Naslovnica Vijesti Hrvatska

Morat ćemo na testove za otkrivanje raka, plaćat ćemo cijeli pregled ako preskočimo termin

Stvorila bi se nacionalna onkološka mreža, a centrima za sustavnu onkološku terapiju osiguralo dovoljno novca za terapije, najbolje preko posebnog fonda za liječenje onkoloških bolesnika. Za radioterapiju traži se najveća financijska injekcija, teška 125 milijuna eura
13. studenoga 2018. u 22:39 67 komentara 25031 prikaza
Bolnica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nacionalni plan protiv raka koji su pisali stručnjaci pod vodstvom prof. Eduarda Vrdoljaka, predsjednika Hrvatskog onkološkog društva, ušao je u javnu raspravu. Ako se prijedlog usvoji  trebao bi svake godine sačuvati sedam tisuća života što bi značila smanjivanje smrtnosti od raka za 50 posto. 

Rak, liječenje prof. Eduard Vrdoljak Postoji plan za zaustavljanje broja umrlih od raka, evo što u njemu piše

Kako javlja Novi list, predlaže se maksimalno povećanje poreza na cigarete koji bi se u cijelosti usmjerio u prevenciju i borbu protiv raka, te skuplje zdravstveno osiguranje za osobe koje se ne odazovu na testove u okviru organiziranih probira za različite vrste raka – dojke, debelog crijeva, vrata maternice, prostate, pluća. Također, predlaže se naplata kompletnog pregleda pacijentu koji propusti zakazani termin ili ne podigne svoj nalaz nakon dijagnostičke pretrage.

Odete li uvijek na dogovoreni liječnički pregled?

 • Naravno, ne propuštam nijedan 83,33%
 • Trudim se otići na svaki, ali znam i propustiti 8,94%
 • Na žalost više propustim, nego što odem 7,73%

Najlošiji u EU

Hrvatska je po smrtnosti od raka među najlošijima u Europskoj uniji: u nas je ona za oko 30 posto veća nego u zapadnoj Europi, a razlog tome je kasno otkrivanje i neadekvatno liječenje raka.

Vlada Zvonimir Despot Milijarda naših kuna više za zdravstvo. I to je ta Vladina reforma!

Prema Nacionalnom planu protiv raka, više se ne bi smjelo dogoditi da se zloćudne bolesti dijagnosticiraju i liječe prastarom opremom, niti da plan liječenja i određivanje terapije ovisi o jednom liječniku. Traži se multidisciplinarni pristup koji će svakom pacijentu u Hrvatskoj osigurati jednaku kvalitetu liječenja, premda to bili i 'virtualni' timovi za sredine gdje nema dovoljno specijaliziranih stručnjaka

Stvorila bi se nacionalna onkološka mreža, a centrima za sustavnu onkološku terapiju osiguralo dovoljno novca za terapije, najbolje preko posebnog fonda za liječenje onkoloških bolesnika. Za radioterapiju traži se najveća financijska injekcija, teška 125 milijuna eura.

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu IVAN ĐIKIĆ 'Shvatili smo da su tumori prisutni svugdje i da će s nama biti još dugo'

Tijek liječenja

Nacionalni plan za rak predviđa sljedeći protokol u slučaju da se neki pacijent javi liječniku sa simptomima koji mogu upućivati na malignu bolest: takvog pacijenta liječnik obiteljske medicine, ako posumnja na rak, upućuje na dijagnostičku obradu koja mora biti obavljena u roku od tri tjedna. U slučaju da se sumnja potvrdi, o daljnjem liječenju odlučuje multidisciplinarni tim. Inicijalni plan liječenja najvažniji je element uspješnog liječenja raka o kojem ovisi i konačni rezultat, ističe se u Nacionalnom planu, pa odluka tima mora biti obvezujuća

>> Pogledajte koji simptomi će vam otkriti imate li probleme sa srcem

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar lola lola
  lola lola:

  I takodjer udariti milijunske odstete lijecnicima koji su dijagnosticirali izljecivi rak u ranoj fazi a pacijent umre od raka.

 • indy500:

  Ovo mi miriši na reket.

 • Deleted user:

  zvuci vise kao preventivne mjere + naravno tablete = zarada. ako ne dodes, onda platis jos vise! posto je zivot u ovoj drzavi sje..an onda je i vise raka. plus uvozimo losu hranu, domaca industrija je propala.