Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUSTILI GA U NARODNE NOVINE

Neviđena blamaža: Zakon o izbornim jedinicama opet u Sabor

Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/2
05.10.2023.
u 23:00

Da sa stupanjem na snagu novog zakona nije sve u najboljem redu upozorila je Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić, tijekom rasprave o pravilima koja bi trebala osigurati općenito kvalitetniji postupak donošenja zakona i, na kraju, kvalitetnije zakone.

Pasionirani pratitelji izravnog prijenosa saborskih sjednica danas su mogli svjedočiti jednoj od većih blamaža Ministarstva uprave i Vlade ikada. Ministar Ivan Malenica priznao je, naime, da će Sabor morati ponovno donositi novi Zakon o izbornim jedinicama, donesen nakon što je stari s 1. listopada ukinuo Ustavni sud. Da sa stupanjem na snagu novog zakona nije sve u najboljem redu upozorila je Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić, tijekom rasprave o pravilima koja bi trebala osigurati općenito kvalitetniji postupak donošenja zakona i, na kraju, kvalitetnije zakone.

Zastupnica je upozorila da je u Narodnim novinama 4. listopada objavljen zakon u kojem piše da na snagu stupa 1. listopada, na dan s kojim je Ustavni sud ukinuo prošli zakon o izbornim jedinicama, uz upozorenje da bi se parlamentarni izbori koji bi se po njemu proveli mogli proglasiti neustavnima. "Ni jedan zakon ne može stupiti na snagu retroaktivno, a mi imamo zakon o izbornim jedinicama koji je u Narodnim novinama objavljen retroaktivno. Tko će biti odgovoran za protupravno postupanje, koje može cijeli zakon poništiti ako će mu Ustavni sud posvetiti dužnu pažnju, a trebao bi", upitala je Selak Raspudić Malenicu.

VEZANI ČLANCI:

Malenica je uzvratio protuoptužbom da zastupnica djeluje u dogovoru s predsjednikom države Milanovićem, koji je, uvjeren je ministar, namjerno odugovlačio s potpisivanjem ovog zakona. "Mi smo kao predlagač učinili sve, Vlada je zakon predložila na vrijeme, on je izglasan na vrijeme",  tumačio je Malenica, uz poruku da će Vlada “riješiti situaciju idući tjedan”. Da je ova njegova najava bila preambiciozna, odmah je bilo jasno svima koji se barem malo razumiju u proceduru donošenja zakona, budući da je Vlada dužna o zakonskim izmjenama prvo provesti javno savjetovanje, a zatim ih službeno utvrditi na svojoj sjednici i poslati Saboru na ponovno usvajanje.

Da će za to trebati nekoliko tjedana, par sati nakon rasprave u Saboru potvrdio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Sreća u nesreći pritom je što Hrvatska u ovom času ne mora žurno na parlamentarne izbore, iako je jasno da bi iole suvisla država itekako pazila da ni u jednom trenutku ne ostane bez izbornih pravila. Selak Raspudić je, pak, s pravom primijetila da ova situacija u pitanje dovodi namjere vladajućih, koji su pustili zakon u Narodne novine znajući da su njegove odredbe o stupanju na snagu protuustavne pa zaključuje da su se vladajući nadali kako tu činjenicu nitko neće primijetiti.

VIDEO Požar u Osijeku je pod kontrolom, sada je najveći problem izdimljavanje: 'Majka svih požara dogodila se u Osječko-baranjskoj županiji'

Komentara 21

AN
angelstorm21
23:12 05.10.2023.

Zahvaljujući ovakvoj oporbi imamo slučajnu sramotu za predsjednika, štetočine koji sramote sve one koji su ginuli i krvarili za Lijepu našu i hrvatski narod.

Avatar SrguzićSuljo
SrguzićSuljo
23:31 05.10.2023.

Sramotna predstava oporbe i Milanovića!

DU
Deleted user
06:56 06.10.2023.

Meni se čini da je to blamaža Milanovića i njegovih mališana, a ne ministarstva. Ministarstvo je posao odradilo na vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije