Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Nalog ga tereti za pomoć u ubojstvu, a prijevod za organizaciju ubojstva

Profesori kaznenog prava kažu da je zastara po našim propisima zapreka izručenju
03. siječnja 2014. u 16:22 7 komentara 1506 prikaza
Josip Perković
Foto: Boris Ščitar

Uz političko-ustavno-pravni triler koji se praktički od ljeta prošle godine vrti oko europskog uhidbenog naloga što ga je za Josipom Perkovićem izdala Njemačka, na slučaj se nadovezala još i dilema imamo li šlamperaj u prijevodu.

U jednoj instituciji tvrde da je njemačka strana, koja europski uhidbeni nalog treba dostaviti na jeziku zemlje od koje se traži izručenje, pogriješila u prijevodu na hrvatski jezik jer ga traže za “sudjelovanje u organizaciji ubojstva”, a u njemačkoj verziji za “pomaganje u ubojstvu” (Beihilfe zum Mord). U drugoj instituciji pak tvrde da hrvatski prijevod ima isto pravno značenje kao i njemački original.

Pravna nesigurnost

A Njemačka, podsjetimo, traži Perkovića kao bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe, odgovornog za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. U hrvatskom prijevodu EUN-a opis da ga se traži za “sudjelovanje u organizaciji ubojstva” implicira da je upravo Perković kao jedan od rukovoditelja u tajnoj službi osmislio i organizirao Đurekovićevu likvidaciju. To je bitno drugačija i ozbiljnija uloga nego što je pomaganje u ubojstvu.

Osim što sugeriraju drugačiju ulogu, time i stupanj odgovornosti za smrt Đurekovića, ove razlike u prijevodu nemaju utjecaja na proceduru u postupanju po EUN-u, kao što ne bi ni trebale imati ni na konačno stajalište sudaca o tome hoće li zastara koja je za ubojstvo Đurekovića nastupila u Hrvatskoj biti zapreka izručenju.

Josip Perković Josip Perković Ja sa smrću Đurekovića apsolutno nemam nikakav dodir (treći dio) '30.03.2010. Zagreb - Odvjetnik Anto Nobilo ispred sjedista USKOK-a u Gajevoj ulici gdje je doveden njegov klijent Damir Polancec. Photo: Petar Glebov/PIXSELL' Anto Nobilo: 'Srbija i Crna Gora odgovorne su za ubojstvo Đurekovića'

Procedura je počela na samu Novu godinu i tada je Perkoviću određen istražni zatvor. Njegov branitelj, odvjetnik Anto Nobilo u četvrtak se žalio.

– Sudac istrage nije utemeljio odluku na domaćem zakonu, nije naveo razloge za određivanje istražnog zatvora, nego je umjesto toga naveo da je “određivanje istražnog zatvora svrhovito” – kaže Nobilo i naglašava da takvo obrazloženje nema uporišta u zakonu, da ono uvodi pravnu nesigurnost te da je utemeljeno na načelu oportuniteta, što je neprihvatljivo u kaznenom postupku.

Dvostruka kažnjivost

Dalje će sudac istrage cijeli spis predati izvanraspravnom vijeću koje će odlučiti o udovoljavanju EUN-u. Na tu sjednicu, po članku 24.b Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, pozivaju se državni odvjetnik, osoba koja se traži i njezin branitelj. Tužitelj mora navesti osnovu za izdavanje europskog uhidbenog naloga, kazneno djelo na kojem je nalog utemeljen, kao i razloge za njegovo izdavanje.

Zakon unaprijed tužitelju nalaže da traži izdavanje i predloži priznavanje i izvršenje naloga, što znači da mora zastupati njemačkog tužitelja. Na odluku Županijskog suda može se žaliti Vrhovnom sudu koji će zauzeti konačan stav. Za sada postoji praksa da kod ubojstva ne treba provjeravati dvostruku kažnjivost, tj. da ne treba utvrđivati je li po domaćem pravu nastupila zastara. Profesori kaznenog prava dr. Petar Novoselec i dr. Davor Derenčinović tvrde da je to pogrešna primjena zakona i da treba uzeti u obzir članak koji izričito kaže da je zastara po hrvatskim propisima zapreka izručenju.    

>>Josip Perković pušten iz istražnog zatvora!

Nastavak procedure izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj

1. Županijski sud u Zagrebu mora donijeti odluku u povodu žalbe Perkovićeve obrane na istražni zatvor. Alternativa zatvoru je mjera osiguranja ili jamčevina

2. Sudac istrage cijeli spis u povodu EUN-a dostavlja izvanraspravnom vijeću Županijskog suda koji u roku od osam dana mora sazvati sjednicu i odlučiti o izručenju

3. Na sjednicu suda pozivaju se državni odvjetnik, Perković i njegov branitelj. Sud donosi odluku o (ne)izručenju. Žaliti se može Vrhovnom sudu koji konačno presuđuje

Perković bio u bolnici, Mustač mora na operaciju

Županijski sud u Velikoj Gorici odredio je istražni zatvor Zdravku Mustaču kojega Njemačka također traži zbog Đurekovićeva ubojstva. Mustačev branitelj, odvjetnik Tomislav Antolin kaže da će se na to žaliti. Mustač je bolestan i za petak ima zakazan kirurški zahvat u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu.

Na pitanje je li sud odobrio da ide u bolnicu njegov je odvjetnik odgovorio samo to da će Mustač biti medicinski zbrinut. Perkoviću je pak pozlilo na Novu godinu nakon ispitivanja pa je nakratko završio u zatvorskoj bolnici.

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • Dingač:

    nije perković nikome ništa pomagao nego je ubijao i ubio Đurekovića. a pomogo je ovoj vladi i predsjedniku da dođu na vlast pa mu oni vraćaju dug.

  • perica_mali:

    pipl must trust us !

  • canajisraM:

    Na pitanje je li sud odobrio da ide u bolnicu njegov je odvjetnik odgovorio samo to da će Mustač biti medicinski zbrinut. Perkoviću je pak pozlilo na Novu godinu nakon ispitivanja pa je nakratko završio u zatvorskoj bolnici. >>>> Zanimljivo ... prikaži još!ivo je kako su se ti okorijeli udbasi razboljeli bas kad je uhidbeni nalog postao vazeci.