Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Nema barijera, ali nećemo plaćati skupu solarnu energiju"

– Velika solarna polja Hrvatska ne može platiti, ali će poticati gradnju malih solarnih ćelija na krovovima – objašnjavaju u Vladi koja je naišla na kritike nakon što je objavljeno da će se u Srbiji graditi najveći solarni park na svijetu
23. travnja 2012. u 11:51 65 komentara 20 prikaza
solarna energija, solarni kolektori, solarne ćelije
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Dok Vlada RH smanjuje naknade svima koji struju proizvode iz obnovljivih izvora energije te "kreše" naknade za sunčane elektrane, u Srbiji sasvim druga priča. Ondje će se, naime, graditi najveći solarni park na svijetu koji će se prostirati na 3000 hektara, a u koji će se uložiti 1,7 milijardi eura.

Ova vijest "uznemirila" je tviteraše koji su se okomili na Vladu RH koja, prema njima, ne potiče obnovljive izvore energije, dok naši susjedi to uvelike rade. No, Vlada im odgovara da će poticati gradnju solarnih ćelija na krovovima, ulaganja stranih investitora s tim u vezi, ali neće davati poticaje za mizerne rezultate.

– Nema riječi o zabrani i "barijerama". Prvi potpredsjednik Vlade napomenuo je da Hrvatska neće plaćati skupu solarnu energiju koja je osam do devet puta skuplja od struje koja se proizvede iz nafte i plina. Velika solarna polja Hrvatska ne može platiti, ali će poticati gradnju malih solarnih ćelija na krovovima. Ovakva bi ideja trebala rezultirati boljim rezultatima jer se ide na ruku ozbiljnijim proizvođačima – kaže se u objašnjenju Vlade koje je objavljeno na Twitteru.

Novim cjenikom, koji predlaže Ministarstvo gospodarstva, država, odnosno HROTE (Hrvatski operater tržišta energije), od malih proizvođača (sustavi do 10 kW) svaki isporučeni kilovat struje poticala bi sa 2,63 kune, dok je naknada do sada iznosila 3,92 kune. Osim smanjivanja naknade, podsjetimo, ukinuo bi se i inflacijski korekcijski faktor kojim su se jednom godišnje korigirale cijene tako što se otkupna cijena uvećavala za iznos jednak godišnjem porastu cijena na malo.

No, prihvati li se novi pravilnik, stručnjaci kažu da će Hrvatsku zaobići investicije vrijedne pola milijarde kuna. O solarnom parku i velikim investicijama u obnovljive izvore energije kao što je ova u Srbiji, Hrvati, prema ovome, mogu samo maštati.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • CrniP:

    @ugo kajvez Ove MW koje si napisao za solarne elektrane - koje rade naravno SAMO kad je dan; to su mlinčići za kavu naspram desecima i stotinama GW koji se upravo grade u Kini i Indiji na novim nuklearkama. I ... prikaži još! da - nuklearna energija je bolja, jeftinija, nemjerljive količine snage po iskorištenoj površini i energetske pouzdanosti, i nemjerljivo manjoj količini otpada koji ostavlja naspram zelenih igrački, nemjerljivo bolje plaćenih radnih mjesta te nemjerljivo veće ekonomske i energetske koristi za državu i građane. Ne treba subvenciju penzionera na računima za struju, već - PLAĆA. Jedino što dibidusi sa filozofskog tamo nemaju što raditi...

  • BubyZG:

    Nije bolja, ali je neusporedivo jeftinija. Tko želi kupovati struju po 2,5 kn/kWh slijedećih 15-20 godina, neka izvoli. A ljudi se bune na poskupljenje od 15% ( dakle sa 1 kn/kWh na 1,15 kn/kWh ). Španjolska je pokušala raskinuti takve ... prikaži još! ugovore koji guše i građanstvo i industriju, ali ti investicijski fondovi znaju svoj posao - sklopili su ugovore kao i naše banke kredite - nema šanse da ikada izgube !! I sada se ti isti španjolci i njihovi investicijski fondovi nude nama ?!?

  • snjezni:

    Oglas: dajemo Čačića za solarnu energiju!