Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEST DEMOKRATSKE ZRELOSTI NAKON OSAMOSTALJENJA

Na Kosovu završeni prvi lokalni izbori od neovisnosti

kosovo
AFP
Autori: SaM/VLM, I. Vi/VLM
15.11.2009.
u 08:10

Aktualni premijer Hashim Thaci proglasio je "uvjerljivu pobjedu" iako se prvi službeni rezultati očekuju tek za nekoliko sati. Osiguranje je bilo na visokoj razini posebice na mjestima gdje žive pripadnici srpske manjine

Završeni su prvi lokalnini izbori na Kosovu od proglašenja neovisnosti, no iako se prvi službeni rezultati očekuju tek za nekoliko sati, aktualni premijer Hashim Thaci proglasio je "uvjerljivu pobjedu".

Vlada Kosova trudila se osigurati slobodne i poštene izbore u kojem je sudjelovala i većina Albanaca uz srpske manjine. Promatrači bi danas trebali objaviti da li je glasovanje prošlo međunarodne standarde što je važan cilj za Kosovo koje želi šire priznanje svoje neovisnosti. Do sada je Kosovo priznalo 63 od 192 zemlje članice Ujedninjenih naroda.

Osiguranje je bilo na visokoj razini posebice na mjestima gdje žive pripadnici srpske manjine zbog bojazni za napade drugih Srba na one koji se odluče glasovati. Ipak, izbori su prošli bez incidenata.

Za naklonost birača borile su se 34 albanske liste, 22 liste iz srpske zajednice te 18 lista s predstavnicima ostalih manjina.

Otvoreno je 2.256 biračkih mjesta na kojima su državljani Kosova s pravom glasa birali svoje čelnike u tijelima lokalne uprave, u prvom redu gradonačelnike i njihove zamjenike.

Izbore je pratilo 108 međunarodnih i 2400 domaćih promatrača, dok se za sigurnost provedbe glasovanja brinulo oko pet tisuća kosovskih policajaca.

Komentara 3

EF
efteling
11:58 15.11.2009.

Venlo,nemam sta dodati,mozda jedino kao kusur nam ostaje da se svadjamo i dokazujemo kao veliki rodoljubi,malo istorije,malo neodmerenih izjava,pa mi smo lepsi,pametniji boze moj od boga izabrani narod.Kad ne zivimo u stvarnosti tesimo se obojenom istorijom i tako na Balkanu nista novo.Umesto da gradimo mostove u obostranom interesu rusimo ih.I niko nas ne razume...tragikomicno

OB
-obrisani-
10:50 15.11.2009.

Tamo gdje Arhitekti nisu mogli doći u mercedesima kao u Bugarsku,Mađarsku,etc,došli su tenkovima,naravno ne svojima.Uglavnom su koristili srpske.One koji su tenkovima unatoč prozreli što se valja iza brda,riješili su manje ili više suptilno.Tuđmana zračenjem i rakom,Miloševića Haagom i ubojstvom,Đinđića neštoo manje suptilno.Makedonce su pacificirali albanskom pobunom.Nakon spaljene zemlje,instalirali su svoje plaćenike,pa smo tako dobili vođu školovanog u Austriji,odgojenog za njihove potrebe,Sanadera koji je sad plaćenik Kissingerove milijunašice.Srbi su dobili Tadića,navlas istog razarača vlastite nacije.U BiH su za svaki slučaj doveli okupacijsku vojsku.Na Kosovo isto.Tako su Arhitekti riješili balkansko pitanje.Na Kosovu će sad \"izabrati\" ,instalirati opet svog poslušnika.Otprilike kao i mi ovdje.Kao mizanscena u pozadini svih tih farsi stoje ekonomski uništene zemlje,a svi resursi Balkana u vlasništvu Arhitekata.

OB
-obrisani-
12:33 15.11.2009.

Glas razuma u kakofoniji laži,obećanja je krimen uopće čuti.Kako gordo zvuči biti dio mase,naroda koji se unutar sebe kolje,degradira,destruira ne prepoznavajući obrasce koje su im tutnule u ruke korporacije.Nagledao sam se nemislećeg naroda,zombija koji ne žele probleme,koji ultimativno traže samo jedno-spasite nas razmišljanja!Dajte nam makar kakvu crkavicu,makar što,nemojte puno tući,ali ko Boga vas molimo ne dopustite da moramo razmišljati!!! I onda svojoj djeci ostavljamo sve manji prostor,pravdamo se \"takvim vremenima\",umiremo poniženi,pred Jamu,sv.Petra dolazimo i uviđamo-Opet smo zajebali!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije