Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozitivne recenzije

Na Akademiji za forenzičke znanosti u Seattleu promovirana Primorčeva knjiga

dragan primorac
20.02.2014.
u 10:45

Prof. Gaensslen: Ovo je do sada najsveobuhvatnija knjiga iz područja forenzičke DNA analize koja je tiskana u SAD-u.

Na godišnjem sastanku Američke akademije za forenzičke znanosti u čijem radu sudjeluje oko 8.000 vodećih američkih forenzičara promovIrana je knjiga prof. dr. Dragana Primorca pod nazivom “Forensic DNA Applications: An interdisciplinary Perspective”. Izdavač knjige je jedan od vodećih američkih izdavača CRC Press Taylor and Francis iz New Yorka.

U svojoj recenziji knjige jedan od najuglednijih američkih autoriteta iz područja forenzičkih znanosti prof. dr. Robert E. Gaensslen višegodišnji urednik vodećeg svjetskog forenzičkog časopisa Journal of Forensic Sciences i professor na Sveučilištu Illinois, Chicago, ističe “da je knjiga dr. Primorca najsveobuhvatnija knjiga do sada tiskana iz područja forenzičke DNA analize u SAD-u”.

- U nastanak ove knjige uložen je golemi trud vodećih svjetskih autoriteta iz područja forenzičkih znanosti, a svima nama je bila želja da na jednom mjestu objedinimo sve relevantno iz područja forenzičke DNA analize: od obrade mjesta događaja do sudnice. Prema riječima recenzenata u tom smo uspjeli jer su sve dosadašnje recenzije iznimno pozitivne, a najavljene su i promocije knjige od SAD-a do Australije. Osim toga sretan sam što će knjiga imati i veliku ulogu u promociji Hrvatske kao i naših institucija koje se bave forenzičkim znanostmai, a koje definitivno mogu ići uz bok vodećim institucijama svijeta - kaže dr. Primorac.

Uz profesora Primorca knjigu uređuje i prof. dr. Moses Schanfield sa Sveučilišta George Washington, a knjiga ima 23 poglavlja koja na 621 stranici obrađuju sve relevantno iz područja fornezičke DNA analize.

U knjizi su po prvi put opisani do u detalja neki od najznačajnijih slučajeva u SAD-u, uključujući i “World Trade Center remains identification project”. Zanimljiv je podatak da je ovo prva knjiga iz forenzičkih znanosti koja cjelovito obrađuje i područje molekularne antroplogije te “forenzičkog” istraživanja podrijela naroda. Na poziv prof.dr. Primorca u izradi knjige sudjelovao je 51 autor iz 9 država (od SAD-a do Australije).

Prema riječima američkih stručnjaka koji su nazočili ovom događaju, nova knjiga će imati veliki utjecaj kako u svakodnevnoj praksi tako i u razvoju interdisciplinarne suradnje sudstva, policije i državnog odvjetništva.

Autori su posebno istaknuli važnu ulogu jedne od najuglednijih svjetskih znanstvenih organizacija International Society of Applied Biological Sciences (ISABS) u nastanku ove knjige.

Ključne riječi

Komentara 3

VJ
VjekoListes
12:19 20.02.2014.

Sjajna stvar i za Primorca i za Hrvatsku. Čestitke

SO
Somelier
12:22 20.02.2014.

Svaka čast da Hrvatska ima takove ljude. Super uspjeh i promocija Hrvatske. Međutim pošto je to Hrvatsko ne bi me čudilo da bude popljuvano. Takav smo mi narod.

VI
Viktor_
12:29 20.02.2014.

Čestitam prof. Primorcu od srca na ovom velikom uspjehu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije