Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vedran Mornar

'Za ovdje raditi ne treba biti ministar, treba biti stečajni upravitelj'

Vedran Mornar
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
11.11.2014.
u 14:31

Najviše ušteda ponudio ministar zdravlja Varga, još se zbrajaju ponude drugih ministara

– Za tu raditi ne treba ministar. Za to treba stečajni upravitelj, a ja nikada nisam mislio da ću to biti – poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar ogorčen što i njegovo ministarstvo mora skresati svoj proračun za čak tri posto, odnosno 300 milijuna kuna.

Traži Bruxelles

Mornar je jedini ministar iz Milanovićeve vlade koji je odbio provesti naredbu ministra financija da do ponedjeljka rashode proračuna smanje za približno tri milijarde kuna u odnosu na ovogodišnje. Lalovac hoće nadoknaditi ovogodišnje probijanje deficita pa je od Milanovića dobio zeleno svjetlo za rezove i spuštanje manjka u državnoj blagajni na približno 12 milijardi kuna, odnosno 4 posto, što “nije daleko ispod onog što traži Bruxelles”. Vlada se odlučila na kresanje potrošnje jer su u Zagreb stigle brojne kritike zbog sporosti i nedosljednosti u reformama. Osim ministra Mornara, drugi su ministri poslušno odradili dobivene zadaće, a najviše ušteda nudi ministar zdravlja Siniša Varga, čime vraća obećanje da će uštedjeti milijardu kuna ako ga puste da ode iz riznice. Novac za zdravstvo nalazit će se na računu HNB-a, a zajedno s proračunom ministarstva zdravlja iznosit će 22,6 milijardi kuna. Ove je godine taj trošak 23,8 milijardi kuna. Iz resora ministra Varge poručuju da će uštedjeti kroz objedinjenu javnu nabavu, veću kontrolu bolovanja, spuštanje cijena lijekova na razine koje imaju nama usporedive zemlje, primjeni nacionalnog plana štednje i slično. Nigdje se ne spominje kresanje prava pacijenata.

Kad je riječ o obrazovanju, od tog resora zatraženo je da se s projektima usklade sa ostvarenjem iz 2013. godine te konačno stave plaće pod kontrolu budući da je kod njih bilo najviše iskakanja. Od njih se očekuje 300 milijuna kuna uštede. Ministar Mornar kaže da ne zna kako i kome uzeti? Plaće i materijalna prava radnika na koje otpada više od 90 posto proračuna ne smije dirati, što znači da će ozbiljno morati rezati neke druge segmente, koji su ionako na niskoj razini.

– Da uzmemo školama internet, da ukinemo državnu maturu, uzmemo znanosti – karikirao je Mornar. – Mogu samo pretpostaviti da će posljedice biti katastrofalne – zaključuje Mornar koji o svemu još jednom planira razgovarati s ministrom financija Borisom Lalovcem jer su upitne sve njegove reforme ostane li bez novca.

– Upitan sam vjerojatno i ja kao ministar – poručio je Mornar.

Štednja na plaćama

Iz Ministarstva financija odgovaraju da su i manja ministarstva od Mornarova uštedjela 100 i više milijuna kuna, dok je plan ušteda priložio i MORH iako im je obećano da ih više neće dirati. Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je da Ministarstvo prometa i infrastrukture planira uštedjeti 170 milijuna kuna. Naime, ubuduće će se tvrtke poput Hrvatskih cesta, HŽ-a i Lučke uprave zaduživati kroz HBOR, za što već kreditna linija postoji. Uštedom u tom ministarstvu neće se smanjivati nijedna linija niti će se zatvoriti uredi Hrvatske pošte.

Ministarstvo pravosuđa Orsata Miljenića predložilo je 45,2 milijuna kuna ušteda, i to na zaposlenima i ostalim materijalnim troškovima. U Ministarstvu gospodarstva ne žele otkriti točnu brojku, ali navodno je riječ također o blizu 100 milijuna kuna. Na masi plaća to ministarstvo planira uštedjeti 2,5 posto plus dodatno na materijalnim troškovima. U Ministarstvu rada ističu da su od 2012. do sada na plaćama i materijalnim troškovima uštedjeli 238 milijuna kuna, a manje uštede planiraju se i iduće godine.

Izdaci za mirovine su neupitni, a država će osigurati sredstva i za usklađenje mirovina s troškovima života ako dođe do indeksacije mirovina. Iz europskih socijalnih fondova stići će oko 60 milijuna eura za nezaposlene. Naknada za stručno osposobljavanje povećat će se sa 1600 na 2400 kuna.

Očekuje se da će ministri Mornar i Lalovac ponovno razgovarati u utorak.

>>'Vlada mora štedjeti, inače nas čeka bankrot'

>>Hrvatska zbog specijalnog britanskog ‘rabata’ u proračun EU uplaćuje 28,9 milijuna eura više

>>Boris Lalovac: Ministri, uštedite mi tri milijarde kuna

Komentara 7

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
15:45 11.11.2014.

Odzvonilo je partiji... Nema im pomoći...

JO
josip666666
15:52 11.11.2014.

Sve su uništili svojom nesposobnošću, vrijeme je za promjene !!!

NB
Nije.bitno
15:04 11.11.2014.

a šta drugo očekivati nakon 20 godina pljačke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije