Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska vojska preuzela donaciju SAD-a vrijednu oko 1,5 milijuna dolara

Hrvatska vojska bila je proteklog ljeta jako angažirana u pomoći civilnim institucijama, a nova oprema nam omogućuje da još efikasnije i još više pomažemo civilima, dodao je Krstičević
06. studenoga 2017. u 14:27 161 komentara 26481 prikaza
Zagreb: Primopredaja opreme i taktičkog sustava za pročišćavanje vode iz donacije Vlade SAD-a
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska vojska preuzela je danas u vojarni "Croatia" donaciju američke Vlade, vrijednu oko 1,5 milijuna dolara, a riječ je o jednom utovarivaču, dvama teretnim motornim vozilima i dvama sustavima za pročišćavanje vode, koji se mogu koristiti u mirovnim operacijama u inozemstvu, kao i u slučaju prirodnih katastrofa.

Hrvatska vojska - Udar 17 Pogledajte snimku Hrvatska vojska pokazala moć! 'Dostojni ste nasljednici branitelja'

Donaciju je preuzeo potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji je naglasio da je riječ o još jednoj vrijednoj donaciji našeg strateškog partnera SAD-a, koji se od prvog dana kroz razne programe uključio s financijskom pomoći i stručnim savjetima Oružanim snagama RH.

Krstičević je rekao kako dio opreme može koristiti hrvatska inženjerijska satnija u misijama Ujedinjenih naroda te najavio moguće sudjelovanje naših vojnika s talijanskim vojnicima u misiji UN-a u Libanonu. Na upit kada bi hrvatski vojnici mogli otići u Libanon, odgovorio je da će javnost o tome biti pravodobno izviještena, a odluku o tome donijet će Hrvatski sabor.

Hrvatska vojska bila je proteklog ljeta jako angažirana u pomoći civilnim institucijama, a nova oprema omogućuje nam da još efikasnije i još više pomažemo civilima, dodao je Krstičević. 

Zagreb: Primopredaja opreme i taktičkog sustava za pročišćavanje vode iz donacije Vlade SAD-a
1 / 11
Zagreb: Primopredaja opreme i taktičkog sustava za pročišćavanje vode iz donacije Vlade SAD-a

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes naglasila je blisko partnerstvo dviju zemalja istaknuvši kako će donacija inženjerijske opreme poboljšati spremnost Hrvatske za sudjelovanje u mirovnim misijama i omogućiti mobilnost u raznim misijama održavanja mira, kao i u slučaju prirodnih katastrofa. 

Iz MORH-a navode da će donirana oprema biti raspoređena u Satniju za opću inženjerijsku potporu Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske te u bojnu za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu.

Tijekom 2017. godine za opremanje inženjerijske satnije za UN, iz programa GPOI vlade SAD-a Hrvatskoj je donirana inženjerijska oprema (dozer, kombinirka – kopač-utovarivač, četiri agregata od 20 kW s prikolicom, agregat 120 kW – kontejner, terenska kuhinja za 600 ljudi, šest kamiona samoistovarivača i tri vozila HMMWV ), napominje MORH.

Damir Krstičević Čestitao Tigrovima Krstičević: Imamo obvezu uvijek čuvati istinu o Domovinskom ratu Ministar Krstičević primio u službeni posjet ministra obrane Izraela Avigdora Liebermana Bolji nadzor Hrvatska nabavlja šest bespilotnih letjelica i šest brodova Hrvatska vojska Prisega dragovoljnih ročnika 'Dok je vas mladih, Hrvatska vojska i naša domovina imaju sjajnu budućnost'
WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • zazidje:

    Samo naprijed generale,, tako se odgovara na njihove migove:))))))

  • gunny01:

    Pomagali su i ISIL-ovcima, a nekad im je i Saddam bio "strateški partner".

  • stefj:

    Au, koliko Rusofila, Jugofila i sličnih ovdje u komentarima... Znate ono, poklonjenom konju se ne gledaju zubi. Isto tako smo dobili 120 kamiona, no niti jedan ne vozi jer nije bilo novca za servis...