Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isplata sportašima

Ne damo novac dok nam ne pokažete plaće

'04.12.2012., Zagreb - Sjednica Sabora RH nastavljena je glasovanjem o Prijedlogu drzavnog proracuna Republike Hrvatske za 2013. godinu i projekcijama za 2014. i 2015. godinu. Photo: Patrik Macek/PIXS
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/4
10.02.2013.
u 15:00

Ministarstvo prosvjete i sporta odlučilo je na svome računu zadržati sav novac koji se u državni proračun uplaćuje od igara na sreću

Olimpijski pobjednici Sandra Perković i Giovanni Cernogoraz, vrhunski sportaši poput Blanke Vlašić, Lucije Zaninović, Filipa Udea, Snježane Pejčić, zlatnih vaterpolista, srebrnih veslača i brončanih rukometaša te brojni drugi kategorizirani sportaši i treneri našli su se u svojevrsnoj financijskoj blokadi.

‘Imamo naredbu’

Neće dobiti svoje stipendije dok svoje nesuglasje ne raščiste Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatski olimpijski odbor. Resorno ministarstvo odlučilo je na svom računu zadržati sva sredstva koja dobiva od Ministarstva financija i koja obično prosljeđuje HOO-u. Te novce, namijenjene sportu iz igara na sreću, sportaši neće dobiti sve dok HOO ne ispuni zahtjev Ministarstva ili dok se dvije strane ne dogovore drukčije.

Resorno ministarstvo zatražilo je od Hrvatskog olimpijskog odbora specifikaciju radnih mjesta i plaća, na što su dobili pravilnike i bodovanja, ali ne i popis plaća po osobama. Cijelu stvar potvrdio nam je Petar Skansi, zamjenik ministra Željka Jovanovića zadužen za sport.

– Mi to činimo jer imamo izričitu naredbu od Vlade da se prekontrolira kako se troši novac iz državnog proračuna, a oni se postavljaju kao da smo mi tu netko tko na to nema pravo. Pokušao sam im objasniti da se tu radi o rutinskoj kontroli kroz koju prolaze sve agencije i državna poduzeća, a HOO je na jedan način državna agencija – kaže Skansi. A u tome i jest klica spora. HOO je nevladina udruga pa se kao takva smatra neobveznom da se ponaša kao državna agencija.

– Da, oni jesu autonomni u sportskom smislu, ali ne i u financijskom smislu. Ovo je zemlja u kojoj je plaća premijera i svih ministara na svjetlu dana, pa zašto onda to ne bi bila i plaća glavnog tajnika HOO-a i ostalih njihovih profesionalaca. Oni tu teško mogu dobiti konsenzus javnosti jer je ona ionako već dovoljno iziritirana. Uostalom, Ministarstvo do tih podataka može doći na više načina, no mi smo htjeli ići redovnim putem – objašnjava Skansi.

Hanžekoviću, upomoć!

Zahtjevu Ministarstva otvoreno se usprotivio glavni tajnik HOO-a Josip Čop, a potiho i predsjednik Zlatko Mateša, pa u Ministarstvu zaključuju da to Čop čini jer ne želi objelodaniti svoju visoku plaću od 20-ak tisuća kuna. U HOO-u nas pak uvjeravaju da to nije slučaj jer se ta plaća, pa i sve druge, ionako može provjeriti u Poreznoj upravi.

– Dajte mi vremena do ponedjeljka jer još čekam jedan odgovor koji mi je dosta važan – bilo je jedino što nam je rekao Josip Čop priznavši nakon toga da čeka tumačenje zakona o tome da li Ministarstvo ima pravo tako tretirati kuću čiji je on prvi operativac. Čop drži da bi objavom plaća ušao u zonu kršenja Zakona o zaštiti osobnih podataka, a u HOO-u se ne slažu da ih u Ministarstvu doživljavaju kao dio državne uprave, a njihove zaposlenike kao državne službenike. Jer, kao i svuda u demokratskom svijetu, nacionalni olimpijski odbor je nevladina organizacija koja ima svoj statut i organe upravljanja. Još prije ovog slučaja predsjednik Mateša (koji nije na plaći) znao nam je reći da HOO svoje plaće pokriva iz vlastitih prihoda, koji su veći od ukupnih plaća djelatnika na koje ode oko 12 milijuna kuna.

S pravnim mišljenjem koje će im priskrbiti ugledni odvjetnik Marijan Hanžeković, ujedno i član Vijeća HOO-a, čelnici krovne nam sportske kuće u ponedjeljak bi se mogli susresti s Petrom Skansijem. Ako se ne dogovore ni tada, sportaši i treneri do daljnjeg neće moći dobivati plaću niti će moći putovati na natjecanja.

Hoće li u tom slučaju intervenirati Međunarodni olimpijski odbor kao u Makedoniji, vidjet ćemo. Naime, makedonska država trenutačno ništa ne daje svom olimpijskom odboru (jer žele zbaciti Tupurkovskog), pa ga privremeno financira MOO.

>> Sportu prvi puta ni kune iz državnog proračuna

Komentara 85

DU
Deleted user
16:20 10.02.2013.

Da ministar športa nema mehanizama da dozna kolike su im plače? Svašta, priče za malu djecu. Kako rekoh treba im nova fronta skretanje pozornosti s katastrofalnih rezultata jednogodišnje vladavine rasta nezaposlenosti i pada standarda. Jedino što nam ova vlada svskodnevno prezentira su nesposobnost, laži, propaganda i jeftini populizam.

DU
Deleted user
16:24 10.02.2013.

Jedino što uspiješno radi ova nesposobna vlast i njeni ministri je: rast broja nezaposlenih, bahatost, nesposobnost, nepotizam, primitivizam u međusobnom obračanju i rascijep u hrvatskom društvu, zaista u tome im moram priznati produktivnost

ST
stomugromova
16:18 10.02.2013.

U ovom slučaju Jovanović ima pravo,baš kao što u Zakonu o Zdravstvenom odgoju apsolutno nema pravo. Što misle iz HOO,da su izdvojena sekta ?? Neka se onda sami financiraju.Već mi je pun kufer tajnih ortačkih ugovora,koji su tobože poslovsna tajna,aa zapravo se u njima krije kriminal,koji ne smije biti dostupan javnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije