Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Nezaposlenih u svibnju 296.438, 12.500 manje nego u travnju

vlada
Sanjin Strukić/PIXSELL
04.06.2010.
u 14:01

Od svih novozaposlenih, 30 ih je posto zaposleno sezonski, izvijestila je Kosor.

U lipnju je broj nezaposlenih, prvi put ove godina, manji od 300.000. Premijerka Jadranka Kosor izvijestila je kako je u evidenciji Zavoda za zapošljavanje evidentirano 296.438 nezaposlenih, što je gotovo 12 tisuća manje nego na početku svibnja. Na smanjenje broja nezaposlenih u posljednjih mjesec dana utjecalo je sezonsko zapošljavanje koje donijelo oko 30 posto novih radnih mjesta, odnosno njih oko 4000.

Vlada je prihvatila izvješće o ostvarivanju programa gospodarskog oporavka za prvih mjesec dana primjene, a premijerka je za idući tjedan najavila sastanak sa sindikatima na istu temu. Kada je riječ o izmjenama Zakona o radu, Kosor je kazala kako ne može prihvatiti kritike onih koji su, kad su bili na vlasti, prepolovili otpremnine i otkazne rokove, zanemarili materijalna prava radnika i smanjili plaće državnim službenicima za 30 posto. I zbog svega toga, kazala je Kosor, novoj su Vladi ostavili da plati šest milijardi kuna odštete po pravomoćnim sudskim rješenjima.

Premijerka Kosor najavila je i put u Moskvu 19. lipnja gdje će otvoriti ured Hrvatske gospodarske komore. Tom će se prilikom opet sastati s ruskim premijerom Vladimirom Putinom

Kosor je za posljednjeg susreta, prije tri mjeseca, Putina pozvala na otvaranje ureda HGK što je on prihvatio, pa se očekuje da će ispuniti dano obećanje.

Vlada je donijela i izmjene i dopune Zakona o vatrogastvu kojim se, bez obzira na propise iz Zakona o radu, vatrogascima dopušta rad po modelu 12 sati rada, 24 sata odmora, 12 sati rada, 48 sati odmora.

U prijedlogu Nacionalnog programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade, istaknula je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, posebna će se pozornost obratiti na ovisnost o klađenju, videoigrama i internetu, a istaknula je kako od ovisnikove prve konzumacije do traženja pomoći prođe od četiri do sedam godina, što je previše vremena i to zabrinjava.

Komentara 65

UN
Universo
14:30 04.06.2010.

Ovo je pokazatelj da vladine mjere daju rezultate i da nema razloga za strah

BO
bole50
14:31 04.06.2010.

samo što je to kratkog vijeka a kad prođe turistička sezona opet se nezaposlenost penje na preko 320 tisuča

OB
-obrisani-
14:30 04.06.2010.

Nezaposlenih u svibnju 296.438, 12.500 manje nego u travnju----------To nije zasluga vlade već potreba turistićke sezone a kad završi ljetna sezona ti ljudi vraćaju se na biro za zapošljavanje,di su firme i fabrike i strani investitori koji će ulagati novce u proizvodnju a ne da se po hrvatskoj samo otvaraju šoping centri!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije