Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita zemljopisnog podrijetla

Nadmašili Austrijance i Slovence u kvaliteti bučinog ulja: 'Može se prepoznati po cijeloj Europi'

Varaždin: Ministrica Vučković na otvorenju Međunarodne izložbe bučinih ulja
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
17.07.2023.
u 14:17

- U toj boci pod našom etiketom zna se što mora biti: proizvodnja od koštice, preko prerade, do flaširanja - rekao je predsjednik Udruge „Varaždinsko bučino ulje“ Matija Patrčević

Varaždinsko bučino ulje je početkom srpnja ove godine dobilo europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Tim povodom u atriju Županijske palače predstavljeni su certificirani proizvođači Varaždinskog bučinog ulja, koji su i najzaslužniji što je "Varaždinsko crno zlato". - Varaždinsko crno zlato dobiva svoje mjesto ne samo na karti Hrvatske, već i Europe. O tome najbolje govori ova zaštita europske razine, zaštita zemljopisnog podrijetla. Uz to, sa svih natjecanja, posebice kada je riječ o onim najvažnijima, poput Monde Selection ili Međunarodnoj izložbi bučinih ulja, naši poljoprivredni proizvođači uvijek su se doma vraćali s medaljama i priznanjima. Taj podatak najbolje govori o kvaliteti bučinog ulja, a ovo dobiveno priznanje smatram još jednim dodatnim iskorakom za Varaždinsko bučino ulje – rekao je župan Anđelko Stričak.

Na predstavljanju u atriju prisustvovali su OPG-ovi koji su u zadnjih 15-tak godina nositelji svih aktivnosti vezanih uz Varaždinsko bučino ulje: OPG Vladimir Kurtek – Šemovec, Jeronim Štorga - Presečno, PPP Jurica Cafuk - Domitrovec, PG Damir Crleni - Trnovec, OPG Darko Šipek - Nova Ves Petrijanečka, PG Branko Vidaček - Seljanec, OPG Stjepan Kolenko - Nedeljanec, PG Josip Žmegač – Donje Vratno, OPG Andreja Petrović sa sjedištem u Varaždinu i Agroprom Patrčević - Strmec Podravski. Ti poljoprivredni proizvođači obrađuju od 300 do 400 hektara poljoprivrednog zemljišta.

VEZANI ČLANCI:

Predsjednik Udruge „Varaždinsko bučino ulje“ Matija Patrčević rekao je da su godinama sanjali da dostignu Austriju, kolijevku bučinog ulja, a uspjeli su se dokazati i nadmašiti Austrijance i Slovence. - Varaždinsko bučino ulje sad je zaštićeno i može se prepoznati po cijeloj Europi, ali i svijetu. U toj boci pod našom etiketom zna se što mora biti: proizvodnja od koštice, preko prerade, do flaširanja. Svi naši potrošači i kupci mogu biti sigurni da se u tom proizvodu nalazi stvarno najkvalitetnije bučino ulje, ne samo u Hrvatskoj nego i cijeloj Europi – istaknuo je Patrčević.

VIDEO Hrvat snimio napad orka na brod kod Gibraltara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije