Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVOR MILIČIĆ

'Nitko iz Hrvatske ne šalje se ni na kakvo kardiološko liječenje u inozemstvo'

Akademik Davor Miličić
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
12.12.2018.
u 20:39

Kod umjetnog srca i mehaničkih crpki svjedočimo ogromnom tehnološkom napretku koji će u budućnosti revolucionirati liječenje, kaže akademik Miličić

Povišeni krvni tlak i dalje je glavni uzrok najvećeg broja prijevremenih smrti u svijetu, podaci usto kažu i da se dijagnosticira u svega polovice oboljelih od kojih tek polovica uzima terapiju. No i od onih koji uzimaju terapiju “za tlak” tek polovica postiže ciljne vrijednosti, odnosno reguliran tlak. Kao i druge zemlje, i Hrvatska je u permanentnoj borbi s tom bolesti koju se ne naziva bez razloga tihim ubojicom, a bila je i jedna od niza tema 12. Kongresa Hrvatskog kardiološkog društva nedavno održanog u Zagrebu.

– Nedavno objavljene nove europske smjernice za dijagnostiku i liječenje arterijske hipertenzije naglašavaju važnost rane dijagnostike i što temeljitijeg liječenja. Preferiraju se fiksne kombinacije terapije u vidu jedne tablete, dok se ranije savjetovalo da se počinje s jednim lijekom i onda prelazi na kombiniranu terapiju. Naravno da će biti onih kojima će biti potrebna kombinirana terapija, a već danas imate jednu tabletu s tri lijeka, i to u različitim dozama – govori nam akademik Davor Miličić, inače nedavno odabran za predsjednika Europskog odbora za transplantaciju srca i mehaničko srce.

Kronično zatajivanje srca

U dvogodišnjem mandatu unutar Europskog kardiološkog društva ovaj cijenjeni liječnik, koji je nedavno izabran i za potpredsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, najavljuje mapiranje situacije dostupnosti naprednih metoda liječenja zatajivanja srca pri kojem postoje, kako kaže, ogromne razlike unutar zemalja koje se prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji definiraju kao Europa.

– U nekim zemljama, poput Bosne i Hercegovine, uopće ne postoji ni transplantacijski program srca ni program mehaničke cirkulacijske potpore, što znači da ljudi koji su oboljeli od teškog oblika zatajivanja srca nemaju mogućnost liječenja. Isto je tako i u Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, većini zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Također, budući da se postupno broj bolesnika s transplantiranim srcem povećava kao i broj bolesnika koji su nositelji mehaničkih srčanih crpki, napisat ćemo dva rada u obliku smjernica za liječenje i praćenje takvih bolesnika koji će služiti onim kardiolozima koji se nužno ne bave usko tom problematikom da mogu u prvo vrijeme zbrinuti takve pacijente i razumjeti o kakvim se metodama liječenja radi te kakve komplikacije mogu donijeti u praksi – najavljuje akademik Miličić dodajući da će napraviti i studiju koja će precizno detektirati i opisati sve centre u Europi koji se bave transplantacijom srca i mehaničkim srcem.

Upravo je radi edukacije o liječenju kroničnog zatajivanja srca na Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, kojoj je ovaj liječnik predstojnik, ovaj tjedan na Rebro stigao niz liječnika iz više od 20 različitih zemalja svijeta. Tijekom dva dana inozemni liječnici proći će tečaj hrvatskih kolega na tu temu, kroz predavanja i interaktivne vježbe, a kako kaže akademik Miličić, za ovogodišnje treće izdanje tečaja morali su zbog velikog interesa raditi selekciju polaznika.

Naime, riječ je o velikom zdravstvenom problemu u nizu zemalja od kojeg, prema generalnim podacima, boluje oko dva posto populacije i čija je smrtnost i dalje visoka, konkretne brojke kažu da 30 posto oboljelih umre unutar godinu dana.

Po pitanju transplantacija srca preživljenje bolesnika sve je bolje, a kod umjetnog srca i mehaničkih crpki svjedočimo, kako kaže dr. Miličić, ogromnom tehnološkom napretku koji će u budućnosti revolucionirati liječenje. Konkretno, uskoro više neće biti potrebni električni kabeli koji izlaze iz tijela i spajaju crpku s generatorom.

Hrvatska kardiologija u svijetu je prepoznata upravo po transplantacijama srca i liječenju mehaničkom potporom.

– Nitko iz Hrvatske ne šalje se ni na kakvo kardiološko liječenje u inozemstvo, mi trenutačno raspolažemo svim metodama dijagnostike i liječenja i to obavljamo na vrlo kvalitetnoj razini. O uspjesima mreže intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda pisali smo u svjetskoj znanstvenoj literaturi. To je jedinstven projekt jednog stručnog medicinskog društva i Ministarstva zdravstva, koji je hrvatsku kardiologiju uvrstio na kartu najuspješnijih zemalja svijeta u liječenju srčanoga infarkta – najčešćega uzroka smrti današnjice. Veliki uspjeh napravljen je u intervencijskom liječenju aritmija i elektrostimulacije srca, prije deset godina bili smo na samom europskom začelju, a sada smo pretekli zemlje poput Austrije tako da je riječ o zaista velikom uspjehu koji je rezultat ogromnog napora koji je struka uložila da privoli Ministarstvo i HZZO za potporu takvom vidu liječenja kardioloških bolesnika – navodi akademik Miličić dio razloga za prepoznatljivost hrvatske kardiologije u svijetu, ali i postupnog smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti koje su vodeći uzrok smrti.

Pad smrtnosti 10 posto

Prema lanjskim podacima, naime, 44 posto svih smrti u Hrvatskoj bilo je posljedica kardiovaskularnih bolesti od kojih su umrle 23.504 osobe. Struka napominje da u posljednjih deset godina podaci pokazuju 10 posto nižu smrtnost od kardiovaskularnih bolesti.

Uz opisane intervencije i dostupne lijekove, potrebna je i suradnja samih pacijenata, odnosno prevencija, briga za vlastito zdravlje, poručuje akademik Miličić.

VIDEO: Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem 

Komentara 7

GR
gragakarlovac
20:41 12.12.2018.

Ali za sve drugo da!

BL
bljak007
22:13 12.12.2018.

Osim političara.

DI
Direkt
21:08 12.12.2018.

Pitanje je samo tko će preživjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije