Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Najhladnija rijeka na svijetu nalazi se u BiH. Stručnjaci objašnjavaju njezinu hladnoću

Poznato je da danas mnoge ekološke udruge iz Hercegovine vode bitku upravo protiv zagađenja Neretve. Najveći su problem prerađivači koji otpadne proizvode puštaju u Neretvu.
31. kolovoza 2022. u 19:51 24 komentara 242248 prikaza
Pogled iz zraka na ušće rijeke Neretve
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Najhladnija rijeka na svijetu, iznenađujuće, nije blizu sjevernog ili južnog pola nego se nalazi u Bosni i Hercegovini. Rijeka je nazvana Neretva, a teče kroz BiH i Hrvatsku. Izvor rijeke, poznat kao Gornja Neretva, najhladniji je dio rijeke. Čak i ljeti može biti hladno, i do 7 stupnjeva, objavio je znanstveni portal “Science Blurtit” iz Velike Britanije, prenosi Večernji.ba.

Analize vode 

Stručnjaci s portala “Science Blurtit” hladnoću Neretve objašnjavaju njezinim izvorom koji se nalazi ispod planine Jabuke, ogranka Zelengore, na nadmorskoj visini od 1227 metara. Osim što je poznat po tome što je tako hladan, poznat je i po svojoj jarkozelenoj boji. Unatoč boji, voda je sigurna za piće. Rijeka se koristi i za energiju, u blizini izvora nalaze se četiri elektrane i brane. To je čini vitalnom rijekom za one koji žive u zemljama kroz koje protječe, piše “Science Blurtit”.

Zaključak da se voda iz Neretve može piti treba uzeti s velikom rezervom jer čistoća Neretve danas je iznimno niža nego što je bila nekada. Poznato je da danas mnoge ekološke udruge iz Hercegovine vode bitku upravo protiv zagađenja Neretve. Najveći su problem prerađivači koji otpadne proizvode puštaju u Neretvu. Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar obavijestila je javnost da je krajem srpnja izvršeno uzorkovanje površinske vode rijeke Neretve. Aktivnosti su poduzete prilikom zamućenja rijeke Neretve u području Konjica.

– Prema rezultatima analiza u svim uzorcima rijeke Neretve uzetim iznad mosta Orašje bio je prisutan povećan sadržaj teških metala bakra, cinka i nikla. Sve izmjerene vrijednosti iznad su standarda kvalitete okoliša za godišnji prosjek koncentracije parametara propisanih prilozima 6. i 7. Odluke o karakterizaciji površinskih i podzemnih voda, referentnim uvjetima i parametrima za ocjenu stanja voda i monitoringu voda (Sl. novine FBiH 01/14) koji za bakar iznose 6,5 µg/l, za cink 80 µg/l i 20 µg/l za nikal – navode iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

Lovci na jegulje na Neretvi | Autor : Milan Sabic/PIXSELL Foto: Milan Sabic/PIXSELL 22.07.2022., Momici - Lovci na jegulje na Neretvi. Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Ovi pokazatelji dovoljan su alarm da se apelira na sve koji mogu utjecati na veću i bolju zaštitu Neretve. Svjetski znanstvenici, poput ovih iz Velike Britanije, pišu o jedinstvenosti Neretve, mnogi turistički časopisi pišu o raftingu na Neretvi i kristalnoj boji vode, izvorištima koja su obišli..., pa je stoga od velike važnosti da se zaštiti okoliš oko Neretve kao i sama rijeka. Zaštita okoliša poziv je svima te akcija koja kod svih u BiH mora biti prioritet.

Rijeka Neretva duga je 230 kilometara, najvećim dijelom protječe kroz Bosnu i Hercegovinu (208 km), a manjim dijelom, prije ušća u Jadransko more, kroz Hrvatsku (22 km). Najduži je pritok Jadranskog mora s istočne obale. Izvire u planinskim predjelima visoke Hercegovine, ispod planine Jabuke. Neretva je bila poznata od grčkog razdoblja. Po njoj je ime dobila grčka kolonija Narenta koja se nalazila uzvodno od današnjeg Metkovića. Stara imena za Neretvu bila su Nera ili Narenta. Neretva je u starom vijeku bila poznata od današnje Jablanice gdje je živjelo ilirsko pleme Narensi. Poznata je po smaragdnozelenoj boji, čistoj i u gornjem toku potpuno pitkoj vodi. Delta Neretve jedan je od rijetkih plodnih krajeva u Dalmaciji. Za vrijeme srednjovjekovne Bosne na Neretvi se nalazilo brodogradilište, na mjestu današnjeg Počitelja. Mnogi Neretvu nazivaju hercegovačkim Nilom. To je zato što je za Hercegovinu Neretva važna kao Nil za Egipat. 

Zaštita okoliša 

Plovna je do Metkovića, a za manje brodove i do Čapljine – iako to nikad nije pokušano. Neretva je jedina kraška rijeka koja je uspjela svladati poniranje. Fauna Neretve i njezinih pritoka jako je raznovrsna. Ima mnogo vodenih zmija, jegulja i pastrva, prenosi Dnevnik.ba. Bogat biljni i životinjski svijet Neretve treba sačuvati. Mnoge ekološke udruge rade na tome da se upravo flora i fauna Neretve poboljšaju. Uz zaštitu i smanjenje zagađenja najhladnije rijeke na svijetu – Neretve, kako su je proglasili britanski znanstvenici, cilj svima u BiH treba biti i trajna zaštita okoliša. 

VIDEO Znanstvenici su od svinjske kože napravili implantante koji ljudima vraćaju vid

Više zelenih tema pronađite na stranici najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja

Rezolucija pasica NOVA | Autor :

Laboratorij, cjepiva protiv COVID-a 19 usmrtila desetke milijuna ljudi Veliko otkriće znanstvenika: Sada se zna od kuda je potekla Crna smrt važan ekosustav Veliko otkriće u vodi ispod Antarktike: Ni znanstvenici nisu očekivali da će to pronaći Ronioci ilustracija VELIKO OTKRIĆE Ronioci pregledavali plovni put pa se iznenadili kada su vidjeli što se nalazi na dnu rijeke
Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Amélie
Financijske potpore
Slastičarnica Amélie uspješno prevladala sve prepreke uz pomoć HAMAG-BICRO-a
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • TORQUEMADA:

  Postoji pastrva, ili u istočnoj varijanti pastrmka. Pastrvka ne postoji.

 • makan tahi:

  gacka je ledena isto oko 7 stupnjeva, držao noge do gležnja,otkida kožu, bole kosti nakon 20 sekundi

 • poluvodič:

  kupao se jednom u Neretvi usred ljeta, 37C vani, a rijeka 7-8C.. Nije za slabiće moram priznat