Naslovnica Vijesti Svijet

Merkel: Vojska EU bila bi poruka svijetu da nikad više nećemo ratovati

Merkel je priznala da po pitanju migrantske i izbjegličke politike 'Europa još nije onoliko ujedinjena koliko bih voljela da bude'
13. studenoga 2018. u 18:42 48 komentara 2077 prikaza
Angela Merkel
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas, u govoru o budućnosti Europe pred dupkom punom dvoranom Europskog parlamenta u Strasbourgu, na stvaranje europske vojske i Vijeća sigurnosti Europske unije s rotirajućim predsjedništvom, premda nije govorila o roku u kojem bi se takve ideje mogla ostvariti.

Angela Merkel Njemačka kancelarka Merkel danas u Europarlamentu predstavlja svoju viziju budućnosti Europe

- Trebamo raditi na viziji da jednog dana imamo stvarnu europsku vojsku - rekla je Merkel i dobila snažan pljesak velike većine zastupnika u dvorani, no također i glasne povike “buuu” nekoliko bukača iz euroskeptičnih stranaka. 

- Nisam znao da u ovoj vijećnici ima vukova - komentirao je predsjednik EP-a Antonio Tajani, koji je kasnije još jednom, kad se bukanje ponavljalo u mješavini s glasnijim pljeskom, upitao i treba li možda pozvati veterinara u dvoranu. 

Merkel nije puno obrazlagala svoju ideju europske vojske, premda formulacija “jednog dana” govori o višegodišnjem, možda i višedesetljetnom putu čak i kad bi se svi složili da danas tim putem krenu (a nema znakova da se u ovom trenu slažu), no složila se s ranijom tezom predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera da bi “europska vojska pokazala svijetu da među europskim državama nikad više neće doći do rata”.

Ruža Tomašić Mala plava riba Europarlament usvojio izvješće Ruže Tomašić: 'Drastične kvote su srušene'

- To bi bila dopuna NATO-u, ne suprotnost - dodala je Merkel, dotičući se argumenta koji protivnici ideje vojske EU često koriste: što će nam to kad postoji NATO. O ideji europske vojske posljednjih su dana govorili i francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Donald Trump, koji je Macronovu izjavu da EU treba vojsku kako bi se branila od “Kine, Rusije, pa čak i SAD-a” nazvao “vrlo uvredljivom”.

To se događalo tijekom vikenda, a danas, malo prije no što je kancelarka Merkle započela svoje obraćanje EP-u u Strasbourgu, predsjednik Trump je na Twitteru kritizirao ideju europske vojske podsjećajući da nije Amerika, već Njemačka, ratovala s Francuskom u dva svjetska rata: “Kako je to bilo za Francusku? Oni su počeli učiti njemački u Parizu prije no što su došle SAD. Platite za NATO ili ne!”, napisao je Trump.

Kancelarka Merkel je vrlo jasno danas stajala na liniji Macronovih poruka o nacionalizmu kao zlu, koje je francuski predsjednik izrekao na stotoj godišnjici okončanja I. svjetskog rata ovog vikenda u Parizu.

Kolinda Grabar-Kitarović i Angela Merkel Berlin Grabar-Kitarović na Gospodarskom kongresu, susrest će se i s Merkel

Nakon Merkel govorili su predsjednici zastupničkih klubova, a najkritičniji među njima bio je, po običaju, britanski euroskeptik Nigel Farage.

- EU sada postaje imperija. Postaje militarizirana EU, nedemokratska EU, EU koja pokreće novi hladni rat protiv SAD-a. Trebamo biti iskreno zabrinuti. Ako mislite da je militarizirana Unija nekakav recept za mir, razmislite ponovo. EU je kreirana kako bi zaustavila njemačku dominaciju Europom, a danas vidimo golu dominaciju - rekao je Farage.

Horst Seehofer ODLAZI I IZ MINISTARSTVA Izvori tvrde: Seehofer najavio ostavku na mjesto čelnika CSU-a

Na to mu je kasnije jedna nizozemska zastupnica rekla da “ne bi prepoznao licemjerje ni da mu stoji pred nosom” jer Farage, naime, ima dvoje djece koji su njemački državljani, a priča o njemačkoj dominaciji. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zahvalio je kancelarki Merkel što na vrhuncu migrantske krize 2015. nije zatvorila granice.

- Bili ste u pravu u takvoj odluci - rekao je Juncker. 

o Marakeškom dokumentu Plenković: Vlada nije promijenila stav, neka predsjednica objasni zašto je to učinila

Merkel je priznala da po pitanju migrantske i izbjegličke politike “Europa još nije onoliko ujedinjena koliko bih voljela da bude”. Dodala je da podržava prijedlog Komisije o jačanju Frontexa i stvaranju prave europske granične i obalne straže, naoružane i ovlastima i opremom. No, to se ne može dogoditi ako države ne pristanu prepustiti Uniji i Frontexu dio svoje suverenosti i nadležnosti u čuvanju granica.

- Ako svatko želi zadržati punu nacionalnu nadležnost i nitko ništa ne želi ustupiti, onda Frontex neće moći ispunjavati svoju zadaću. Jedan dio suverenosti moramo prepustiti zajedničkoj graničnoj službi - rekla je Merkel.

euroizbori Hoće li Plenkoviću i Stieru ponuditi mjesto na listi za parlament

Solidarnost u EU je, za njemačku kancelarku, najvažnija vrijednost, a politika solidarnosti znači poštivanje drugih i potpora drugima, istovremeno s držanjem do vlastitih nacionalnih interesa. To nije međusobno isključivo, rekla je Merkel. Biti proeuropski raspoložen znači uviđati i probleme drugih, ne samo sebe. 

I šef kluba socijalista Udo Bullman i šef liberala Guy Verhofstadt kritizirali su Merkel i njezinu Europsku pučku stranku zbog toleriranja nepodopština mađarskog premijera Viktora Orbana, kao što su zatvaranje Srednjoeuropskog sveučilišta i politika protiv migranata. Merkel se na to nije posebno osvrtala. 

>> Pogledajte kako je ova gospođa iznenadila pitanjem Angelu Merkel

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • ing-12345:

    Merkel je zlo koje će srećom vrlo skoro biti prošlost.

  • morejeslano:

    Nakon svog zla kojeg je napravila svim evropskim državama sa svojim pozivom za nekontroliranu migraciju ovoj globalističkoj spodobi još nije dosta zla. Sada pokušava uvesti zajedničku evropsku vojsku. https://www.thesun.co.uk/news/7730361/eu-army-emmanuel-macron-angela-merkel-latest/

  • klara.kos.73:

    baba se pogubila.