Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Mitropolit Kiril postao novi ruski patrijarh

27.01.2009.
u 18:06

Mitropolit Kiril u Moskvi izabran je za novoga, 16. poglavara Ruske pravoslavne crkve. Kiril je dobio 508 od ukupno 677 valjanih glasova.

Prema izvještajima ruskih medija, najveće izglede da preuzme vodstvo Moskovske patrijaršije imao je upravo novoizabrani mitropolit smoljenski i kalinjingradski Kiril. On je na Arhijerejskom saboru u nedjelju, kada su se birali kandidati, delegiran s trostruko više glasova od drugoplasiranog mitropolita kaluškog i borovskog Klementa, koji je iskusan operativac unutar hijerarhije RPC-a, ali je svjetovnoj javnosti mnogo manje poznat od Kirila.

Povlačenje nominacije
Danas je njegov uspjeh na izborima postao još izgledniji nakon što se treći kandidat, mitropolit Filaret (poglavar Bjeloruske pravoslavne crkve) odrekao nominacije i pozvao svoje glasače da izaberu Kirila. Drugog kruga, dakle, neće biti, pa bi ime novog patrijarha trebalo biti poznato već u srijedu.

Mitropolit Kiril dosad je obnašao dužnost svojevrsnog ministra vanjskih poslova Ruske pravoslavne crkve, a slovi za ekumenista koji zagovara poboljšanje poslovično zategnutih odnosa s Katoličkom crkvom. Navodno u tome uživa podršku ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, dok po drugim tezama zapravo smeta Kremlju jer se zalaže za neovisniju i u društvu aktivniju crkvu kojoj se, među ostalim, spočitava raspirivanje ksenofobije i nacionalizma. Ruski predsjednik Medvedev uputio je saboru poruku s dobrim željama, ustvrdivši da se nada “nastavku razvoja plodne suradnje između Ruske pravoslavne crkve i države”.

Veze s KGB-om
Više puta optuživan unutar RPC-a za šurovanje s Vatikanom, mitropolit Kiril je danas izjavio kako ne može biti vjeroučiteljskih kompromisa s drugim kršćanskim konfesijama, ali i ponovio kako suradnju s drugim crkvama vidi kao način da se zajedno suprotstave marginalizaciji religije.

Zanimljivo, svu trojicu kandidata za patrijarha ove najveće pravoslavne vjerske zajednice (prema različitim procjenama, čini je između 130 i 190 milijuna vjernika širom svijeta) optuživalo se za bliske veze s tajnim službama još od sovjetskih vremena. Nakon otvaranja KGB-ovih dosjea početkom 90-ih, u javnosti su se čak pojavila i njihova navodna kodna imena: agent Mihajlov (Kiril), agent Ostrovski (Filaret) i agent Topaz (Kliment). Filaret i Kiril 80-ih su radili u međunarodnim odnosima Ruske pravoslavne crkve. Imali su dozvolu za putovanja u inozemstvo, a analitičari postsovjetskih dosjea tvrde da su u vremenima komunističke diktature takva prava mogli steći samo oni svećenici koji su pristali na kolaboraciju s KGB-om.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije