Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski paraolimpijac

Mihovil Španja: Nakon cijepljenja obolio sam od dječje paralize

Mihovil Španja
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
01.04.2014.
u 10:18

Mihovil je ispričao kako je svoj stav iznio javno jer nitko ne spominje bilo kakvu odgovornost u slučaju da dođe do tragičnih posljedica nakon cijepljenja.

Hrvatski paraolimpijac Mihovil Španja komentirao je rješenje Ustavnog suda po kojemu je utvrđeno da roditelji nemaju pravo odbiti cijepljenje svoje djece, o čemu je prvi pisao Večernji list. Mihovil je na svom Facebook-profilu otkrio da je kao beba nakon cijepljenja obolio od dječje paralize. Za dubrovniknet.hr Mihovil je ispričao kako je svoj stav iznio javno jer nitko ne spominje bilo kakvu odgovornost u slučaju da dođe do tragičnih posljedica nakon cjepiva.

Rekao je da su se u njegovu slučaju prve posljedice pojavile 17 dana nakon cijepljenja, a da je od dječje paralize obolio nakon primanja cjepiva i o tome ima medicinsku dokumentaciju. Naglašava kako se radilo o živom cjepivu. – Medicina nije moje područje i tu materiju treba prepustiti stručnjacima, u tome se slažem. Ali isto tako ne može se isključiti roditelje iz procesa odlučivanja i staviti ih pred gotov čin prijetnjom novčanim kaznama i neupisivanjem djece u vrtić. To mi zvuči kao akt nekih totalitarnih režima i to jednostavno neću prihvatiti. Dijalog da, ali bilo koju isključivost ne dopuštam. Jer imamo primjere nekih zemalja Europske unije, poput Njemačke i Austrije, u kojima se roditeljima daje mogućnost odlučivanja – rekao je Mihovil Španja.

Podsjetimo, prijedlog za ocjenom ustavnosti ovog pitanja podnio je bračni par Gašprotić iz Gračišća i udruga Život ili cijepljenje iz Zagreba. Ustavni sud utvrdio je da samostalna odluka roditelja hoće li cijepiti svoju djecu ili neće nije njihovo ustavno pravo te da je obveza cijepljenja u skladu sa zakonom i Ustavom.

>> Ustavni sud odlučio: Djecu morate cijepiti

>> 'Tko ne cijepi svoje dijete, čini mu loše'

>> Cjepivo kao izbor države i roditelja

Komentara 5

SC
santa claus
11:26 01.04.2014.

Žalosno i tragično da hrvati nemaju tu čast odlučivanja o cjepljenju kao npr. zapadne zemlje, ipak smo mi niža rasa koju treba istrijebiti.

TA
tana
13:06 01.04.2014.

Upravo čitam komentare i ovaj od gladnijura mi se baš i ne sviđa. Što ako djeca obole obole od tih bolesti? Ospice, zaušnjaci, dječ.paraliza već je davno iskorjenjena, samo što se rodetelje ne informira o tome. U ovom stoljeću( daklee 13 godina) pojavila su se dva izolirana slučaja difterije kod djeca i tu se radilo o djeci koja su doputovala iz zemalja "trećeg svijeta", koja su upješno izliječena. Dakle radi se o postotku ispod 1 promila, ako gledamo koliko je djece cjepljeno u tom periodu. Dalje tvrdim da preboljena bolest daje bolji imunitet od cjepljenja. Slobodno pitajte pedijatre, nitko vam neće jamčiti da djete ne može oboljeti, ali ni stvoriti adekvatnu zaštitu nakon cjepljenja, ali je zatu u porastu pojava autizma, meningitisa, febrilnih konvulzija,ADHA,pojava iznenadne smrti novorođenčete, alergija,... Ne govorim u prazno, nego sam osobno doživjela istu sudbinu sa svojuim djeteom, koje je nakon cjepljenja dobilo, na svu sreću samo meningitis koji smo preboljeli ali sam sad odbila ponovno cjepiti svije djete, jer postoji ponovno opasnost od pojave iste bolesti ili nečeg dugog, pa me saga goni socijalna služba i moramo muž i ja na Sud jer smo krivi poslili zakona RH. Ako djete dobije bilo koju nuspojavu ili Ne daj Bože umre nakon cjepiva tako će to dobro pospremiti pod tepih i odreći se svake krivnje, pa nitko neće biti kriv, a vi kao roditelj se odmah smatrate krivim, ako djete ne cjepiti.

RD
radojka.dz
21:24 25.11.2019.

Ko hoće neka cijepi ko neće neka ne cijepi. Sloboda izbora. Ako idu na prisilu onda neka odgovaraju i za posljedice cijepljenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije