Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poticaji

Na oranicama trava, a na pašnjacima manje grla od prijavljenih

Stoka
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
07.01.2019.
u 13:05

Ministarstvo poljoprivrede kontrole u pravilu provodi prije isplate potpora tijekom vegetacijske sezone, a ako se ne poštuju obveze, korisniku se umanjuje traženi iznos potpore

Zemlja zarasla u korov umjesto oranica ili farme s manje stoke od prijavljene, samo su neki od razloga zbog kojih su u prošloj godini ratari ostali bez potpora za oko 2000 hektara, a stočari za oko 3000 grla stoke. Hrvatska je, naime, u 2018. poljoprivrednicima isplatila oko 2,8 milijardi kuna potpora, od kojih 2 milijarde iz europskog i 800 milijuna iz državnog proračuna.

Novac se (ne) daje olako

Novac se, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, ne smije dijeliti olako pa je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvo i ruralni razvoj (APPRRR) dužna na terenu prekontrolirati najmanje 5% OPG-ova koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u istoj kalendarskoj godini. U kontrolama, koje se u pravilu provode prije isplate potpora tijekom vegetacijske sezone, u vrijeme kad se većina obveza može provjeriti (u iznimnim slučajevima i naknadno), pokazalo se kako je od 8121 poljoprivrednog gospodarstva (PG), koja su zatražila potporu za ukupno 99.612 hektara osnovnog plaćanja, za potporu bilo prihvatljivo 97.827 ha, a za 1785 hektara nije isplaćena potpora. Kada je pak riječ o stočarstvu, kontrolirano je 1230 poljoprivrednih gospodarstava koja su zatražila potporu za ukupno 33.533 grla stoke. 

- Kontrola na terenu utvrdila je da je od ukupno prijavljenih 30.698 grla stoke neprihvatljivim za potpore utvrđeno 2835 grla - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Tvrde kako korisnik izravnih plaćanja mora ispunjavati uvjete za svaku pojedinačnu mjeru koju je prijavio na svim površinama poljoprivrednog zemljišta za koje traži potporu. No pokazalo se kako neki poljoprivrednici nisu na svojim oranicama proveli ni minimalne aktivnosti kako bi bile u funkciji, dok neki stočari prijavljuju više grla nego imaju u stvarnosti, nepropisno ih označavaju, ne posjeduju putni list za svoja goveda ili ne vode propisane registre na gospodarstvu. 

- Ne poštuju li se pojedine obveze, korisniku se umanjuje traženi iznos potpore - kažu u ministarstvu, a moguće je i da "prevaranti" iduće dvije godine ostanu potpuno bez potpora. 

'Zavaljali' tisuće hektara

Ipak, "vara" se manje, pokazuju podaci APPRRR-a. U kontroli na terenu (temeljem Jedinstvenih zahtjeva za 2016.), u drugoj polovici 2016. i početkom 2017., utvrđeno je kako je od ukupno 15.919 ha pašnjaka, krških pašnjaka i livada, koje je prijavilo 4838 PG-a, 627 ha bilo neprihvatljivo za potporu.

U izvanrednim kontrolama 118 gospodarstava u 17 županija s ukupno 22.278 ha, još 6038 ha ostalo je bez potpore, a slično i nakon kontrola u drugoj polovici 2017. i početkom prošle godine, koje se odnose na 2017. Od prekontrolirana 5824 PG-ova s 41.467 hektara pašnjaka i livada, za 5547 ha nisu ostvarene potpore, a u izvanrednim kontrolama još 10.791 ha na ime 42 PG-ova "palo" je još 7774 ha.

>> VIDEO: Žene u turizmu: Razgovor s Josipom Jutt Ferlan, Martinom Bienenfeld i Barbarom Mesić

Komentara 3

LA
Lanaz
14:25 07.01.2019.

Govorim iz iskustva. Dođe mi u kontrolu poslije 1.11.i traži da mu pokažem djetelinu lucernu. Pao Mraz, lucerna ima korijen, on ne razumije, slika i skine poticaj jer nema trave. Ja nemam velike parcele i ništa ne mijenjam samo plodored, a krava imala pobačaj zbog državnog cjepiva obavezno i nitko ne pita gdje je tele! Njihova kontrola iz kancelarije nije objektivna!

RP
rpzagreb
13:43 07.01.2019.

Odgovornost trošenja javnog novca i kontrole su im na zavidnoj razini ! Ili možda daju poticaje svojim glasačima.

VI
VisAVis2
14:01 07.01.2019.

Ništa to ministarstvo ne radi doli što pere i dijeli pare s (krupnim) korisnicima! Po Visu se i dan danas slobodno šetaju i nove projekte ugovaraju likovi koji su potegli potpore za tisuće i tisuće nasada višanja od čega na terenu ni jedne višnjice, a da o tisuća malsina ne govorim, NEMA (ali potpora ima, ali isplata za “kapitalna ulaganja” ima, ali korupcije od lokale pa do ministarstva - ima izd itd ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije