Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medicinski fakultet - Studij dentalne medicine u akciji "Podijeli svoj kruh s beskućnikom"

Ovakvim akcijama se dokazuje humanost na djelu, jer je svakom čovjeku, a osobito siromašnom, potrebno pokazati da nije sam, a studentima potvrđuje da je humanost osnova medicinske struke koja se ne smije nikada zaboraviti.
02. svibnja 2018. u 09:46 431 prikaza
ZUBI
Foto: Shutterestock

Početkom 2018. godine se u Rijeci provodila tromjesečna humanitarna akcija Udruge "Depaul Hrvatska" pod nazivom "Podijeli svoj kruh s beskućnikom", čiji je cilj bio prikupiti sredstva za nabavu hrane za korisnike Kuće utočišta, dnevnog centra za beskućnike i ostale osobe na rubu društva. Aktivnosti tijekom akcije je koordinirala s. Veronika Mila Popić, voditeljica Kuće utočišta koju godinama vode sestre milosrdnice Provincije Majke dobrog Savjeta Rijeka.

Jedna od tih aktivnosti bila je donatorska večera priređena u prostorima Kuće utočišta, zajedno s korisnicima, na koju su bili pozvani i predstavnici Medicinskog fakulteta u Rijeci. Sestra Mila Veronika Popić upoznala je uzvanike s djelovanjem Kuće utočišta, koju dnevno koristi 80-ak osoba te im se tijekom 12 sati dnevno pruža skrb (obroci, higijena, stručno savjetovanje, razni edukativni sadržaji). To zahtijeva veliku predanost ljudi koji sudjeluju u brizi za siromašne, ali podsjeća ostale ljude na važnost pomaganja čovjeku u potrebi i Isusove riječi: "Siromahe imate uvijek uza se" (Iv 12,8). U tom ozračju se javila ideja da se pruži dugoročnija pomoć sa Studija Dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci. Naime, u sklopu nastave na Studiju Dentalne medicine se provode kliničke vježbe na kojima studenti dentalne medicine pod mentorstvom nastavnika stječu znanja i vještine za budući samostalni rad. Uključeni su i u cijeli niz projekata koji se bave edukacijom populacije o važnosti oralnog zdravlja. U tom kontekstu redovito posjećuje dječje vrtiće, škole i domove za starije osobe. Jedan dio te populacije u određenim fazama kasnije dolazi i na sanaciju usne šupljine u sklopu kliničkih vježbi.

Uz koordinaciju prodekanice Studija Dentalne medicine prof.dr.sc Sonje Pezelj-Ribarić, pročelnice Katedre za endodonciju i restaurativnu stomatologiju prof.dr.sc. Ivane Brekalo Pršo i s. M. Veronike Popić započela je akcija pružanja dentalne skrbi korisnicima Kuće utočišta. Akcija je počela edukacijskim predavanjem o oralnoj higijeni i načinu održavanja oralne higijene koju su u prostorijama Kuće utočišta provele studentice 6. godine Studija Dentalne medicine (Ema Paljević, Lucija Vrsaljko, Marija Šimunović Erpušina). Nakon toga su korisnici započeli s organiziranim dolascima na prve dentalno-medicinske preglede. Daljnja terapija se, prema potrebi, provodi na studentskim kliničkim vježbama na kojima im se pruža potrebna dentalna sanacija.

Ovakvim akcijama se dokazuje humanost na djelu, jer je svakom čovjeku, a osobito siromašnom, potrebno pokazati da nije sam, a studentima potvrđuje da je humanost osnova medicinske struke koja se ne smije nikada zaboraviti.

Prof.dr.sc. Ivana Brekalo Pršo

Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas