Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
forenzika

Dragan Primorac:
 Ovo je knjiga koju sam sanjao 18 godina

'primorac_nnn_unu_190713'
''
20.07.2013.
u 15:50

Odmah na sveučilišta: Najsveobuhvatnija knjiga iz forenzičke genetike do sada napisana.

Na američkom tržištu izlazi knjiga Forensic DNA application: an interdisciplinary perspective, skupine autora, koju uređuje hrvatski forenzičar i bivši ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. Dragan Primorac.

– Nakon stotina i stotina razgovora konačno je dogovoreno 2009. godine na ISABS-ovu kongresu u Splitu da se taj projekt pokrene. Dakle, od prvih prijedloga 1993. godine trebalo je proći gotovo šesnaest godina da usuglasimo teme, autore i izdavača, i to najbolje govori o obujmu rada i vrijednosti knjige koja će u trenutku izlaska biti najsveobuhvatnija knjiga iz područja forenzičkih znanosti koje se u njoj obrađuju – objašnjava Primorac, koji je, kaže, o takvoj knjizi sanjao punih 18 godina. Izdaje je jedan od najvećih američkih izdavača CRC Press Francis and Taylor, a i recenzenti ističu da se radi o najsveobuhvatnijoj knjizi iz forenzičke genetike do sada napisanoj. Drugi urednik knjige je prof. dr. Moses Schanfield s američkog sveučilišta George Washington i jedan, kaže Primorac, od najvećih forenzičara današnjice iz područja forenzičke genetike, koji je radio na najznačajnijim slučajevima u SAD-u.

– Snaga je knjige u 51 autoru, ukupno iz devet država, koji se nikada do sada u takvom sastavu nisu pojavili u nekoj knjizi. Knjiga se već četiri dana najavljuje u SAD-u kao veliki stručni bestseler i dogovoreno je da će biti promovirana na četiri kontinenta – u Americi, Aziji, Europi i Australiji – naglašava Primorac i dodaje da Hrvatska ima vrhunske forenzičare koji su struku razvijali najvećim dijelom radeći na identifikacijama žrtava Domovinskog rata te da danas imamo nekoliko laboratorija koji su po svim standardima u rangu najboljih laboratorija u svijetu. Prema Primorčevim riječima, knjigom će se odmah koristiti u nastavi na američkim sveučilištima koja provode najznačajnije forenzičke programe poput sveučilišta George Washington, Penn State i New Haven. Prema zaključcima ISABS-a, trebala bi ući u nastavu forenzičkih programa na svim kontinentima pa i u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije