Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministri Beroš i Bedeković

'Nije bilo propusta u Domu za starije i nemoćne u Splitu'

Evakuacija štićenika
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/5
01.05.2020.
u 15:05

Izvještaj su predstavili ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Dugoočekivani izvještaj o prodoru koronavirusa u Dom za starije i nemoćne objavljen je danas na konferenciji za javnost Nacionalnog stožera civilne zaštite. Tamo je rečeno kako nije došlo do propusta Doma kao ni zdravstvenih djelatnika. Izvještaj su predstavili ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković. 

Ministar Vili Beroš naveo je kako nadležna liječnica Doma i zdravstveni djelatnici nisu napravili propuste. 

- U domovima za starije i nemoćne osobe zbog niza specifičnosti  bila je nužna disciplina svih pridržavanja uputa, koja su se provedenom nadzoru kojih su se pridržavali i djelatnici i korisnici. Dom za starije i nemoćne u Splitu pridržavao se svih uputa - kazala je ministrica Vesna Bedeković. 

Istaknula je kako je uvid pokazao da nije došlo do propusta. 

VIDEO: Evakuacija štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu

- Osnovni prioriteti Ministarstva i dalje su zaštita zdravlja korisnika. Maksimalnim zalaganjem uz visoku razinu profesionalnosti mnogi stručnjaci mijenjaju svoju praksu kako bi svojim korisnicima osigurali vrhunsku njegu, iako su sami podložni zarazi - kazala je Bedeković i zahvalila se svim radnicima.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorio je na pitanje kako je moguće da su korisnici Doma mogli imati temperaturu deset dana, što je i potvrdio i sam ravnatelj Doma.  

- Radi se o ustanovi u kojoj se nalaze brojni nepokretni korisnici gdje se temperatura pojavljuje vrlo često. Sama promjena katetera može dovesti do temperature. Važno je reći da su oni bili pregledani i da im je bila pružena zdravstvena skrb. Zašto doktorica nije posumnjala na COVID-19? Lako je biti general nakon bitke - istaknuo je Capak i dodao: - Svi ti nadzori ustvrdili su da nema mjera odgovornosti djelatnika doma. 

Ministar Beroš pak je istaknuo kako su pregledani svi izvještaji inspekcija poslanih u Dom za starije i nemoćne. 

- Većina korisnika imala je urinarni infekti. Uobičajno je da se pojavili temperatura. To nije bila temperatura koja se pojavi kod respiratornih problema. No, ono što znamo od Ministarstva unutarnjih poslova da Županijsko državno odvjetništvo u Splitu provodi određene izvide i ne znam koliko možemo to komentirati. Zašto nije napravljen test na COVID-19? Zato što je napravljeno testiranje na urinarne bolesti. Bolesnica je dobila antibiotik i nije više imala temperaturu. Bolesnici koji su imali temperaturu nisu imali respiratorne probleme - naveo je Beroš oko slučaja doma u Splitu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije