Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA U SABORU

Mijenja se zakon: Preko granice će se moći prenijeti određeni iznos gotovine bez prijave

Ilustracija
Dusko Jaramaz/PIXSELL
04.05.2021.
u 22:24

Izravno se uvode nove kontrole prijenosa i obveza prijave gotovine u vrijednosti 10.000 eura ili više, koja se unosi ili iznosi u EU, objasnio je ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade

Hrvatski sabor, koji u srijedu nastavlja zasjedati, ovoga će tjedna raspraviti šest zakonskih prijedloga, a nakon glasovanja u petak napravit će stanku u tjednu uoči lokalnih izbora.

Radni tjedan otvorit će raspravom o prijedlogu da se za fizičke osobe uvede obveza prijave gotovine u iznosu 10.000 eura ili više koja se iznosi, odnosno unosi u EU.

Raspravljat će se o izmjenama Zakona o deviznom poslovanju, koje se naslanjaju na EU-ovu uredbu koja od država članica traži uspostavljanje mehanizama za otkrivanje fizičkog prijenosa gotovine preko granica Unije.

„Izravno se uvode nove kontrole prijenosa i obveza prijave gotovine u vrijednosti 10.000 eura ili više, koja se unosi ili iznosi u EU“, objasnio je ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade.

Određuje se više tijela za provedbu kontrole, uz carinsku upravu ovlast za to daje se i graničnoj policiji.

Širi se koncept definicije gotovine, pa ona osim gotovog novca obuhvaća i kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto itd.

Sabor će u srijedu raspraviti i konačan tekst Vladina zakona o promicanju čistih vozila u cestovnom prijevozu te zakonski prijedlog oporbene zastupnice Katarine Peović (NL) o porezu na digitalne usluge.

Ključne riječi

Komentara 10

CJ
cjepljeni
23:05 04.05.2021.

Sad ste se sjetili kad je vec sva lova vani ... prozirno.

TR
tratincica68
00:08 05.05.2021.

Isto kao i u jugi.sve se ponovo vraca.nebi se cudio da drzava i gradanima uskoro blokira devizne racune.znaci opet smo na pocetku.

Avatar mačak s tri života
mačak s tri života
04:12 05.05.2021.

to znaju i ptice na grani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije