Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toplinski val koji h

Namakanje nogu do koljena više osvježava od umivanja lica

'05.07.2012., Bjelovar, farma Katalenic, Gudovac -  U nesnosljivim ljetnim vrucinama, kucni ljubimci i stoka trebaju rashladjivanje.   Iskusni farmer Mirko Katalenic iz Gudovca, jedan od najvecih proi
'Damir Spehar/PIXSELL'
17.07.2012.
u 14:42

Uslijed ekstremnih vrućina poljoprivrednici muku muče s rashlađivanjem stoke, ali i nestašicom vode iz presahlih bunara

Toplinski val u proteklih mjesec dana razlog je da je župan Miroslav Čačija sazvao sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje Bjelovarsko-bilogorske županije, a koji okuplja sve žurne službe. Toplinski udar brojnim je žiteljima prouzročio zdravstvene probleme, dok poljoprivrednici dodatnu muku muče s rashlađivanjem stoke i nestašicom vode iz presahlih bunara. O alarmantnom stanju posvjedočio je Marijan Radoš, ravnatelj službe 112, istaknuvši kako su u zadnjih mjesec dana zaprimili čak 5.190 poziva, a 14 ih je posto više za medicinsku ili intervenciju vatrogasnih službi.

Spas i u podrumu

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Stjepan Matoš ustvrdio je da je prosječni broj dnevnih hitnih intervencija porastao s 21 na 24, pa je sukladno tome izdat i protokol o postupanju pri toplotnom udaru. Novi ravnatelj bjelovarske Opće bolnice Vibor Delić najavio je novi toplotni udar krajem srpnja, a koji će spremno dočekati s dodatnih 50 do 70 ležajeva za možebitni prihvat pacijenata. Za savjete građanima bio je zadužen dr. Vladimir Halauk, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

– Na internetu smo objavili naputke glede nastupajuće opasnosti, odnosno pogoršanja postojećih bolesti, pri čemu su najugroženiji kronični bolesnici, oni s moždanim i srčanim udarom, te pretile osobe. Slično vrijedi i za građevinare te ostale djelatnosti na otvorenom. Nužno je redovito uzimati tekućinu i rashlađivati se, te češće posjećivati liječnika i kontrolirati postojeću terapiju. Za sve vrijedi savjet i rashlađivanja kuće, najbolje na prirodan način provjetravanjem – ističe Halauk, slikovit na samo njemu svojstven način.

– Kad ujutro pijete kavu bilo bi poželjno namakati noge do koljena, što je mnogo učinkovitije od umivanja. A glede rashlađivanja, svojedobno sam svoju majku stavljao u podrum – kaže Halauk.

Uslijed vrućina nisu na udaru samo ljudi, već i životinje, pa tako krave daju i do 20 posto manje mlijeka. Vruće vrijeme pogoduje i širenju zaraza i naglim uginućima.

Starinski način

Stočari ne znaju kako rashladiti staje, pa razmišljaju o ugradnji rashladnih sustava.

–Iako staja ima ventilaciju, ponekad ni ona nije dovoljna, pa stočarima savjetujem da goveda rashlađuju na starinski način, prekrivanjem mokrom dekom ili sličnim pokrivalima, dok se konji mogu polijevati - savjetuje poznati mljekar Mirko Katalenić.

Županijski vatrogasni zapovjednik Željko Jambrek, uz povećan broj intervencija kaže da se osim onih vezanih uz požare bilježi porast izlazaka zbog automobilskih nesreća, te posebice dostave vode.

– Ove smo godine dostavili već 25 milijuna litara vode, a potrebe su puno veće zbog presahlih bunara. To jedino ne vrijedi za Grubišno Polje, gdje vodu dostavlja komunalna tvrtka, a problem je što je ne voze vikendom, već samo radnim danima – ističe Jambrek. Žitelje najviše pogađa raspon cijena koje se za cisternu (7.000 do 8.000 litara) kreću od 200 do čak 750 kuna.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
20:45 17.07.2012.

E to se zove vijest. No, ako netko nije primijetio, vrućine su prestale prije 5-6 dana. Ne kažem da ih neće opet biti, ali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije