Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Sukobe oko abortusa razriješit 
će samo znanost

Malo što kao pitanje abortusa danas izaziva takve prijepore u društvu
11. listopada 2016. u 13:30 5 komentara 597 prikaza
abortus
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Pitanje abortusa ne samo u Hrvatskoj izuzetno je osjetljivo bioetičko, pravno i političko pitanje oko kojeg vladaju veliki prijepori u društvu, zbog čega se i Europski sud za ljudska prava (ESLJP) još izbjegava eksplicitno izjasniti o abortusu i je li embrij život. Iako se ESLJP-a nije izravno bavio osjetljivim i kontroverznim pitanjem kada počinje život, u predmetu Parrillo protiv Italije zaključio je i da se embrij ne može svesti na stvar. Stoga nije ni vjerojatno da će Ustavni sud donijeti odluku o zabrani abortusa, što priželjkuju prolife aktivisti, a od čega strahuju građani koji drže da je pravo na abortus pravo na izbor žene da odlučuje o svome tijelu.

Pitanje abortusa izaziva takve prijepore u društvu da se svako drugačije mišljenje, koje se ne podudara s isključivim mišljenjima dviju sukobljenih strana, dočekuje na nož. Aktivisti inicijative “40 dana za život” imaju pravo koristiti Ustavom zajamčenu slobodu mišljenja i govora te smatrati da život počinje od začeća, pa i prosvjedovati za izmjenu zakona, ali nemaju pravo ispred bolnica dočekivati žene koje su se odlučile na abortus u zemlji u kojoj je on zakonom dopušten i uz opravdanje da molitvom žele spasiti nečiji život. Zaboravljaju da molitva tada postaje i čin nasilja prema ženi koja je temeljem životnih okolnosti u kojima se našla, vlastite slobodne volje i savjesti donijela zasigurno nimalo laganu odluku, koju treba poštovati.

pobačaj Dijana Jurasić Nasilan čin prema ženi na zakonitom abortusu slavonski brod molitva 40 DANA ZA ŽIVOT Pogledajte kako se mole protiv pobačaja u gradovima diljem Hrvatske

S druge strane, oni koji zagovaraju da je pravo na abortus isključivo pravo žene da odlučuje o svom tijelu moraju biti svjesni da se u zrelom društvu danas ne mogu izbjeći rasprave o tome kada počinje život. Lako je biti protiv abortusa onima koji se slijepo i bez propitivanja drže doktrine Crkve, no na drugoj strani su oni građani koji imaju pravo u slučaju maloljetničkih trudnoća, malformiranog fetusa, trudnoće koja je posljedica silovanja smatrati da abortus nije dokidanje života. Isto to pravo imaju i svi oni koji drže da je fetus tek potencijalno ljudsko biće dok znanost i ESLJP ne kažu suprotno.

>> 'Zašto bi kardiolog u bolnici znao da je moja pacijentica imala abortus prije šest mjeseci'

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • ivan.994:

    Ne, neće. Znanost je svoje već rekla, ali kultura smrti ne poštuje činjenicu da život počinje začećem i da je pobačaj ubojstvo ljudskog bića. Uostalom, nije Europski sud taj koji odlučujeo znanosti i moralu.