Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napali ga jer radi

Na zadarskoj tržnici zbog fiskalizacije brutalna tučnjava!

tučnjava,zadarska tržnica (1)
Filip Brala/PIXSELL
01.07.2013.
u 12:44

Prodavač koji se nije odazvao štrajku Goran P. izjavio je nakon sukoba da je napadnut samo zato što zakonito posluje.

Prvi dan fiskalizacije prošao je u općoj pobuni prodavača na tržnicama, u kojoj je bilo i fizičkih sukoba u kojima je stradao prodavač u Zadru jer je jedini slijedio pravila i umrežio se s Poreznom upravom.

Nije domaće

Ministarstvo financija ostaje pri stavu da svi koji na tržnicama prodaju tuđu robu moraju imati fiskalne veze, a od te su obveze izuzete jedino kumice, odnosno članovi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji mogu dokazati da su na štand iznijeli robu uzgojenu u vlastitim vrtovima i gospodarstvima. Slično se odnosi i na ribarnice, prodaja iz vlastitog uzgoja oslobođena je izdavanja računa, a za sve drugo potrebne su fiskalne veze. Prodavači ponavljaju da ne žele biti prvi Europljani koji na štandovima izdaju račune, a zanimljivo je da osim strukovnih organizacija koje tjednima pokušavaju doći do ministra financija protiv fiskalnih veza prosvjeduju i menadžeri po tržnicama te gradske vlasti. Osim zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je obećao pomoć, s prodavačicama su se solidarizirali i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, osječki Ivica Vrkić, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, a javno se za njih zauzela i Udruga gradova. Pokazalo se da većina gradskih tržnica ne ispunjava ni minimalne tehničke standarde za umrežavanje i postavljanje blagajni. Ima predsjednika uprava koji se boje strujnih udara i mogućeg stradanja prodavača na otvorenom.

Porezna uprava zasad se oglušuje na prigovore. Poreznici su uvjereni da se na tržnicama vrti više novca nego što država uspijeva zahvatiti, to više što većina robe dolazi s veletržnica, a ne iz domaće proizvodnje i s obiteljskih imanja. Iz Ministarstva financija jučer su priopćili da su “zgroženi činom fizičkog obračuna s poduzetnicima koji žele pokazati da i u okolnostima kada tržnice nisu osigurale uvjete mogu poslovati sukladno Zakonu.”Tučnjava u Zadru izbila je pred očima novinara kada je rano ujutro jedan od štrajkaša počeo vrijeđati prodavača jer se nije pridružio štrajku.

– Pogledajte tko radi, a svi ostali štrajkaju. Pogledajte ovo g... jedno i smeće – dobacivao je prodavaču koji ima fiskalnu blagajnu. U sukob njih dvojice sa svake strane se pridružio po jedan mladić, a sveopćoj tučnjavi u kojoj su šake padale na sve strane i cipelarenju svjedočili su i brojni prestravljeni turisti. – Plaćam porez, doprinose, mirovinsko, a zbog ovih koji švercaju smo i došli u probleme. Mi ne štrajkamo jer imamo fiskalnu blagajnu, a ja nikad nisam bio g... i to sam dokazao u ratu – rekao je pretučeni Zadranin.

Puste tržnice

Klupe na splitskoj tržnici i ribarnici u ponedjeljak također su bile prazne, a umjesto voća, povrća i ribe, prodavači su izložili transparente s porukama: “EU nema na tržnicama fiskalne blagajne”, “Bože, spasi nas ministara”, “Liniću, novac ti curi u veleprodaji, a ne na dnevnim tržnicama“, “Liniću, uništavaš male obrtnike”... Priključio im se i gradonačelnik Ivo Baldasar, svjestan da tržnica nema uvjeta za fiskalne kase, nije natkrivena, a koncesionar Tržnice Hippos nije uveo internet pa prodavači nemaju tehničkih uvjeta za blagajne. Pusta je bila i riječka tržnica, a 60-ak prodavača prosvjedovalo je ispred zgrade Grada Rijeke i Porezne uprave. – Linić nas proziva da smo prekupci, a ja ga pitam: Što su onda veliki centri – komentirao je Marko Stanić, koji 25 godina prodaje na riječkoj tržnici.

>> Tržnice prazne – zakupci prosvjedovali diljem Hrvatske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije