Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javni ovršitelji:

'Miljenić ukida nas, a došao je iz ureda koji vodi 10.000 predmeta'

\'12.01.2012.,  Zagreb - Ministar pravosudja Orsat Miljenic odrzao konferenciju za medije u Ministarstvu pravosudja.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL\'
Davor Višnjić/PIXSELL
12.04.2012.
u 15:36

Ministar Miljenić prozivanje nije želio komentirati, premda su ga ovršitelji optužili da prikriva broj neriješenih starih predmeta

Javni ovršitelji prozvali su Ministarstvo pravosuđa da koristi čudne statističke podatke i prikriva broj neriješenih starih ovršnih predmeta na sudovima kako bi pokazali da je naše pravosuđe učinkovito i bez javnih ovršitelja. Na konferenciji za medije prozvali su i ministra pravosuđa Orsata Miljenića da je u sukobu interesa jer je na dužnost ministra došao iz odvjetničkog ureda koji se bavi desecima tisuća ovršnih predmeta, a uvođenjem javnoovršiteljske službe ugroženo je malo odvjetnika koji dobro zarađuju na ovrhama, jer će ostati bez dijela poslova! Ministar Miljenić nije želio komentirati prozivanja javnih ovršitelja za sukob interesa.

Sudbina lani imenovanih 68 javnih ovršitelja neizvjesna je, jer im je, kažu, na sastanku u Ministarstvu rečeno da ih se namjerava ukinuti, a službeno takvu obavijest nisu dobili. Oni, očekivano, smatraju da će javnoovršiteljska ovrha biti efikasnija, učinkovitija i jeftinija od postojeće sudske i da bi od nje profitirao i proračun jer bi svaki njihov ured trebao imati pet zaposlenih. Upozoravaju da je i EK pozvala na oprez, te da će u slučaju odustajanja od primjene sustava javnih ovršitelja Hrvatska morati EU dati uvjerljive argumente za donošenje takve odluke.

Zlatko Ilak kazao je da 19 članica EU ima javne ovršitelje, a u nas je na reformu ovršnog sustava, koju je financirala nizozemska vlada, potrošeno tri i pol milijuna eura, a sad se ta služba planira ukinuti. Darko Graf je, pak, rekao i da Ministarstvo pravosuđa tvrdi za Općinski građanski sud u Zagrebu da nema zaostataka u ovršnim predmetima, a da stvarni podaci pokazuju da je taj sud na dan 31. prosinca 2011. imao 29.622 neriješena ovršna predmeta iz predviđene nadležnosti javnih ovršitelja. Vedran Vidmar, potpredsjednik Udruge javnih ovršitelja, govorio je o tome da su troškovi javnoovršiteljske ovrhe na nekretninama zbog neplaćenog računa na mobitelu i naplate kredita od 300.000 kuna jeftiniji od sudske.

I Marko Lapaine, koji je lani zatražio brisanje iz odvjetništva misleći da će raditi kao javni ovršitelj i koji se sad ponovno pokušava upisati u odvjetnike, iznio je sumnju u sukob interesa ministra Miljenića.

Komentara 34

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
16:19 12.04.2012.

Vidi vidi ovih strvinara od ovršitelja, kako se kolju za dio mesa

AL
alapača
16:20 12.04.2012.

zar ta nakazna profesija nije ukinuta?! šta se čeka?

IC
icko
15:51 12.04.2012.

Ovise sigurno zezaju di može ova vlada tako nešto tosu poštenjačine sve redom.. Ova vlada biće upamćena kao jedna od najgorih vlada jedino šta znaju tosu namete dizat, što više poreza njima bolje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije