Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nadbiskup u miru Marin Srakić: Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno nikad posve nije

Prisjetio se svog odlaska u jednu misiju u Njemačkoj, prije petnaestak godina, gdje je bio pozvan na krizmu mladih, a dan ranije je trebao krstiti jednoga mladića, koji se htio oženiti u crkvi.
25. prosinca 2015. u 12:35 6 komentara 447 prikaza
Marin Srakić
Foto: Hina

Svečano misno slavlje, na svetkovinu rođenja Gospodnjega – Božić, u osječkoj konkatedrali predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, koji je poručio kako je "svaki Božić, uvijek novi Božji izazov, izazov svakom novom vremenu i svakom pojedinom čovjeku da postigne stvarnost sjedinjenja sa Bogom, našim stvoriteljem".

Govoreći o postojanju Boga i stalnoj ljudskoj želji da ga vidi i nađe dokaze da On doista postoji, nadbiskup Srakić je ustvrdio da mnogi upravo tu činjenicu da je nešto oku nevidljivo i rukama neopipljivo koriste kao ispriku, alibi, objašnjenje za to da se odmaknu od kršćanstva, da se prikazuju nevjernicima i onima koji ne vjeruju u Boga. Potom je citirao pjesmu 'Ljudsko srce' Petra Preradovića: "Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno nikad posve nije, čim željenog cilja se dovreba, opet iz njeg sto mu želja klije".

 "Svaki čovjek, posebice kada je u nevolji, traži Boga, njegovu prisutnost i njegovu pomoć. I ako ona ne dođe istoga trena, onda olako zaključe da nema Boga. A Bog je sastavnica čovjekova života, Bog je u svakome čovjeku, On stanuje u nama ljudima. I to je poziv da budemo odgovorni, to je naša trajna odgovornost“, poručio je nadbiskup Srakić.

 Prisjetio se svog odlaska u jednu misiju u Njemačkoj, prije petnaestak godina, gdje je bio pozvan na krizmu mladih, a dan ranije je trebao krstiti jednoga mladića, koji se htio oženiti u crkvi.
"Kako to da nisi kršten?", upitao sam ga, a on mi je odgovorio da mu je otac bio činovnik u tadašnjoj miliciji i nije htio krstiti svoju djecu.

"Zatim mi je mladić rekao: 'I vjerujte mi, ne želim se krstiti samo da bih se oženio u crkvi. Nego sam shvatio da je naš otac svojim činom učinio nasilje nad nama. I želim to ispraviti'. Na to sam mu odgovorio da Bog uvijek, kad-tad, nađe načina da se ukaže, da se pokaže. I to je upravo učinio i u njegovom slučaju. Pozvavši tog mladića k sebi, prigrlivši ga kao svoje dijete, poslao je poruku njegovom ocu", ispričao je Srakić ponovivši da Bog živi u svakome od nas. 

 Izrazio je čuđenje kako mnogi ljudi, iako su visokoobrazovani i dalje lutaju tražeći Boga. 

"Iako su stekli tolika znanja, da mogu čak i svemir istraživati, kako je onda moguće da u prirodi i oko sebe ne vide sve te ljepote koje je stvorio Bog?“, upitao se Srakić. 

Istaknuvši kako je svaka je božićna misa puna poruka i pouka, Srakić je pred vjernicima zaključio da onaj koji slavi Kristovo rođenje osuđuje ratove, nasilje i abortus, jer slaviti Božić znači biti na strani Boga, čovjeka i života. 

>>Predsjednica i mandatar na polnoćki u katedrali. Kardinal Bozanić: Hrvatski narod vapi za boljitkom!

 

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  Lijepo rečeno nadbiskupe.

 • nemanatrag:

  "Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno nikad posve nije..." da nije tako demantirati će vas vaši smjerni vjernici od kojih da spomenem samo neke Sanadera, Mamića,Bandića,Vidoševića.....

 • antonelić:

  lijepo rečeno , ljudskom srcu uvijek nešto treba ! ! ... evo sjetih se njegovog kolege fra šime i bankarice jasminke ... brodić i pasatić, za dva srca ... da , sjetih se da onaj tko slavi kristovo rođenje osuđuje ... prikaži još! ratove i "nikad" neće blagosloviti oružje za ubijanje ... lako je divaniti i propovijedati , teže je "činiti" ... teško je priznati vlastito nasilje , ali lako je ukazati na nasilje oca milicionera ...