Naslovnica Vijesti Svijet

Nema jake vojske bez saveznika, a Poljska to jest

Hrvatska i Poljska u Zagrebu potpisale sporazum o obrambenoj suradnji
14. siječnja 2019. u 20:07 14 komentara 1137 prikaza
Damir Krstičević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministri obrana Poljske i Hrvatske, Mariusz Błaszczak i Damir Krstičević potpisali su u Zagrebu Sporazum o obrambenoj suradnji između Hrvatske i Poljske, radi unapređenja vojne suradnje “kako bismo se mogli zajedno nositi sa sigurnosnim izazovima na području cijele Europe”, izjavio je Krstičević. On kaže da nema jake vojske bez prijatelja i saveznika, a Poljska jest važan strateški saveznik. Podsjetio je i kako pripadnici Hrvatske vojske zajedno s poljskim vojnicima sudjeluju u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, čime Hrvatska pokazuje solidarnost unutar NATO-a, kao i prijateljstvo s Poljskom te je ujedno najavio da će poljski vojnici ove godine sudjelovati na vojnim vježbama u Hrvatskoj.

Vijeće za obranu Novi proces Krstičević: Želio bih da to budu novi zrakoplovi, najbliži smo američkim F-16

Nada se da će se i Poljska pridružiti NATO-ovu obučnom središtu u Zemuniku za obuku helikopterskih posada i specijalnih zračnih snaga. Slijedi i prva realizacija vojno-tehničke i suradnje obrambenih industrija jer je hrvatski proizvođač pušaka i pištolja, karlovački HS Produkt dobio ugovor za isporuku dijelova za poljsku jurišnu pušku “Grot”. “To je potvrda naše suradnje i potvrda da se hrvatska obrambena industrija razvija na pravi način, kao i da imamo vrhunske tvrtke s vrhunskim proizvodima koje su prepoznali i poljski kolege,” zaključio je Krstičević dodavši kako je u planu i poslovna konferencija između obrambenih industrija radi jačanja suradnje i na tom području.

Mariusz Błaszczak Mariusz Błaszczak Poljski ministar obrane počeo službeni posjet Hrvatskoj

Ministar nacionalne obrane Błaszczak zahvalio je i kazao da su naše dvije zemlje vrlo slične i dijele slične vrijednosti, iskazujemo solidarnost jedni spram drugih, kao i spram drugih članica NATO-a i EU. Zahvaljujući našoj bliskoj suradnji, Poljska i Hrvatska te cijela Europa vrlo je sigurna, kazao je. Zahvalio je na sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO operaciji u Poljskoj te najavio snaženje međusobne obrambene suradnje i bilateralnih odnosa Hrvatske i Poljske.

>>Pogledajte video: Krstičević o nabavi aviona

[video: 28738 / Damir Krstičević obratio se medijima i komentirao nabavu aviona]
Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • antonelić:

  nema jake vojske bez jakog čovka ... ne mere se biti pobjednička vojska bez pobjedničkog čovka ! ...

 • jocoudriga:

  Nas i Poljaka 40 milijuna!

 • Avatar reference
  reference:

  a sjecam se kad sam nekad u Jugoslaviji mogo poyebat pola poljske za paket marlbora.