Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA GODINA MLADIH

Mladi Europljani mogu podijeliti svoje brige i ideje o budućnosti: Pokrenuta platforma 'Izrazi svoju viziju'

Europska unija
YVES HERMAN/REUTERS
13.05.2022.
u 09:48

Platforma "Izrazi svoju viziju" pokrenuta je u okviru Europske godine mladih 2022., a mladi Europljani moći će na platformi progovoriti o raznim pitanjima - od zapošljavanja, klimatskih promjena, obrazovanja, mentalnog zdravlja do drugih tema koje smatraju važnima.

U okviru Europske godine mladih 2022. pokrenuta EK pokrenula je interaktivnu 3D digitalnu platformu 'Izrazi svoju viziju'. Na toj platformi mladi Europljani mogu snimiti glasovnu poruku i tako podijeliti svoju viziji u ideje o budućnosti Europske unije. Poruka se može snimiti na svim službenim jezicima Europske unije te na norveškom, srpskom, turskom, islandskom i sjeveromakedonskom.

Nakon dodavanja poruke, iz svake snimke glasa generira se jedinstveni 3D prikaz zvučnog zapisa koji je u interakciji sa svakom drugom snimkom na platformi, i omogućuje svima da slušaju bilo koji glas, na bilo kojem jeziku, na bilo kojem uređaju u bilo kojem trenutku, stoji u priopćenju. 

"Platforma "Izrazi svoju viziju" utjelovljuje mlad, utjecajan, dinamičan i otvoren duh sustvaranja koji prati Europsku godinu mladih. U tom duhu želimo potaknuti mlade u Europi da se uključe, progovore i podijele svoje brige i ideje o budućnosti. Ova platforma nije mogla doći u prikladnije vrijeme za sve mlade, ne samo kao europske građane nego i kao članove društva koje sada, više nego ikad, prolazi kroz izazovna vremena", rekla je povjerenica Europske komisije za mlade Mariya Gabriel. 

Platforma "Izrazi svoju viziju" pokrenuta je u okviru Europske godine mladih 2022., a mladi Europljani moći će na platformi progovoriti o raznim pitanjima - od zapošljavanja, klimatskih promjena, obrazovanja, mentalnog zdravlja do drugih tema koje smatraju važnima. 

U Hrvatskoj je do sada već organizirano oko 70 aktivnosti u sklopu kampanje Europska godina mladih, a u nadolazećim mjesecima predviđeno je još 47 aktivnosti, rekla je Marina Smernić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade (SDUDM), ujedno i nacionalna koordinatorica Europske godine mladih u Hrvatskoj.

Održat će se nacionalna konferencija na visokoj razini koju organizira SDUDM u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije. Konferencijom se želi doprinijeti ciljevima Europske godine mladih, podržati mlade da iskoriste mogućnosti mobilnosti i druge mogućnosti na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini kako bi postali aktivni i angažirani europski građani te razvili osjećaj pripadnosti Europskoj uniji, ističe se u priopćenju. 

"Europska godina mladih pruža mladima brojne prilike za učenje, susrete i sudjelovanje u aktivnostima kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj Europskoj uniji, stoga ih najglasnije pozivam da se uključe u inicijative i aktivnosti koje pokrećemo. Ovdje smo zbog vas, ovo je vaša godina i prilika da se vaš glas čuje", istaknula je Smernić.

Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe, a nastala je kao ideja Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije koji su se obvezali saslušati Europljane i na temelju dobivenih preporuka poduzeti daljnje korake u okviru svojih nadležnosti. Na Konferenciji mogu sudjelovati europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije, pri čemu mladi imaju središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta. Pravo na sudjelovanje imaju i europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela, kao i civilna društva i druge organizacije koje žele organizirati događanja i doprinijeti idejama. Svi sudionici i sudionice dužni su poštovati vrijednosti utvrđene u Povelji o načelima.

Konačni ishod Konferencije bit će predstavljen u obliku izvještaja zajedničkom predsjedništvu, a tri institucije odgovorene za Konferenciju će u kratkom roku procijeniti na koji način učinkovito odgovoriti na izvještaj, svaka u okviru svojih nadležnosti.

Digitalna platforma okosnica je konferencije jer ona omogućuje da se svi uključe i iznesu svoja mišljenja o konferenciji, a uz to se mogu podijeliti razmišljanja o Europi i potrebnim promjenama, vidjeti mišljenja drugih, pronaći događanja u svojoj blizini ili organizirati vlastito događanje te pratiti tijek i ishod Konferencije. S obzirom da je poseban naglasak Konferencije o budućnosti Europe na mladima, primarno se potiču studenti na sudjelovanje u davanju svog mišljenja organizatorima i sudionicima konferencije, a ona će se potom prezentirati na službenoj platformi.

*Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u okviru realizacije projekta.

 

Komentara 2

TR
trpimir2022
19:14 25.05.2022.

Europa će se definitivno etablirati kao otirač ispred američkih vrata.

IN
Indy500
14:29 19.05.2022.

Moja vizija je, kako sada stvari stoje, da će u Europi da se naseli još jedno 50-100 miliona afrikanaca i arapa u potrazi za hranom. A svi mi ćemo se radovati tuti-fruti, i multi-kulti kulturom i sretni sredinom koja će biti značajnije siromašnija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije