Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ključeve vlasti u Crnoj Gori drže Albanac i čovjek blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Najviše glasova u toj vrlo vjerojatno novoj vladi imat će prosrpske liste iza kojih je izravno stajao Beograd sa svom mogućom pomoći i sredstvima.
02. rujna 2020. u 08:35 62 komentara 12455 prikaza
Cetinje, Crna Gora
Foto: Reuters/PIXSELL

Iako to još nije službeno potvrđeno u samoj Skupštini Crne Gore, izvjesno je da dojučerašnja oporba preuzima vlast u Podgorici, a da Demokratska partija socijalista (DPS) Mile Đukanovića poslije 30 godina na vlasti ide u oporbu. I rezultati na izborima ukazuju na to, kao i činjenica da su lideri koalicija Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo dogovorili principe na kojima će počivati buduća vlast.

Pojavio se niotkud

- DPS i Milu Đukanovića na vlasti može zadržati još samo teorija. Gotovo sigurno je da će oporbeni blok, koliko god da su oni različiti po nekim uvjerenjima, složiti novu vladu - rekao je crnogorski politički analitičar Zlatko Vujović.

Tri liste obratile su se medijima priopćenjem u kojem su navele kako će nova demokratska vlast odgovorno provoditi sve međunarodno preuzete obveze, kao i da će provesti sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Europskoj uniji. Najavili su da će nova vlast biti ekspertna, konstituirana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Osim toga ona će biti potpuno posvećena poštovanju ustava i primjeni zakona, uz izmjene, dopune i reviziju svih diskriminatornih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Najavili su i kako tri lidera pružaju ruke predstavnicima manjinskih naroda sa željom da zajednički grade ljepšu i prosperitetniju budućnost Crne Gore.

VELIKE PROMJENE U CRNOJ GORI Analitičari našim susjedima predviđaju burno razdoblje: Đukanović je bio crnogorski Lukašenko

A tko čini te tri liste i tko su njihovi lideri? Lista Za budućnost Crne Gore najjača je među njima i njihov lider je sveučilišni profesor strojarstva Zdravko Krivkopić (62). Radi se o čovjeku koji je bio jedan od najboljih studenata i koji je u sklopu znanstveno-istraživačke djelatnosti objavio više od 250 radova, autor je 16 knjiga i 13 skripta. Realizirao je 14 znanstveno-istraživačkih projekata i 22 stručna projekta. Otac je petero djece, ali čovjek kojega u politici nije bilo do prije mjesec dana. Za njega se u Crnoj Gori kaže da je „izmišljen" i osoba iznimno bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC). Blok koji vodi čine Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret i Prava Crna Gora koji redom slove za prosrpske i proruske stranke. Za Krivokapića se govori da je proizvod SPC-a i da je gurnut u prvi red kao osoba koja nema mrlja u karijeri i uz koju se ne vežu negativne konotacije kao uz lidere stranaka u njegovu bloku. Njegov prvi govor dočekan je s velikim olakšanjem kada se pokazao kao osoba koja nije zlopamtilo i koja gleda unaprijed.

- Crna Gora će biti bolja, svi ćemo je zajedno izgrađivati. Prvi je cilj da pružimo ruku pomirenja, to je osnova našeg suživota. To nudimo svima. Bez ruke pomirenja, bez onoga što je govorio Marko Miljanov, da druge sačuvamo od sebe, nema kvalitetne Crne Gore. Nudimo ono što je prirodno, da sve nacionalne stranke priđu pobjedniku. Ne možemo graditi Crnu Goru drukčije. Ona je majka svih nas. Crna Gora je podijeljena po svim šavovima. Pružamo ruku pomirenja - kazao je u svome govoru Krivokapić te nije dopustio uzvike „Milo, lopove" pristalicama u svome stožeru.

Iako pobjednik, neizvjesno je hoće li on postati mandatar nove vlade Crne Gore. I sam je u izbornoj noći rekao da on ne želi vlast. Lider liste Mir je naša opcija čine ljudi koji su nekad bili uz Momira Bulatovića i također se zalažu za bliskiju suradnju sa Srbijom i Rusijom. Na čelu te liste je Miodrag Lekić koji je tijekom svoje političke karijere obnašao više dužnosti. Novost je lista Crno na bijelo s četiri mandata koju predvodi mladi crnogorski političar albanske nacionalnosti Dritan Abazović (35) o kojemu će ovisiti tko će biti na vlasti. Crno na bijelo je lijevo-zeleni pokret, sličan hrvatskom pokretu Možemo!.

Pro-Serb opposition supporters celebrate in front of the Cathedral of the Resurrection of Christ in Podgorica GEOPOLITIČKI PRIJEPORI Izbori u Crnoj Gori izazvali paniku u Bruxellesu: Što ako se sad okrenu Rusima

- Institucije u Crnoj Gori pretvorene su u reality show na kojem bi pozavidjela i Pink televizija... Ne treba nam Vučić umjesto Đukanovića. Crnoj Gori ne trebaju jaki lideri, već građanski koncept društvenog razvoja koji će proizvesti jake i nezavisne institucije - kazao je Abazović.

U intervjuu za albansku televiziju ABC News, Abazović je kazao da je ponosan što će kao Ulcinjanin i Albanac biti čovjek koji "mijenja igru", odnosno okončava 30-godišnju vladavinu Mile Đukanovića, ali i da je ključno da se stvori Vlada zasnovana na stručnjacima te da promjena u vanjskoj politici neće biti.

- Svaka nacija i religija bit će zaštićene i bolje zastupljene nego dosad. Neće biti razloga za strah. Crna Gora neće postati ni srpska Sparta ni velika Albanija. Ne želimo u Crnoj Gori događaje iz Makedonije 2015. - rekao je Abazović napominjući kako unatoč svemu nije isključio ni eventualnu suradnju s Đukanovićem ako bi pristao na ekspertnu vladu, ali i da je prva opcija suradnja s prosrpskim strankama.

Milo Đukanović ANALIZA Milo ulazi u povijest kao prvi crnogorski despot kojeg nije srušila zavjera, već olovka!

Previše suprotnih silnica

U prijašnjim izjavama, Abazović nije krio da mu suradnja s oporbenim prosrpskim Demokratskim blokom nije posebno bliska, ali je isto tako bio i čvrsto pri stavu da suradnje s Milom Đukanovićem neće biti. Inače, Abazović je doktor političkih znanosti kojega je prije nekoliko godina upravo Đukanović, u Skupštini, nazvao "bitangom". Nakon doktorata u Sarajevu, usavršavao se u Norveškoj, SAD-u, Austriji te je poznat i kao osoba koja propagira ideju multikulturalnosti koje se nije odrekao ni tijekom kampanje. Zalaže se i za ekspertnu vladu što je i dovelo do toga da su njegov pokret napustili pojedini članovi.

- Situacija u kojoj se Crna Gora trenutačno nalazi više je nego zanimljiva. Najviše glasova u toj vrlo vjerojatno novoj vladi imat će prosrpske liste iza kojih je izravno stajao Beograd sa svom mogućom pomoći i sredstvima. Da bi opstale na vlasti morat će tijesno surađivati s listom Crno na bijelo koju predvodi Albanac Abazović i zalaže se za nešto sasvim drugo. Vrlo brzo ćemo vidjeti kako će sve to funkcionirati i koliko je ta suradnja čvrsta - zaključio je analitičar Zlatko Vujović.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • jorgen:

  Neobična količina članaka na temu izbora u Crnoj Gori. Pretpostavljam da je kojim slučajem nedemokratski okorjeli mafijaš i oligarh naklonjen SAD-u opet dobio izbore ne bi bilo više teksta od sadržaja prosječne prognoze vremena.

 • sisavac:

  kolko plakanja nad porazom kralja đukanovića, to nije više ni smiješno... ako dosadašnja oporba uspije formirati vlast, neće njom drmati beograd, a niti 'srbi'. srba u cg ima manje od 30%. albanaca manje od 5%. crnogoraca 45%. nova vlast će ... prikaži još! ključne odluke pustiti kroz referendum. nevjerojatno da se najvećeg jugo švercera tolko brani, prikazuje ko nekog sveca, dobrotvora, a radi se o liku koji sa svojom familijom drma crnom gorom 30 godina, milijarder je on, milijune izvukao švercom cigareta i droge za vrijeme sankcija srj. što mislite da su kavački i škaljarski klanovi izrasli u tolku silu bez podrške milovog režima? pa likvidacije članove tih bandi se odvijaju i kod nas, i mislite zbilja da milo tu nema prste? albanci uzeli pola obale, jug, rusima i tko zna kome prodao ostatak, sad kad više para ne stiže nisu dobri...? prodao željezaru, aluminij, al nije dobivao pinku, pa nije investitore zaštitio od dampinga uvoznika, svojih prijatelja. kako god ovo bude završilo, cg će se početi čistiti od tumora, mnoge ekipe će ostati bez utjecaja, i pokrenuti će se prava demokracija. srbi su paravan iza kojeg se milo 30 godina skrivao, bili su mu žeton, sve za vlast je radio. al jednom je vlak morao stati, u najgorem trenutku na najgorem mjestu, na crkvenoj imovini. kad nestane stisak, kad počnu govoriti ljudi, bit će u cg jako vruće. 30 godina, to su generacije.

 • Avatar ВеселинКубурићКанџија
  ВеселинКубурићКанџија:

  Dusmani formiracemo Vladu a onda prisjedinjenje sa majkom Srbijom...