Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRED MATIĆ

'Želim osigurati da mladi dobiju priliku identificirati probleme s kojima se suočavaju'

Predrag Fred Matić
Foto: Europski parlament
1/2
24.05.2022.
u 09:47

Svi mi vrlo često izgovaramo one dobro poznate rečenice poput „mladi su naša snaga“ ili „mladi su budućnost“, a pritom baš i ne razmišljamo koliko ih uključujemo u kreiranje sadašnjost, rekao je Matić.

Projekt "Budućnost Europe: Europska godina mladih" pokrenuo je SDP-ov europarlamentarac Predrag Fred Matić ove godine, a sve s ciljem da se mladima dade glas na nacionalnoj i europskoj razini te da ih se uključi u proces donošenja odluka. U intervjuu Matić govori o projektu u koje su uključene brojne škole, đaci i njihovi profesori, što mu je ključni cilj, ali i o tome što doista planira napraviti da pomogne mladima riješiti njihove probleme koji im muče.

Zašto je baš 2022.godina posvećena mladima?

Ova 2022. godina, kao takozvana post-pandemijska godina, proglašena je Europskom godinom mladih kao način da se pokušaju ublažiti posljedice pandemije COVID-19 na mlade. To je na simboličnoj razini (a trebalo bi biti i na praktičnoj) pokazatelj da Europska unija shvaća koliko su mladi teško pogođeni pandemijom i odražava napore koje institucije i države članice trebaju činiti kako bi to sankcionirali. Europska godina mladih ima četiri opća cilja: obnova pozitivne perspektive za mlade, osnaživanje i podrška mladima, informiranost o mogućnostima koje su im dostupne i usmjeravanje politike prema mladima u svim relevantnim područjima politike Unije. To je dobar korak prema tome da se mladima na neki način nadoknade sve negativne posljedice, no ključno je sada da to ne ostane samo na riječima nego da se pretvori u konkretne aktivnosti i odluke.

Slušamo li dovoljno prijedlog mladih i njihova pitanja koja ih muče?

Svi mi vrlo često izgovaramo one dobro poznate rečenice poput „mladi su naša snaga“ ili „mladi su budućnost“, a pritom baš i ne razmišljamo koliko ih uključujemo u kreiranje sadašnjosti. Upravo je to jedan od ciljeva koje sam si zadao tijekom ove godine. Kroz provedbu mog projekta „Budućnost Europe: Europska godina mladih“, ali i niz drugih aktivnosti, želim mladima dati priliku da ih prvo saslušamo i razumijemo probleme s kojima se suočavaju, a onda da stvorimo prostor u kojem oni sami mogu predložiti rješenja tih problema. Jer, nije dovoljno reći samo „čuo sam, razumijem“, trebamo nešto i učiniti s tim inputima koje od njih dobijemo. Ja sam mladima iz Hrvatske obećao da ću njihove probleme, ali i prijedloge rješenja, dostaviti na sve relevantne adrese: od predsjednice Europske komisije do kolega/ica iz Europskog parlamenta, ali i do svih onih koji se tim pitanjima bave na nacionalnoj razini.

Koji je cilj ovog projekta i kako ga planirate ostvariti?

Cilj projekta je mladima iz Hrvatske dati glas na europskoj i nacionalnoj razini te ih uključiti u proces donošenja odluka. Želim osigurati da mladi dobiju priliku identificirati probleme s kojima se suočavaju, ali i predložiti rješenja. Moja želja je da provedbom ovog projekta mladima uistinu damo glas i prostor za predstavljanje svoje vizije ključnih politika za mlade; kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji. Bez floskula i vrlo konkretno. I sada dok radimo s njima, konstantno ih potičem da budu odvažni i hrabri i da ne dozvole da im bilo tko kaže „e to se ne može tako“ ili „nećete uspjeti“ i slično. Ovo je prilika da sami kažu sve što žele, kako žele i kada žele. Ja sam im u tome potpora na svakom koraku.

Koliko hrvatskih škola i učenika sudjeluje u projektu i na koji način?

U projektu sudjeluje 10 srednjih škola iz cijele Hrvatske te ćemo obuhvatiti preko 4300 mladih srednjoškolci i srednjoškolka. U suradnji sa školama, profesoricama koje će koordinirati proces i učenicima/icama radimo na kreiranju sveobuhvatnog rješenja za mlade. Kroz mentorstvo i aktivne debate među mladima i s mladima, izradit ćemo jedinstveni dokument koji će se tiskati i proslijediti na sve relevantne dionike u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Spomenuti dokument predstavljat će svojevrsnu mapu temeljnih problema, rizika, potencijala i rješenja u području politika za mlade. Posebno je važno istaknuti da će autori predloženih rješenja biti upravo – mladi. Također, želim nadodati da će naši mladi iz Hrvatske imati pomoć i iz Njemačke. Naime, među zastupnicima i zastupnicama EP-a vladao je veliki interes za ovaj projekt pa smo tako uključili i 6 njemačkih škola. Oni su škole-partneri i mladi iz Hrvatske dobit će input od svojih kolega/ica iz Njemačke i na taj način dobiti sveobuhvatniju sliku problema sa kojima se bave. Organiziramo i veliki forum za raspravu u Istri u rujnu i veseli me čuti što će sve naši mladi osmisliti do tada. Vjerujem da je ovaj projekt na neki način i potencijalni kanal za dugoročno uključivanje mladih u procese donošenja odluka i da ću i ja, ali i svi oko mene, puno naučiti.

Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u okviru realizacije projekta.

Komentara 22

WW
wwwcro
18:02 25.05.2022.

Zašto osoba (Matić) sa dijagnozom neuračunljiv (lud) predstavlja zdrave normalne građane???

UD
Udbaš
12:46 16.06.2022.

Dakle je moguće križanje bika i hijene

RE
Retsudo
14:01 24.05.2022.

Baš htio neš komentirati, a kad ono verbalni delikt na djelu. The novinari i njihovi "imperialsi" na djelu. Niti jedan komentar nije bio nekorektan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije