Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Budućnost Europe

Otvoren Međunarodni susret škola ambasadora Europskog parlamenta, sudjeluje 300 mladih

Skup su svečano otvorili hrvatski europarlamentarci Karlo Ressler i Sunčana Glavak koji su istaknuli kako je riječ o prvom ovakvom međunarodnom okupljanju ambasadora Europskog parlamenta uživo
20. svibnja 2022. u 12:45 0 komentara 3162 prikaza
Foto: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj
Pogledajte galeriju 1/4

U Zagrebu je u petak otvoren Međunarodni susret škola ambasadora Europskog parlamenta #EPAStogether na kojem sudjeluje gotovo 300 mladih iz Austrije, Mađarske, Slovačke i Hrvatske. Riječ je o učenicima i nastavnicima koji će tijekom niza aktivnosti i rasprava razmijeniti iskustva i ideje o temama poput europske solidarnosti, zelenom planu, digitalizaciji, slobodi govora, volontiranju, ulozi umjetnosti u poticanju društvenih promjena i slično.

Skup su svečano otvorili hrvatski europarlamentarci Karlo Ressler i Sunčana Glavak koji su istaknuli kako je riječ o prvom ovakvom međunarodnom okupljanju ambasadora Europskog parlamenta uživo.

 | Autor : Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj Foto: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Zastupnik Ressler je istaknuo kako s mladim školarcima i studentima voli razgovarati o temama koje oblikuju Europu te da se najčešće pritom nametnu pitanja migracija i korištenja umjetne inteligencije. Kod migracija se obično s jedne strane raspravlja o solidarnosti, a s druge o odgovornosti. Kod umjetne inteligencije, govori se o tome na koji način ona mijenja naša društva i to ne samo u apstraktnom smislu, ustvrdio je Ressler.

- Mijenja se vaš pogled na svijet, vaša svakodnevica, način na koji  međusobno komunicirate, na koji se obrazujete, dolazite do informacija. I stoga je ključno razgovarati o ovim pitanjima, razumjeti koliko su duboke promjene koje dolaze.

Rekao je da se kroz svoje kontakte s mladima iz cijele Europe uvjerio kako nove generacije "razumiju koristi Europske unije, globalne izazove i koliko je nemoguće da svaka država članica zasebno rješava te izazove“.

 | Autor : Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj Foto: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Zastupnica Glavak je govorila o ulozi obrazovanja i koliko je ključno da EU jača programe poput Erasmusa, twinninga, ali i program Škola ambasador Europskog parlamenta. Istaknula je da je više od 1500 certificiranih obrazovnih ustanova dio programa Škola ambasador (EPAS - European Parliament School Ambassador Programme) te oko 3700 nastavnika i više od 23 tisuće mladih učenika.

- Toliko mnogo toga možemo naučiti od mlade generacije. U to sam se i sama uvjerila tijekom procesa Konferencije o budućnosti Europe u kojem sam sudjelovala kao jedna od predstavnica Europskog parlamenta. Pozivam vas sve da pratite i daljnji tijek provedbe zaključaka prihvaćenih na Konferenciji - kazala je Glavak.

Podsjetila je da je 2022. proglašena europskom godinom mladih.

- Ovo je vaša godina, iskoristite prilike koje se nude - poručila je Glavak.

Uvodne govore održali su i Stephen Clark, direktor u Glavnoj upravi za komunikacije EP-a, te voditelji nacionalnih ureda Europskog parlamenta iz Hrvatske, Austrije i Mađarske. Stephen Clark je, među ostalim, ustvrdio kako su sami učenici istaknuli da u školskim programima nedostaje sadržaj o Europskoj uniji.

 | Autor : Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj Foto: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

- Ovaj međunarodni susret prilika je da se više priča o tome, ali i o ostalim aktualnim temama i izazovima europske svakodnevice - kazao je Clark. Također je pozvao sve sudionike da se - ako to još nisu učinili - priključe komunikacijskom projektu Europskog parlamenta Zajednoza.eu.

Raznovrstan program u zagrebačkom Studentskom centru nudi i raspravu o budućnosti Europe sa zastupnicima Ivanom Štefanecom (EPP, SK) i Istvánom Ujhelyijem (S&D, HU), radionice o mobilnom novinarstvu, ulozi umjetnosti u poticanju društvenih promjena, volontiranju i drugim temama, uz popratni glazbeno-zabavni dio.

O programu Škola ambasador Europskog parlamenta

Program Škola ambasador EP-a provodi se u svim državama članicama EU-a od 2016. godine. U njega se dosada uključilo više od 60 srednjih škola iz Hrvatske, uz gotovo 70 profesora, a u proteklih šest godina u programu je sudjelovalo ukupno 10.000 učenika iz Hrvatske. Cilj programa jest podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani, ali i potaknuti na aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima EU-a.

Škole sudjeluju na dobrovoljnoj bazi, a mentori (ambasadori seniori)  ambasadore juniore (svoje učenice i učenike) podučavaju o Europskoj uniji, Europskom parlamentu i europskim vrijednostima. Osim u vlastitim školama, učenici su aktivni i u svojim lokalnim zajednicama. 

Budućnost Europe | Autor :

*Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u okviru realizacije projekta.

Solarne ploče na krovovima kuća UBRZANJE ENERGETSKE TRANZICIJE Novi europski plan zbog Rusije: Solarni krovovi postaju zakonska obveza na javnim zgradama Europska unija EUROPSKA GODINA MLADIH Mladi Europljani mogu podijeliti svoje brige i ideje o budućnosti: Pokrenuta platforma 'Izrazi svoju viziju'
Borna Kotromanić i Vlatka Pokos
podrijetlo novca
Pokos i Kotromanić zaratile zbog Nikoline Pišek: 'Ti nemaš dovoljno inteligencije ni morala'
Plastični čep
PAMETNO RJEŠENJE
Ovo je najčešći otpad koji smo pronašli na našim akcijama čišćenja, nismo to očekivali
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.