Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cjelovito rješenje

Merkel više ne vjeruje u dogovor oko izbjeglica ovog tjedna

Foto: Michael Kappeler/DPA/Pixsell
26.06.2018.
u 15:39

Jednog cjelovitog rješenja vezanog uz zajedničku jedinstvenu izbjegličku i azilantsku politiku neće biti do kraja tjedna“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon razgovora s novim španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom u Berlinu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ne računa više s tim da bi dogovor na razini Europske unije oko izbjeglica mogao biti donesen ovog tjedna na samitu u Bruxellesu, priopćeno je nakon susreta njemačke kancelarke i španjolskog premijera Pedra Sancheza u utorak u Berlinu.

„Jednog cjelovitog rješenja vezanog uz zajedničku jedinstvenu izbjegličku i azilantsku politiku neće biti do kraja tjedna“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon razgovora s novim španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom u Berlinu.
 
Ona je ukazala na to da su od sedam pitanja sporna dva: postupka prema osobama koje postave zahtjev za azilom te odnosu prema pravilu Dublin IV koje nalaže da su za izbjeglice odgovorne one zemlje u kojima su po prvi put nakon stupanja na EU tlo i registrirane.
 
„Za raščišćavanje tog pitanja nam treba još malo vremena“, rekla je Merkel. Ona se založila za sklapanje ugovora o zadržavanju izbjeglica u afričkim zemljama po uzoru na sporazum EU-a i Turske.
 
„Ovakvi sporazumi su uvijek sporazumi koji funkcioniraju po principu ‚uzmi i daj'. EU mora zemljama poput Maroka i Alžira i pomoći i dati im podršku“, rekla je Merkel koja se zalaže za to da u pregovorima sa sjevernoafričkim zemljama zemlje članice EU-a „podijele odgovornost“.


 
„Pojedini čelnici EU zemalja mogu s afričkim zemljama pregovarati u ime svih 28 članica“, rekla je Merkel
 
Novi španjolski premijer Sanchez je Angeli Merkel pružio punu podršku u rješavanju izbjegličkog i azilantskog pitanja u Europskoj uniji i ukazao na iskustva Španjolske s izbjeglicama.
 
„Španjolska kao zemlja koja gaji tradicionalno dobre odnose s pojedinim zemljama iz kojih dolaze izbjeglice ili koje služe kao tranzitne zemlje može u ime EU-a voditi takve razgovore“, rekao je Sanchez.
 
Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) nalazi se pod pritiskom sestrinske demokršćanske Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja traži da se europski dogovor o izbjeglicama donese još ovog tjedna jer će inače u protivnom šef CSU-a i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer sam donijeti neke mjere poput zatvaranja njemačkih granica za izbjeglice koje su registrirane u nekoj od zemalja Europske unije. Angela Merkel se protivi jednostranim potezima Njemačke.
 
U slučaju da Seehofer bez suglasnosti Angele Merkel odluči sam zatvoriti granice, prijeti raspad Unije CDU/CSU a time i vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije te novi izbori.
Ključne riječi

Komentara 3

MI
midea
16:37 26.06.2018.

stavite si u glavu , ne želimo izbjeglice , ne moramo zbrinuti niti jednoga . Onaj koji je zakuhao situaciju u njihovim zemljama neka se brine o njima , ima toliko bogatih arapskih zemalja , muslimanskih država , neka odu tamo ili neka ih Trump zbrine!

MA
majmudin
17:03 26.06.2018.

Kaze Merkelova na DW o promjeni politike prema migrantima...i kaze da 150 000 migranata treba ostati u Hrvatskoj kako bi izvukli zemlju iz krize...migranti spas za Hrvatsku....hahahaha ..nek spasavaju Njemacku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije