Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemački Parlament olakšao proceduru za azil pojedinim zemljama

Zastupnici njemačkog parlamenta proglasili su stanovnike Gruzije i zemalja Magreba sigurnim podnositeljima azila.
18. siječnja 2019. u 16:14 4 komentara 354 prikaza
Bundestag pokolj nad Armencima u Prvom svjetskom ratu proglasio genocidom
Foto: Reuters

Njemački Bundestag proglasio je u petak zemlje Magreba i Gruziju zemljama sigurnog porijekla, što bi trebalo olakšati protjerivanje podnositelja zahtjeva za azilom iz ovih zemalja kojima je zahtjev odbijen, no ovaj proces mogao bi biti zaustavljen u domu saveznih pokrajina Bundesratu zbog otpora pokrajina u kojima je na vlasti stranka Zeleni.

Iseljavanje Stipe Puđa Većinu razočaranih u Njemačkoj prevarili su zemljaci

„Niti tri posto zahtjeva za azilom građana iz ovih zemalja se ne odobrava. Ovom odlukom će ostati više vremena za one kojima je stvarno potrebna pomoć“, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU).
 
Seehofer je ukazao na to da je nakon proglašavanja zemalja zapadnog Balkana sigurnima drastično pao broj podnositelja zahtjeva za azilom iz ovih zemalja.
 
„Zloupotreba sustava pružanja azila građana ovih zemalja se znatno smanjila“, rekao je Seehofer koji je naglasio da i dalje ostaje na snazi „individualni pristup“ tj. da će se i dalje odlučivati od slučaja do slučaja.
 
Prijedlog, koji je danas odobrio Bundestag, zapravo je drugi pokušaj koalicijske demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel da zemlje Alžir, Maroko, Tunis i Gruziju proglasi sigurnima. Prvi pokušaj je propao zbog toga jer su u domu saveznih pokrajina Bundesratu, pokrajine u kojima u vlasti sudjeluje stranka Zeleni glasovale protiv ovog nauma.

njemačka policija Pokušao mu pomoći Mladog Hrvata u Njemačkoj nožem ubio brat njegova najboljeg prijatelja
 
Predstavnici stranke Zeleni su i danas najavili svoj otpor proglašavanju zemalja Magreba i Gruzije sigurnima, a kao argument su naveli progon homoseksualaca, žena, oporbenih političara te pripadnika vjerskih manjina u ovom zemljama.
 
„Novi zakon ne uzima u obzir potrebe ovih skupina“, rekla je zastupnica Zelenih Luise Amtsberg u petak u Bundestagu.
 
Novi zakon o sigurnim zemljama odbacila je i stranka Ljevica, koja smatra da bi time odluka o azilu za žitelje ovih zemalja unaprijed bila poznata odnosno da bi bili odbijeni.
 
Prošle godine je povećan broj protjerivanja u zemlje Magreba i Gruziju, a i broj podnositelja azila iz ovih zemalja je neznatan u usporedbi sa zemljama poput Afganistana, Pakistana ili Nigerije.
 
Od 175.000 podnesenih zahtjeva za azilom u razdoblju od siječnja do prosinca 2018. 3.400 otpada na zemlje Magreba i 4.000 na Gruziju.

Optužbe nakon kojih je uslijedio incident Plenković - Grmoja

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • ilijan:

    Ništa im drugo ni ne preostaje kad je skoro više azilanata nego njemaca

  • Traxx:

    Ma sjajno, zemlje Magreba u kojima nema ni rata ni neke krize, islamske zemlje ciji migranti izazivaju ogromne probleme u npr. Francuskoj a ovi se spremaju primiti ih u tisucama/milionima bez problema. Uglavnom nista novog, Merkelica nastavlja unistavati zemlju a ... prikaži još! Nijemci ko ovce nastavljaju za nju i onu njenu nasljednicu glasati. Laku noc Njemacka.