Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strateški partner

Hrvatska vojska preuzela donaciju SAD-a vrijednu oko 1,5 milijuna dolara

Zagreb: Primopredaja opreme i taktičkog sustava za pročišćavanje vode iz donacije Vlade SAD-a
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
06.11.2017.
u 14:27

Hrvatska vojska bila je proteklog ljeta jako angažirana u pomoći civilnim institucijama, a nova oprema nam omogućuje da još efikasnije i još više pomažemo civilima, dodao je Krstičević

Hrvatska vojska preuzela je danas u vojarni "Croatia" donaciju američke Vlade, vrijednu oko 1,5 milijuna dolara, a riječ je o jednom utovarivaču, dvama teretnim motornim vozilima i dvama sustavima za pročišćavanje vode, koji se mogu koristiti u mirovnim operacijama u inozemstvu, kao i u slučaju prirodnih katastrofa.

Donaciju je preuzeo potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji je naglasio da je riječ o još jednoj vrijednoj donaciji našeg strateškog partnera SAD-a, koji se od prvog dana kroz razne programe uključio s financijskom pomoći i stručnim savjetima Oružanim snagama RH.

Krstičević je rekao kako dio opreme može koristiti hrvatska inženjerijska satnija u misijama Ujedinjenih naroda te najavio moguće sudjelovanje naših vojnika s talijanskim vojnicima u misiji UN-a u Libanonu. Na upit kada bi hrvatski vojnici mogli otići u Libanon, odgovorio je da će javnost o tome biti pravodobno izviještena, a odluku o tome donijet će Hrvatski sabor.

Hrvatska vojska bila je proteklog ljeta jako angažirana u pomoći civilnim institucijama, a nova oprema omogućuje nam da još efikasnije i još više pomažemo civilima, dodao je Krstičević. 

Zagreb: Primopredaja opreme i taktičkog sustava za pročišćavanje vode iz donacije Vlade SAD-a
1/11

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes naglasila je blisko partnerstvo dviju zemalja istaknuvši kako će donacija inženjerijske opreme poboljšati spremnost Hrvatske za sudjelovanje u mirovnim misijama i omogućiti mobilnost u raznim misijama održavanja mira, kao i u slučaju prirodnih katastrofa. 

Iz MORH-a navode da će donirana oprema biti raspoređena u Satniju za opću inženjerijsku potporu Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske te u bojnu za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu.

Tijekom 2017. godine za opremanje inženjerijske satnije za UN, iz programa GPOI vlade SAD-a Hrvatskoj je donirana inženjerijska oprema (dozer, kombinirka – kopač-utovarivač, četiri agregata od 20 kW s prikolicom, agregat 120 kW – kontejner, terenska kuhinja za 600 ljudi, šest kamiona samoistovarivača i tri vozila HMMWV ), napominje MORH.

Komentara 161

ZA
zazidje
15:04 06.11.2017.

Samo naprijed generale,, tako se odgovara na njihove migove:))))))

GU
gunny01
15:33 06.11.2017.

Pomagali su i ISIL-ovcima, a nekad im je i Saddam bio "strateški partner".

ST
stefj
18:04 06.11.2017.

Au, koliko Rusofila, Jugofila i sličnih ovdje u komentarima... Znate ono, poklonjenom konju se ne gledaju zubi. Isto tako smo dobili 120 kamiona, no niti jedan ne vozi jer nije bilo novca za servis...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije