-trenerskom kvalitetom i pristupom, nego i karakterom igre. Dobar u smislu kvalitete i kvantitete, ali i dobar u samoj naravi.

1/40

Nije sporno da cijelom sportu treba „duhovna obnova“, no zbog svojeg utjecaja, masovnosti i mogućnosti da se s njime identificiraju nevjerojatno široki socijalni krugovi, nogomet bi bio idealan da vrati potpuni fokus zbivanja na loptu. Nekada su se i dva-tri dana nakon utakmica na ulicama, u tramvajima, među prijateljima komentirale akcije i potezi, godinama unatrag komentiraju se visine transfera, afere, politička preklapanja. U nogomet je, dodatno kod nas, bijes nedorasle politike uveo orjunaše i naše i vaše u smislu ideološkog prestrojavanja, draž sportskog rivalstva sveo na vlastitu frustraciju nemoći utjecaja na zbivanja.

Kod nas je politika obećavala i isušivanje močvare ne vidjevši da je politika prapočetak svih domaćih močvara. Nema tog VAR-a koji će razriješiti ono esencijalno; pitanje volje i pitanje volje za moć. Sam VAR je, dakle, bio posljedica snažne volje da se stvari pokrenu. Sama volja za moć bila je dovoljna da se priča dovede do ove točke u kojoj smo danas. Vratiti čist nogomet znači vratiti ga navijačima, pravim, nogometnim, entuzijastičnim, neelitističkim.

Čuti iskreni huk s tribina, poruke koje se mogu izreći samo na stadionima, uživati u potezima igre i majstorstvu igrača, slaviti rezultate kao posljedicu tog majstorstva i živjeti prije svega za, a tek onda i od nogometa bez ikakve dileme temeljne su stvari koje se moraju riješiti prije nego što netko nepozvan odsvira kraj.

1/15
Ključne riječi

Komentara 4

Avatar nisam_robot
nisam_robot
15:20 16.07.2018.

Ovaj ni o nogometu nista ne razumije, ali ga ipak izduzi kao da je placen po rijecima a ne po sadrzaju.

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
19:26 16.07.2018.

Pa jel i danas VL mora gnjaviti Hrvate s Pofukanim i Gerovcem na ovaj veliki dan?!

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
22:37 16.07.2018.

Moras stvarno biti debil da ocekujes istu reakciju navijaca na nekoj HNS-ovoj vukojebini i na utakmicama Svjetskog Prvenstva. Ovaj jeGerovac je jos jedan pobratim crvenog kmera Despota, ali badava se trudite jer vecina ovog naroda za razliku od vas voli svoju Hrvatsku..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije