Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapadna ofenziva na Skoplje

Merkel i Kurz u Makedoniji: Novo ime vodi u NATO i EU

makedonija
Reuters/Pixsell
07.09.2018.
u 20:09

Ako ne prođe referendum 30. rujna, past će proeuropska vlada Zorana Zaeva, što bi značilo veći utjecaj Rusije i destabilizaciju Balkana.

S približavanjem datuma referenduma o promjeni imena Makedonija, 30. rujna, situacija u Makedoniji sve je napetija. U strahu da referendum ne prođe, što bi dovelo do destabilizacije i pada vlade Zorana Zaeva te novih izbora, koji bi mogli na vlast ponovno dovesti nacionalističku stranku VMRO-DPMNE, u Makedoniju do kraja ovog tjedna dolazi troje visokih političara sa zapada – glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, austrijski kancelar Sebastian Kurz te njemačka kancelarka Angela Merkel, kako bi poduprli napore premijera Zorana Zaeva da se na referendumu potvrdi dogovor Grčke i Makedonije o novom imenu zemlje, čime bi ona napravila veliki korak prema članstvu u NATO-u, ali i Europskoj uniji.

Većina je “za”

Makedonija će 30. rujna održati referendum na kojem će se glasači izjasniti o sporazumu s Grčkom o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija, čime se želi okončati spor između Atene i Skoplja o imenu Makedonije koji se vuče već 27 godina. Nakon dogovora postignutog u lipnju, Grčka je u srpnju skinula veto na članstvo Makedonije u NATO-u, ali će ugovor o pristupanju ratificirati tek nakon što se promjena imena potvrdi na referendumu i donesu ustavne promjene. Međutim, predsjednik stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski uvjerava Makedonce kako je ovim dogovorenim sporazumom izravno ugrožen makedonski identitet, tvrdeći kako se prvo mijenja ustav, što je osobna iskaznica jedne države, a time i sam identitet.

– Promjenom imena mijenja se i sam identitet u obliku koji je UN priznao mnogo prije i provodi se široka interpretacija, odnosno umjesto Makedonaca, kao što smo sada, sporazumom postajemo Makedonci Sjeverne Makedonije – kazao je Hristijan Mickoski.

Prema zadnjim anketama koje je proveo američki Međunarodni republikanski institut, gotovo polovina građana Makedonije na referendumu glasat će za dogovor s Grčkom o promjeni imena države, oko 20 posto protiv, a 13 posto ispitanika još ne zna hoće li sudjelovati na referendumu ili ne želi o tome govoriti. Gotovo dvije trećine makedonskih građana želi da se riješi spor oko imena s Grčkom i da Makedonija postane članica EU i NATO.

Ukupno 57 posto anketiranih podržava prijedlog da se Makedonija učlani u EU i NATO pod novim imenom “Republika Sjeverna Makedonija”. Tih 57 posto Makedonaca, vjeruju da korist od članstva u EU i NATO opravdava promjenu imena. O dogovoru s Grčkom i promjeni imena države negativno se izjasnilo 38 posto.

Velika kampanja “protiv”

Istovremeno, potpora članstvu u EU i NATO nastavlja rasti. Broj građana Makedonije koji podržava učlanjenje u EU porastao je na 83 posto, što je povećanje od 11 posto u odnosu na ožujak 2017. Zbog takvih rezultata anketa, kako referendum ipak ne bi prošao, VMRO-DPMNE na teren šalje tisuće volontera koji govore ljudima da glasaju protiv promjena imena Makedonije, a ljude straše i kartom koja je u javnosti izašla još 2015. po kojoj bi se Makedonija trebala podijeliti na četiri dijela između država koje je okružuju – Grčke, Albanije, Srbije i Bugarske.

S druge strane, nema sumnje da će gotovo svi Albanci glasati za promjenu imena Makedonije s obzirom na to da je zahvaljujući njima Zoran Zaev i došao na vlast. Premijer Albanije Edi Rama, koji ima prijateljske odnose sa Zoranom Zaevom, već je pozvao Albance da glasaju za promjenu imena u Sjeverna Makedonija.

Dolazak čelnika NATO-a Stoltenberga, kancelara Kurza i kancelarke Merkel u Makedoniju potvrđuje koliko je ova država značajna za EU i NATO. U slučaju da ne prođe referendum i padne vlada Zorana Zaeva te se na vlast vrati nacionalistička VMRO-DPMNE to bi značilo veći utjecaj Rusije u Makedoniji i novu destabilizaciju Balkana što NATO i EU pod svaku cijenu žele spriječiti.

Komentara 8

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
20:17 07.09.2018.

Kako lažu sirotinju! U Nato može, jer je to interes sa vojne strane, ali u EU, sigurno ne.

I1
ing-12345
05:45 08.09.2018.

Makedonija, srbija ,Albanija i BiH nikada neće postati članice EU. dok Crna Gora hoće jednog vrlo dalekog dana.

ZA
Zagy154
23:29 07.09.2018.

znači angela je dosla s kurzem 😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije