Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klizišta

Noge su mi se odsjekle, tlo mi je uz jezivu buku nestalo pod nogama

kliziste
04.06.2010.
u 16:38

U životu sam prošla užasne stvari, i rat i glad, ali trenutak kada se zemlja odvojila i pojurila niz padinu nikada neću zaboraviti, kaže Mara Godović.

Naseljima na rubnim dijelovima Broda prijeti nova katastrofa. Nakon obilnih kiša masovno se otvaraju klizišta po Podvinju i Brodskom Varošu koja su u bezdan već povukla nekoliko cesta, a prijete i okolnim kućama.

Ne možemo spavati!

Stanovnici ovih naselja boje se zaspati u kućama koje bi zemlja svakoga trenutka mogla povući u bezdan.

– Ovo je užasno, ne mogu vam opisati osjećaj kada se, doslovno pred očima, urušava dvorište i propada desetak metara u nizinu – očajna je Finka Miljak, jedna od stanovnica Brodskog Vinogorja, pokraj čije se kuće prije dva dana otvorila velika provalija, a zemlja skliznula niz brdo.

- Klizišta su već dospjela na nekoliko metara od naših kuća i samo Bog zna što će se događati sljedećih dana. Koliko god situacija sad stabilna bila, nitko ne može jamčiti da nam kuće neće potonuti u provaliju u sljedećih desetak minuta – u strahu je Finka Miljak.

Stanari kuća koje se nalaze na najugroženijim lokacijama su evakuirani, a klizišta obilaze stožeri zaštite i spašavanja kako bi procijenili opasnost, dok su u pomoć pozvani i pripadnici Hrvatske vojske.

– U životu sam prošla užasne stvari, i rat i glad, ali trenutak kada se zemlja odvojila i pojurila niz padinu - nikada neću zaboraviti! U prvi trenutak pomislila sam da je potres. Ne može se dočarati taj jezivi zvuk kada se tlo urušava i nestaje pod nogama. Samo sam stajala na mjestu ne shvaćajući što se doista zbiva, a potom su mi se noge odsjekle – kaže Mara Godović iz Podvinja.

Krivi i plitki temelji

Najveći je problem što je većina kuća u brdskim naseljima Slavonskog Broda građena sa relativno plitkim temeljima dubine do metar i pol, što za ovakav teren nipošto nije dovoljno.

– Sada nema drugog rješenja do betonskim pilotima koji se ukopavaju duboko u zemlju stabilizirati klizište i zaustaviti odron zemlje. Geomehaničari snimaju potrebnu dubinu ukopavanja koja ponegdje može iznositi i do 10 metara u dubinu, a potom se izvodi sanacija. Drugog rješenja nema, zemlja koja je otklizala ne može se samo tako vratiti na staro mjesto – kažu u slavonskobrodskom arhitektonskom uredu Alfa-inženjering.

Ključne riječi

Komentara 1

KA
karlovcankica
02:16 06.06.2010.

UZASNO, BOZE SACUVAJ OVU NAPACENU HRVATSKU GRUDU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije