Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MONS. MATE UZINIĆ

Molitelje za život ne organizira Crkva, ali imaju podršku biskupa

Mate Uzinić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/16
13.10.2016.
u 22:45

O molitvama protiv pobačaja ispred bolnica biskup Uzinić kaže da su prije svega poruka da život počinje začećem i krik koji nekog i povrijedi

Molitelji za život ispred bolnica nisu ondje u ime Katoličke crkve, nego u svoje osobno, ali s druge strane imaju podršku biskupa i crkvenih vlasti. Tako bi, ukratko, glasio odgovor biskupa dubrovačkog mons. Mate Uzinića s konferencije za novinare na kraju jesenskog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije na pitanje o molitvama u organizaciji inicijative „40 dana za život“.

Oni koji stoje ispred bolnica nisu tamo u ime Katoličke crkve, nego su ondje okupljeni u osobno ime ili udruge koja organizirala molitvu ispred bolnica.

Govorim u svoje ime, jer HBK nije govorila o tome, da oni koji žele moliti ispred bolnice imaju na to pravo ako su to prijavili u skladu sa zakonom, kao što i svi drugi imaju.

Oni sa svojom molitvom i svojim zauzimanjem mjesta žele poslati određenu poruku, a vjerujem da ona nije onakva kakvu je posljednjih dana mediji iščitavaju, tj. nije osuda onih koji su zbog svojih životnih poteškoća napravili čin abortusa – rekao je mons. Uzinić, dodavši kako je stajanje ispred bolnica i molitva prije svega važna poruka da život počinje začećem.

Tko polazi od toga, a zna se da se život abortusom prekida, ne može o tome šutjeti, već treba govoriti. Zato njihovo stajanje ispred bolnica vidim kao krik koji žele poslati javnosti. Naravno da ponekad nekog taj krik i povrijedi, no iz razgovora s nekima od njih znam da među njima ispred bolnica ima onih koji su sami prošli kroz užas abortusa i iz svoga iskustva i tragedije žele poslati poruku. Znam i da govore da su mnoge žene koje su bile u teškoj situaciji, u susretu s njima, ponovno promislile hoće li napraviti taj čin i nisu ga napravile, jer su u njima pronašle pomoć – rekao je biskup Uzinić, dodajući da se molitelji angažiraju trudnicama pronaći i smještaj, ako im je potreban te da su na razne načine uz njih.

– Mislim da je u cijeloj problematici izvučena samo jedna dimenzija, da je previše naglašena, a ostalo se zanemaruje. Oni nisu ondje u ime Katoličke crkve, ali su to građani ovog društva koji drže da je abortus veliki problem i imaju pravo na to ukazati, kao što ga imaju i drugi kada drže da se nekim ponašanjima krše nečija prava – rekao je mons. Uzinić.     

>> Molili ispred splitskog rodilišta: 'Molitvom zaustavimo pobačaj'

>> Sukobe oko abortusa razriješit 
će samo znanost

Komentara 42

PO
pompa1
23:27 13.10.2016.

Lijepo rečeno. Hvala g. Pavičiću što je prenio cijelu izjavu, jer su je neki mediji izrezali i pokušali prikazati kao da se biskup Uzinić ograđuje od akcije.

Avatar istovari
istovari
09:53 14.10.2016.

Čemu kostimirani bal? bogu valjda milo....

Avatar naturtrueb
naturtrueb
01:05 14.10.2016.

..moć madioničara je je jača...haha...pa di mi zivimo..???......u hogvartsu...???....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije