Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Nakon uboda krpelja bio je toliko slab da se nije mogao odjenuti"

Katarina Zabrčnik je očajna zbog iznimno lošeg stanja svoga sina Ivana koji se u zagrebačkoj bolnici bori za život.
30. lipnja 2010. u 16:12 23 komentara 369 prikaza
krpelj (1)
Foto: Damir Špehar/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon što je u proteklih 10-ak dana, zbog uboda krpelja zaraženih meningoencefalitisom, šest pacijenata u teškom stanju kome i paralize disanja primljeno na Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, danas je na respiratoru završio još jedan 48-godišnjak.

Samo da preživi!

– Stanje trojice pacijenata koji su komi nepromijenjeno je, a ostala trojica su bolje – rekao je prof. Antun Beus, ravnatelj Klinike, i dodao da u 48-godišnjaka koji je primljen danas, unatoč dijagnozi meningoencefalitisa, u krvi još nije dokazan virus iz krpelja.

A jedan od mladića koji u komi leži na intenzivnom odjelu Klinike jest i Ivan Zabrčnik(33) iz Narte kraj Bjelovara. Njegova majka Katarina očajna je zbog sinova teškog stanja, koje ne ide nabolje ni šesti dan otkako je iz bjelovarske bolnice u stanju kome prevezen u Zagreb.

– U nedjelju sam dugo stajala kraj njegova kreveta, no on se nije budio i nije bio svjestan da ga držim za ruku. U njegovoj bolničkoj sobi čuje se samo zvuk aparata koji ga održavaju na životu, a liječnici ne žele prognozirati ishod – kaže K. Zabrčnik.

Sve je, kaže, počelo prije dva tjedna kada je Ivan, koji živi s teško bolesnom majkom, odlučio pokositi voćnjak iza kuće. Istoga je dana na tijelu pronašao krpelja te zamolio susjeda da ga iščupa. No nakon dva dana počeo je osjećati jake glavobolje, a imao je i temperaturu 40,2 tri dana. Kada je počeo i povraćati, javio se obiteljskoj liječnici.

Iako mu je savjetovala da se hitno javi u bolnicu, on je to učinio tek drugi dan, kada je već bio sasvim onemoćao.

Ove godine više krpelja
– Bio je toliko slab da se nije mogao odjenuti – prisjeća se majka. Nakon pet dana koje je proveo na zaraznom odjelu u Bjelovaru, stanje se zakompliciralo. Naposljetku je pao u komu te je u petak prevezen u Zagreb, gdje se liječnici još bore za njegov život.

Majka otkriva da su joj liječnici jučer u telefonskom razgovoru kazali da Ivana pripremaju za CT mozga. Teško se zdravstveno stanje mladića pogoršava, a oporavku ne pomaže ni činjenica da su mu prije više od dvije godine presađeni jetra i bubreg. Infektologinja s bjelovarskog odjela dr. Valentina Bačak kaže kako trenutačno na liječenju od krpeljne upale nemaju pacijenta, a od ožujka ih je na odjelu bilo četvero.

Među pacijentima u kojih je krpelj izazvao paralizu lica i upalu mozga jest i 31-godišnji A. K.(31) iz Šenkovca.

– Puna su polja krpelja, evo mene ih je ubolo već nekoliko – kazao je mještanin Šenkovca, koji nas je uputio do kuće u kojoj živi A. K., a čiji tast i punica nisu željeli ništa komentirati.

Da je broj krpelja ove godine u porastu potvrdio je i pročelnik Katedre za infektologiju Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof. dr. sc. Bruno Baršić koji kaže:

– Činjenica je da krpelja ima više, virusi koje prenose mutirali su, a njihova virulentnost mijenja se iz godine u godinu. Inače, virusom meningoencefalitisa zaražen je svaki tisućiti krpelj.

>>Još jedan pacijent u "Zaraznoj" završio na respiratoru

>>Troje ljudi u komi zbog uboda krpelja! Liječnici pozivaju na oprez

Krpelji se najčešće hvataju za pa

Krpelji se najčešće hvataju za pazuhe, vlasište i pupak
Duga odjeća i zatvorene cipele, iako je to po vrućinama teško, nužni su. Krpelji najviše “vole” područja vlasišta, pazuhe, prepone i pupak pa pažljivije pregledajte ta područja.

Ne padaju s drveća, najopasniji su nisko raslinje i trava

Krpelji ne padaju s drveća, nego ih ima u grmlju, šikari i visokoj travi.
Hodajte po obilježenim stazama i ne sušite odjeću na grmlju.

Zaboravite bakine metode, isčupajte krpelja pincetom

Pri vađenju krpelja se ne smije gušiti acetonom, uljem... Treba ga prihvatiti što bliže koži i izvući. Nije opasno ako ostanu nožice, to može izazvati alergiju, ali ne i zarazu.

Po izgledu se ne može prepoznati je li zaražen

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj krpelji mogu prenijeti meningoencefalitits i druge bolesti (Lyme boreliozu), ali se prema njihovu izgledu to ne može znati.

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • furešta:

    Nije mi jasno zašto se ne propagira cijepljenje u krajevima koji su zaraženi infisciranim krpeljima. U Austriji je to najnormalinja stvar. Čak i moje mačke su zaštićene jer svaki dan preko vrta idu u šumu i vuču ta čudovišta doma.

  • furešta:

    http://zecken.at/fsme/was-ist-fsme/ ko zna švabski: Die \"Zeckenkrankheit\" FSME Die Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME) wird von Zecken übertragen. Sie ist eine Viruserkrankung, die zur Entzündung des Gehirns, der Hirnhäute und des Zentralnervensystems führt. Die Symptome der FSME können einer Grippe ähnlich sein wie z.B. ... prikaži još!. Kopf- und Gliederschmerzen, Fieber und Nackensteifigkeit. Die Erkrankung kann aber auch zu bleibenden Dauerschäden wie Lähmungen oder lang andauernder Rekonvaleszenz führen oder sogar tödlich enden. Auch bei einem leichteren Krankheitsverlauf kann es zu einer Persönlichkeitsveränderung kommen. Gegen die ausgebrochene Erkrankung gibt es keine spezifische Heilbehandlung. Es können nur die Symptome so gut wie möglich gemildert werden. Der einzig wirksame Schutz gegen die Erkrankung ist die FSME-Impfung.

  • Sarmat:

    ovako izgleda skidanje krpelaj sa klještima za krpelja. http://www.pharmabrutscher.de/kraut/zzanwend.htm