Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmiče kontroli

Izvanredni krizni summit o migrantima u nedjelju

Angela Merkel
Foto: Peter Kneffel/DPA/Pixsell
1/3
21.06.2018.
u 08:20

Sastanak je sazvan pod pritiskom političke krize u Njemačkoj i sukoba kancelarke i ministra unutarnjih poslova.

Migrantska kriza i pronalazak zajedničkog europskog rješenja za reformu azilantske politike ponovno toliko izmiče kontroli i udaljava se od normalne situacije da je za nedjelju ipak sazvan poseban sastanak na vrhu između zemalja zainteresiranih da pronađu rješenje i prije sljedećeg redovnog summita EU 28. i 29. lipnja.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sazvao je sastanak na koji će, prema prvim informacijama, sigurno doći lideri Njemačke, Francuske, Italije, Austrije, Španjolske i Bugarske, a pozvani su i svi drugi koji su “zainteresirani za traženje europskog rješenja pitanja migracija i azila”, poručio je Juncker.

Sastanak je sazvan pod pritiskom političke krize koja je u Njemačkoj eskalirala kad je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer želio odmah početi s policijskom praksom odbijanja tražitelja azila s njemačkih granica, čemu se kancelarka Angela Merkel usprotivila pa joj je Seehofer dao rok od 14 dana da pokuša pronaći europsko rješenje.

Ali sazvan i pod pritiskom humanitarne krize koja se pogoršava u Italiji nakon što je novi ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini počeo zabranjivati uplovljavanje brodova nevladinih organizacija koje spašavaju migrante iz Sredozemlja.

Lideri EU spremni su na redovnom sastanku Europskog vijeća krajem sljedećeg tjedna usvojiti zaključke koji u zasad neslužbenom nacrtu govore o potrebi da se izvan granica EU osnuju azilantski centri u kojima bi se obrađivali zahtjevi tražitelja azila.

To je prvi put da se takvo rješenje, koje je na praktički svakom summitu EU u protekle dvije-tri godine bezuspješno zagovarao mađarski premijer Viktor Orban, spominje u nacrtu zaključaka Europskog vijeća.

Ali očito se ni to ne smatra dovoljnim jer poseban summit prije summita treba poslužiti da se pronađu i dodatna rješenja koja će zaustaviti eskalaciju krize.

Angela Merkel
1/28

 

 

Komentara 8

I1
ing-12345
16:30 21.06.2018.

Poremećena baba Merkel zbog toga što joj se opasno klima kancelarska stolica želi ostalim EU zemljama isporučivati svoje prijatelje muslimane koje je 2015 pozvala u Njemačku.

MA
majmudin
10:22 21.06.2018.

Nova politika poremecene babe glede Hrvatske...kaze na DW..da je Hrvatska u opasnosti,da su se ljudi izselili,da su u pitanju sadasnje i buduce mirovine,proracun..da uskoro nece imati tko raditi i financirati proracun...pa stoga trazi da Hrvatska uzme 150 000 migranata,naseli slavoniju i liku,..i da su migranti spas za Hrvatsku drzavu...

TO
Toni70
09:40 21.06.2018.

Izvanredni krizni summit o migrantima u nedjelju.. Diktatorka dobila protivnike / odjednom ima još netko da pokušava mozak da aktivira u politici . Dojadilo spavanje koliko 13 ili 15 godina diktature ... Vide Ameri ne gledaju strogo na njih o o tom pitanju pa kao oni sad odjednom nakon toliko malo vremena hoče zaista nešto što znamo neće biti dobro za nas a niti za izbjeglice... Da gospoja super lošu politiku vodi -za narod dokazalo se na x primjera . Dovući million izbjeglica i Nijemci ju potom opet obožavaju i daju mandat od 4 godine . "graniči sa slaboumnošću tog naroda - bijedne politike " A to se tako nastavlja sa vječnom pokorničkom pasivnom politikom- poslušnika u europi Baba Merkel i poslušni balavac Makro-n vlada nad ostalim super zaostalim od eu jedino priznatim " Gay paraderma i" . Zato je Engleska napustila tu diktaturu..jer su uvidjeli to staje Njemačke vladavine i njenih zakona za uvijek ostaje za Europu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije