Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE MIROVINA

Mrsiću prijete kaznenim progonom. On odgovara: Što Medved skriva?

Branitelji
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
23.05.2019.
u 06:39

Ministarstvo branitelja tvrdi da je Mirando Mrsić netočno izdvojio braniteljske mirovine prosječne visine od 5567 kuna, zanemarujući da se radi o 56.000 mirovina hrvatskih ratnih vojnih invalida te navodi da je prosječna braniteljska mirovina 2577 kn, niža od prosječne u Hrvatskoj

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u utorak je prozvao Vladu da braniteljskim mirovinama kupuje izborne glasove i time ugrožava mirovinski sustav, zbog čega ostali građani moraju raditi dulje za sve niže mirovine.

Na tiskovnoj konferenciji u Saboru nekadašnji ministar rada i mirovinskog sustava demantirao je tvrdnje ministra branitelja Tome Medveda da je razdvajanje radničkih i braniteljskih mirovina “izuzetno komplicirao”.

Takvo je razdvajanje, kazao je Mrsić, već provela lijeva koalicijska vlada 2013. godine, no čim je HDZ došao na vlast, to je poništio i proveo mirovinsku reformu koja se svela samo na očuvanje braniteljskih mirovina bez ikakva reda i održivosti sustava, o kojima cijelo vrijeme govori ministar Marko Pavić.

– Radničke i braniteljske mirovine moraju se razdvojiti ako ne želimo da mirovinski sustav doživi kolaps – upozorio je Mrsić.

“Odnos spaljene zemlje”

Iz Ministarstva branitelja promptno su odgovorili tvrdeći kako su Mirando Mrsić i njegova Vlada prema braniteljskoj populaciji “ostvarili odnos koji se može okarakterizirati kao spaljena zemlja”.

Tvrde kako Mrsić netočno, paušalno i bez ikakve osnove napada braniteljsku i stradalničku populaciju izdvajajući braniteljske mirovine prosječne visine od 5567 kuna, zanemarujući da se radi o 56.000 mirovina hrvatskih ratnih vojnih invalida koji nikada nisu bili u prigodi uplaćivati u mirovinski fond doprinose za puni staž jer su obrani domovine stradali vrlo mladi.

– Dakle, ne radi se o nekakvoj imaginarnoj braniteljskoj mirovini koja bi pripadala braniteljima bez obzira na oštećenje organizma ili smrt. Isto tako, 14.000 obiteljskih mirovina koje ostvaruju obitelji iza smrtno stradalih branitelja Mirando Mrsić naziva privilegiranim mirovinama koje oštećuju državni proračun i mirovinski sustav, a zbog kojih ostali umirovljenici imaju manje mirovine. Zar njemu nije jasno da te obitelji primaju mirovine iza svojih supruga, očeva, sinova i kćeri koji su dali živote za domovinu – poručili su iz Ministarstva branitelja navodeći kako hrvatski branitelji bez statusa HRVI, po općim propisima ili uz dodatak zajamčen Zakonom o hrvatskim braniteljima, imaju prosječnu mirovinu u visini od 2577 kuna, koja je i niža od prosječne mirovine u Republici Hrvatskoj.

– Mirando Mrsić ne ulazi ni u jednom trenutku u činjenicu da, osim 71.180 invalidskih i obiteljskih mirovina hrvatskih stradalnika, mirovine po posebnim propisima ostvaruju i druge kategorije korisnika, kao što su bivši pripadnici JNA kojih je 5800, a koji su prije Domovinskog rata 20 i više godina uplaćivali u mirovinski fond JNA u Beogradu i koje je RH preuzela, omogućila im mirovinu, a da nisu ni kune uplatili u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Ovakvih kategorija (JNA) korisnika ima puno više budući da su se pribrojili ostalim umirovljenicima jer su razvrstani u druge kategorije, odnosno prikriveni zahvaljujući, među ostalima, i Mirandu Mrsiću koji je svojom mirovinskom politikom stvorio kaos u mirovinskom sustavu – poručili su iz ministarstva dodajući kako se bivši ministar Mrsić čudi što hrvatski branitelji ponovo mogu ostvarivati pravo na mirovinu radi stradavanja u Domovinskom ratu, a zaboravlja da je upravo njegova Vlada onemogućavala ostvarivanje statusa.

– U stavu Miranda Mrsića da se radničke i braniteljske mirovine moraju razdvojiti kako mirovinski sustav ne bi doživio kolaps i, kako to on tvrdi, da je Vlada u kojoj je bio ministar 2013. godine kada su sve mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske, razdvojene na dva dijela, prepoznajemo kontinuirani pristup stvaranja pretpostavke za nesigurnost kod ove ranjive populacije i nastavak izazivanja kaosa. Možemo ustvrditi da su Mirando Mrsić i njegova Vlada prema ovoj populaciji ostvarili odnos koji se može okarakterizirati kao spaljena zemlja – tvrde u Ministarstvu zamjerajući Mrsićevoj Vladi što je administrativnom odlukom smanjila braniteljske mirovine za 10 posto.

Žestoka prepiska

Podsjećaju da je HDZ-ova Vlada predložila Hrvatskom saboru donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju radi izjednačavanja mirovina pri usklađivanju mirovina kojim je ukinut institut razdvajanja mirovina na dva dijela što je, kako tvrde, vratilo povjerenje i sigurnost braniteljskoj i stradalničkoj populaciji. Uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije koje izvodi Mrsić, opasan je i protuzakonit presedan koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu, kažu.

Reakciju Miranda Mrsića nije trebalo dugo čekati. Tomi Medvedu odgovorio je na Twitteru.

“Ministar Medved bio je u Povjerenstvu za razdvajanje mirovina 2013. godine. Svjedočio je da razdvajanje mirovina ni jednog branitelja nije oštetilo ni za lipu, ali je omogućilo transparentnost sustava. Danas na spomen toga prijeti kaznenim progonom. Što Medved i Vlada skrivaju?”, napisao je Mirando Mrsić.

Tony Cetinski na Općinskom sudu u Pazinu

Komentara 38

JU
junkerovkaputzapovlačenje
07:26 23.05.2019.

nek se objavi i broj i izbns koji se izdvaja za civilne invalide i uvjete pod kojima su dobili mirovine. 90-ih su, nakon što bi poduzeće preuzeo ,,patriot,, i ,,katolik,, na portama bili izvješeni podaci liječnika koji sređuje invalidsku mirovinu za određeni iznos.što ćemo sad s tim ljudima,što su oni tada trebali, reć ,,ja sam zdrav,ja neću mirovinu ,idem na burzu tražit posao a dok ga ne nađem(a nać ga neće nikada) ću preživljavat od nadničarenja koje će mi osigurat kruh i mlijeko.,,. a za koji su posao danas sa 60-70 godina oni sposobni.

DU
Deleted user
07:33 23.05.2019.

Kak je da je, miralem je u pravu. Kad su bili na vlasti nisu napravili ništa korisnog, ali po ovom pitanju je u pravu. Kakva krivična prijava medvjede, ti bi opet uveo verbalni delikt kao vrijeme juge? Već ste naa dobrom putu sa tim vašim "govorom mržnje" uvesti upravo to: CENZURU! To želite? Vi šutite, a mi ćemo vas ..bavat@

SV
SveJeUzalud
07:04 23.05.2019.

....poseban fond za posebne....sa posebnim potrebama.....imaju poseban tretman....posebnu penziju....posebne bolnice....zahvaljujući Miloševiću.......posebnu državu....sve samo za sebe......jer jedino oni imaju podebna usta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije