Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Jakovina:

Međunarodni stručnjaci utvrdit će zbog čega je pukao nasip u Rajevu selu

Tihomir Jakovina
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
04.06.2014.
u 13:04

Nasip je izgrađen 2010./2011. za što su porezni obveznici izdvojili 22,5 milijuna kuna

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je danas prilikom posjete Stožera za zaštitu i spašavanje u Županji da je veoma važno utvrditi odgovornost za puknuće nasipa kod Rajevog Sela što je potom dovelo do poplava.

– Radi se o nasipu koji je izgrađen 2010/2011 i za koji su hrvatski porezni obveznici izdvojili 22,5 milijuna kuna. Na potezu dužine od 214 kilometara branjenog nasipa to je zadnje mjesto gdje se tako nešto moglo dogoditi. Stoga smo imenovali stručno ekspertno međunarodno radno tijelo koje će neovisno, u roku od tridesetak dana, dati preliminarno izvješće o razlozima puknuća nasipa, rekao je Jakovina. Najavio je i da će uskoro započeti i analize poljoprivrednog tla na poplavljenim područjima kako b i se vidjelo ima li u zemljištu toksikoloških ostataka i je li zemljište pogodno za ponovnu sjetvu i sadnju.

Taj će posao odraditi Zavod za tlo iz Osijeka koji će uzeti uzorke kako bi vidjeli kakva je fitobiološka analiza i kvaliteta tla.

- Lokacije za odlaganje mulja i zemljišta su pripremljene i kada završe analize, krećemo i s tim poslom. Sve što radimo na poplavljenom području radimo kako bi se ti ljudi što prije vratili na to područje. Kroz odluke Vlade smo dali smjer kojim ćemo ići, na koji način ćemo obnoviti stočni fond, pomoći u presijavanju odnosno ponovnom sijanju kao i dugoročno popisati štete i obeštetiti naše poljoprivredne proizvođače, rekao je Jakovina.

Istaknuo je i da je vrlo važno da pomoć do onih poljoprivrednika koji su najviše stradali te da se neće dozvoliti bilo kakvo špekuliranje oko obeštećenja za nastale štete. 

>>Potvrđen 2. smrtni slučaj katastrofalnih poplava, pronađeno tijelo Franje Šoltesa

Komentara 12

EN
enigma898
13:34 04.06.2014.

Tolika mladost završila fakultete, a oni dovode međunarodne "stručnjake".

JO
John13
13:20 04.06.2014.

A diverzija?

DU
Deleted user
15:23 04.06.2014.

Jel isti oni koji su nam radili analizu i reorganizaciju bolničkog sustava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije